VAKARA ZIŅAS. Rudens dārzeņi veselīgam uzturam; padomi, kā pagatavot

Virtuvē 18.septembris 2019
 
Pixabay
RM Raivis Maksis Malnacs
 
Rudens ir ražas laiks! Daba mums dod iespēju baudīt lielu daudzumu dārzeņu un augļu, kas bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, jo priekšā ir gara ziema bez pietiekama daudzuma saules un svaigi audzētiem dārzeņiem. Tāpēc rudenī jāuzņem pēc iespējas vairāk vitamīnu un organismam nepieciešamo minerālvielu, kas vairos mūsu imunitāti pret aukstumu.

Šie ir visnoderīgākie rudens produkti, kas pieejami un lietojami šajā gadalaikā. Protams, tos nevajadzētu ierobežot, jo bagātais rudens laiks mums piedāvā arī citus garšīgus dārzeņus un augļus. Galvenais nosacījums - uzkrāt vitamīnus (organismā vai arī saldētavā, vai sagatavotus burkās) visai ziemai.

Ķirbis

Ķirbī ir vairāk beta karotīna nekā burkānos un vairāk dzelzs nekā bietēs.

Šis dārzenis ir līderis starp visiem citiem rudens dārzeņiem un augļiem ar savu unikālo sastāvu. Ķirbim ir zema kaloritāte, un tas ir piemērots diētas ēdienkartei, tas arī paātrina vielmaiņas procesus organismā. Tāpēc ar to jūs noteikti varat viegli un ātri zaudēt lieko svaru! Turklāt ķirbī ir B grupas vitamīni, kā arī C, E, PP, kas ir ļoti nepieciešami mūsu ķermenim. Starp veselīgā rudens dārzeņa mikroelementiem ir kalcijs un magnijs, varš un dzelzs un pat kobalts - tie palīdz atjaunot asinis un ir noderīgi anēmijas slimniekiem.

Ko gatavot no ķirbja?

Pērkot ķirbi, mēģiniet neizvēlēties lielus vai mazus ķirbjus, bet vidēja lieluma augļus. Pievērsiet uzmanību kātiņam, tam jābūt sausam un tumšā krāsā (tas nozīmē, ka dārzenis ir pilnībā nogatavojies). Ķirbi var vārīt, cept cepeškrāsnī, tvaicēt un pat apcept eļļā. Bet visnoderīgākais tas ir neapstrādātā veidā, tāpēc jūs varat droši pievienot ķirbi salātiem. Ja jums nepatīk tā garša, sagrieziet to mazākos gabaliņos vai sarīvējiet un papildiniet salātus ar citiem dārzeņiem vai arī ar olīveļļu.

Baklažāni

Baklažāni pazemina holesterīna līmeni organismā, izvada no ķermeņa lieko šķidrumu, un tajos esošo šķiedrvielu pārpilnība palīdz attīrīt zarnas no toksīniem.

Tas ir viens no labākajiem diētas produktiem, kas ieteicams uzturā visa gada garumā.

Jo vairāk nogatavojušies šie purpursarkanie augļi, jo noderīgāki tie ir, jo satur dzelzi, kāliju, nātriju, fosforu, varu un citus sāļus. Satur arī salīdzinoši daudz kobalta, mangānu, B1 vitamīnu, cukuru, olbaltumu, šķiedrvielas, nikotīnskābi.

Ko gatavot no baklažāna?

Diemžēl neapstrādāti - nav ļoti garšīgi, bet, termiski apstrādājot, jācenšas saglabāt maksimāli daudz tajos esošo derīgo vielu. Vislabākais, protams, baklažānus cept cepeškrāsnī.

Lielisks variants ir cept veselus baklažānus, un pēc tam tos sagriezt salātos ar svaigiem tomātiem un rukolu. Varat arī pagatavot «laiviņas» no baklažāniem un pildījumam izmantot malto gaļu vai citus dārzeņus.

Tomāti

Tomāti mūs sāk iepriecināt ar savu pārpilnību jau vasaras sākumā, un to vēlākās šķirnes pieejamas gandrīz līdz pirmajiem saliem. Koši sarkaniem augļiem nav nepieciešama papildu reklāma - lielākā daļa tos ēd regulāri. Zinātnieki iesaka apēst vismaz vienu tomātu dienā, jo tie satur A un C vitamīnus, minerālsāļus (starp citu, tāpēc tomātus nevar sālīt), antioksidantus - alfalipoīdās skābes, liteīnu un beta karotīnu. Un tomātos ir spēcīgs antioksidants likopīns, kas ne tikai uzlabo smadzeņu, sirds un asinsvadu sistēmas darbību, bet arī novērš vēža risku. Visnoderīgākās ir rozā tomātu, apelsīnu dzeltenās un ķiršu tomātu šķirnes.

Ko gatavot no tomātiem?

Mēs esam pieraduši ēst svaigus tomātus, salātos, kur tos izmantojam daudzos variantos. Bet izrādās, ka likopīns nesabrūk pat pēc termiskās apstrādes, tāpēc tomātus var sautēt, vārīt, no tiem var gatavot sautējumus, mērces un citus ēdienus. Turklāt varat pagatavot tomātus ar pildījumu, izmantojot visu, kas jums patīk pildīšanai - gaļu, dārzeņus, biezpienu un garšaugus. Starp citu, pērkot tomātus, izvēlieties tikai pilnībā nogatavinātus augļus vai ļaujiet tiem nogatavoties sausā, tumšā vietā.

Sēnes

Sēnes, kuras siltā un lietainā rudenī bagātīgi aug mežos, arī ir ļoti noderīgas, kaut arī tiek uzskatīts, ka tās ir grūti sagremojamas. Diemžēl tas ir fakts: sēņu olbaltumvielas (un tās apvieno gan augu, gan dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu savienojumus) mūsu ķermenim ir tik svešas, ka tikai 15% no produkta tiek absorbētas. Bet šis daudzums var būt liels ieguvums, tas ir bagāts ar aminoskābēm un glikogēnu, nesatur holesterīnu un palīdz palielināt imunitāti, novērst apātiju un nogurumu, un pat vēža šūnu vairošanos.

Ko pagatavot no sēnēm?

Viss ir pēc jūsu ieskatiem - protams, katram ir kāda iecienītākā sēņu recepte! Taču neaizmirstiet: vispirms mežā savāktās «savvaļas» sēnes vāriet un tikai pēc tam sautējiet vai apcepiet. Lielisks ēdiens ir sēņu frikasē. Tam izvēlieties baltās sēnes vai gailenes, vāriet tās apmēram 7-10 minūtes sālītā ūdenī, sagrieziet šķēlēs, apcepiet ar sīpoliem un sasmalcinātiem burkāniem, saldo papriku, cukīni un pievienojiet krējumu.

Bietes

Bietes palīdz pret anēmiju, jo tajās ir liels augu dzelzs avots.

Vēl viens sezonas produkts, kuru vienkārši nevar ignorēt rudenī. Bietes ir liela «vitamīnu noliktava», tās ir nedārgas un ir vienas no iecienītākajiem dārzeņiem. Tās satur augu dzelzi, kāliju, magniju un ir šķiedrvielu avots. Bietes ļoti labi ietekmē zarnu procesus, palīdz attīrīt organismu un zaudēt lieko svaru.

Ko pagatavot no bietēm?

Par receptēm no bietēm mēs varam runāt ilgi. Tās var ēst gan vārītas, gan svaigas, salātos, zupās un izmantot pat desertos. Papildus labi zināmajam borščam, siļķei kažokā un vinegretam no bietēm var pagatavot arī daudzus citus ēdienus. Bietes sautē ar dārzeņiem, cep ar gaļu un kartupeļiem vai vienkārši apcep. Bietes ir lieliskas garnējuma un dažādu pildījumu sastāvdaļa.

Kabacis

Šis dārzenis ir īsts rudens atradums - tas dod sāta sajūtu, piesātina ķermeni ar lietderīgām vielām un palīdz uzturēt slaidu figūru, jo tajā ir daudz ūdens un gandrīz nav kaloriju. Kabacim ir daudz plusu! Viegli uzsūcas organismā, neizraisot smaguma sajūtu un kairinājumu kuņģī. Sastāvā esošais C vitamīns palīdz stiprināt imunitāti, kā arī beta karotīns ir noderīgs ādai. Papildus tam visos kabačos ir arī daudzas citas organismam noderīgas vielas, arī šķiedrvielas, kas veicina liekā ūdens un toksīnu izvadīšanu no organisma.

Ko pagatavot no kabača?

Kabacis ir ļoti universāls dārzenis. No tā jūs varat pagatavot daudz veselīgu, vienkāršu un garšīgu ēdienu katrai gaumei. Tos var ēst neapstrādātus, sautētus, ceptus un pildītus ar gaļu. Arī konservētus, ko var izmantot kā pildījumu visu veidu rullīšiem un sacepumiem. Turklāt tos var ātri grilēt! Protams, neaizmirsīsim arī par gardajām kabaču pankūkām! Zemo kaloriju satura dēļ (apmēram 19 kaloriju uz 100 g) kabacis ir lielisks garnējums spēcīgai un smagai maltītei.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija