VAKARA ZIŅAS. Latvijā pazīstami cilvēki iesaka, kā cīnīties pret rudens depresiju

Veselība 18.oktobris 2019
 
F64 Photo Agency
LL Lauma Lapsa, Dana Dravniece
 
Kad kļūst drēgnāks un Latvijas dabā zeltainos un zaļos toņus nomaina pelēkas krāsu gammas un lietus, cilvēku prāts kļūst bēdīgāks un neviļus ir piezagusies rudens depresija. Aptaujājām sabiedrībā zināmas personības, lai uzzinātu, kāda viņiem oma un garastāvoklis šajā laika posmā un vai ir kāda noderīga recepte, ar ko padalīties, lai cīnītos pret rudens depresiju.

Juris Kulakovs: «Šis ir labs laiks darbam!»

«Grūti ir sadzīvot ar to, ka kļūst aukstāks, bet citādi jau viss ir labi. Gluži otrādi, šajā laikā es realizēju visādas idejas un saņemu priekšlikumus. Piemēram, Universitātes absolventu koris grib vienu daļu ar manām dziesmām, kas ir jāpārstrādā tā, lai pielāgotu tās korim. Tad ir viena sena «Pērkona» dziesma ar Māra Čaklā dzeju. Nākamgad Mārim Čaklajam būs 80. Tas ir 1984. gada gabals, ko rakstījām trijatā - es, Imants Kalniņš un Juris Sējāns. Šī dziesma nav spēlēta 35 gadus, un tā ir jārestaurē. Tāpēc rudenī nav daudz laika skumt, jo ir daudz projektu un darbu.

Ja nomāc bēdīgs noskaņojums, iesaku strādāt. Šis ir labs laiks darbam. No krievu literatūras vēstures, ko mums mācīja skolā, mēs zinām slaveno Aleksandra Puškina «Boldinas rudeni», jo dzejnieks šajā gadalaikā ārkārtīgi daudz sarakstīja. Rudens ir arī ražas laiks dabā, un arī vasara bija brīnišķīga. Citas receptes nav. Galvenais ir strādāt un darboties, un domāt veidus, kā sevi, savas potences un varēšanu realizēt. Iespējami labāk, kur un kā pielietot savus talantus,» teic komponists un grupas «Pērkons» līderis Juris Kulakovs.

Ingum Baušķeniekam vairāk patīk pavasaris

«Šoruden neesmu redzējis nevienu, kam būtu depresija. Mans ieteikums tiem, kam ir depresija - vajag pirkt un ēst vīnogas bez kauliņiem. 40 minūtēs var nolobīt 48 vīnogas. Un tad apmēram 15 sekundēs apēst. Šitā divreiz dienā. Nekādas depresijas. Piekopu šādu metodi piecas dienas. Ilgāk nespēju! Kad tā ir darīts, nekad dzīvē vairs neienāks prātā tā darīt. Ieteikums citiem, jo vīnogas var dabūt, ar tām ir pilni veikali.

Es pats rudenī jūtos ideāli. Vispār man vairāk patīk pavasaris, bet substance tā pati. Rudens ir brīnišķīgs gadalaiks,» ar filozofisku noskaņu šo jautājumu komentē mūziķis un grupas «Dzeltenie pastnieki» dalībnieks Ingus Baušķenieks.

Olga Rajecka iesaka nepalikt vienatnē

«Rudenī es gatavojos ziemai un ir ļoti daudz darba. Marinēju, vāru un lieku burciņās ziemas krājumiem. Tā kā man ir bērni - skolnieki, daudz draugu, tad man ir pilna galva ar dažādām lietām un nav laika visādām muļķībām.

Rudenī pārdomāju, kas ir noticis vasarā, kas bijis labs un kā lai pārziemoju, un kā lai sagaida pavasari. Es arī šajā laikā dejoju un peldu. Sakārtoju lietas, kas man nav vajadzīgas. Iegādājos kaut ko jaunu uz ziemu. Domāju par malku, par siltumu.

Cilvēkiem iesaku dzīvot! Priecāties par to, ka viņi ir dzīvi. Atrast dzīvē jēgu. Varbūt vajag izlasīt kādu grāmatu, kurā izdosies atrast jēgu vai iedvesmoties. Protams, rudens vakaros, kad ir vēls un ļoti ātri paliek tumšs, ļoti labi lasās. Domāju, ka nevajag tik daudz sēdēt internetā, bet tā vietā palasīt kādu grāmatu, aiziet uz sporta zāli vai peldbaseinu. Iestāties korī vai izmēģināt spēkus deju kolektīvā, jo tur vienmēr ir ļoti atsaucīgi un pozitīvi cilvēki. Ja cilvēkam ir balss, koris vienmēr pieņems. Ja ir labs raits solis, dejotāji arī pieņems. Vienalga, vai tās ir līnijdejas, tautu dejas, vai jebkāda cita veida dejas. Tikai nevajag palikt vienam. Nevajag pieļaut, lai ir kā tajā dziesmā: «Nenāciet klāt man rudenī. Man rudenī jābūt vienai!»

Latvieši senos laikos rudenī gatavojās ziemai. Tāpēc ir Miķeļi un Mārtiņi. Tad, protams, sāksies tas trakais laiks un pavisam tumšs. Un tad dažiem cilvēkiem būs grūtāk, ja viņi neatradīs sevi. Bet sevi var atrast visur - mākslā, mūzikā vai sportā,» tā latviešu estrādes dīva Olga Rajecka.

Dambis: «Pret depresiju palīdz darbs!»

«Rudenī gan īpaši skumjāk nejūtos. Man liekas, ka šajā posmā mainās gadalaiki. Šis laiks ir ļoti iedvesmojošs radošiem darbiem. Domāju, ka vajag darīt to, kas patīk. Es neesmu depresijas speciālists. Tas ir vairāk jājautā kādam citam, bet man liekas, ka cilvēkiem pret depresiju palīdz darbs. Ja dara to, kas patīk, tas noteikti palīdz,» aizdomājas grupas «Inokentijs Mārpls» solists Dambis jeb Raimonds Lagimovs.

Valdis Birkavs: «Jo sliktāks laiks, jo labāk jūtos!»

«Man ir pilnīgi pretēji - jo sliktāks laiks, jo labāk jūtos. Man nav nekā labāka par sliktu laiku. Tieši tā! Es to vienmēr esmu tā deklarējis. Tas nav nekāds izdomājums. Sliktos laika apstākļos ir viegli strādāt. Tā kā man daudz laika ir jāpavada pie datora, bet vasarā, kad tajā spīd saule, un es jau tā neko neredzu, tad prasās pēc atpūtas. Es vienmēr priecājos par vētrām. Protams, nepriecājos par klimata izmaiņām. Bet priecājos par sniegputeņiem. Savus desmit tūkstošus soļu soļoju jebkuros laika apstākļos. Man ir pilnīgi vienalga, lietus līst vai ir putenis.

Pavisam noteikti man nav rudens depresijas. Rudens vētras ir skaistas. Augsti viļņi jūrā, tas ir kas ārkārtīgi krāšņs. Un tad, kad līst lietus, labi nāk miegs. Lietus skaņas ir ļoti dzīvīgas. Tas liecina to, ka daba apkārt plosās, ka viņā ir spēks, nevis depresija. Es domāju, sliktam laikam pretī jāliek laba mūzika. Nevis skumīga, bet daudz labas mūzikas, kas novērš depresiju. Mūzika arī mēdz būt depresīva. Tā ka depresīvus skaņdarbus rudenī noteikti nevajag klausīties. Kaut vai jāklausās tā dziesma, kurā skan šādi vārdi: «What a wonderful world» (Cik skaista ir šī pasaule!), ko dzied Lūiss Ārmstrongs. Šo dziesmu ikviens var atrast un klausīties «YouTube» platformā,» stāsta ekspremjers un juridisko zinātņu doktors Valdis Birkavs.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija