VAKARA ZIŅAS. Sāc nolūkot vīnu gadumijas svētkiem un dāvanām (+receptes)

Virtuvē 21.novembris 2019
 
Pixabay
ZS Zenta Sokolova
 
Mēdz teikt: lai iznāktu patiešām labs vīns, vīnogām jāaug tādās zemēs, kur gadā ir vismaz simt saulainu dienu. Mums šajā ziņā nav veicies, tomēr tas nenozīmē, ka neprotam vīnu baudīt un to novērtēt. Vēl kāds laiciņš atlicis, lai izvēlētos piemērotus vīnus iecerētajām maltītēm gada nogales ballītēs, arī dāvanām un, protams, saskandināšanai, sagaidot jauno gadu.

Sarkanvīna popularitāti cēlušas atziņas par tā labvēlīgo ietekmi uz sirds un asinsvadu veselību, par ko jāpateicas bagātajam antioksidantu - polifenolu - saturam, kas pārsvarā atrodams tumšo šķirņu vīnogu miziņās. Par galveno sarkanvīna trumpi tiek minēts resveratrols. Taču arī baltvīnā ir savs atšķirīgs antioksidantu komplekts, un pēdējā laikā pētnieki izsaka pieņēmumu, ka baltvīnā esošais tirosols un hidroksitirosols ietekmē organismu tikpat labvēlīgi. Tas viss zinātniekiem gan vēl jāpēta un jāpēta, lai kaut ko neapgāžami pierādītu, un, domājams, vīna cienītāji gaida pētījumu rezultātus ar nepacietību.

Cik tālu iedziļināties vīna izvēles, pasniegšanas un baudīšanas niansēs - tā jau ir katra paša darīšana. Ir bezgala daudz iespēju pievērst uzmanību ne tikai alkohola un cukura saturam, krāsai, garšai, smaržai un pasniegšanas temperatūrai, bet arī glāžu izvēlei. Dažādos vīnkopības reģionos ir gadsimtu gaitā izveidotas visdažādākās formas glāzes, kas piemērotas katrai vīna šķirnei. Nereti speciālās baltvīna glāzes ir garākas un augstākas par sarkanvīna glāzēm un vienkārši caurspīdīgas, bet mēdz būt arī ar krāsaina stikla kājiņu. Baltvīnam pasniegšanas temperatūra visbiežāk ir zemāka nekā sarkanvīnam.

Nebeidzams ir arī stāsts par to, kā kombinēt vīnus ar ēdieniem. Sens un vienkāršs princips vēsta, ka baltais vīns iet kopā ar baltiem ēdieniem, bet sarkanais - ar sarkaniem. Daudzējādā ziņā tas ir spēkā arī šodien, lai gan netrūkst arī izņēmumu. Beigu beigās viss atkarīgs no pašu gaumes.

Un, protams, jāatceras, ka vīns baudāms mērenās devās. Nosacīto pieļaujamā alkohola patēriņu izsaka vienības - viena vienība atbilst desmit mililitriem absolūtā alkohola. Pieņemts uzskatīt, ka vidusmēra vīrietim dienā pieļaujamas trīs četras, bet sievietei divas trīs vienības. Glāzē vīna ar 150 ml tilpumu ir aptuveni viena vienība.

Der zināt:

* Lai kļūtu par pietiekami labu vīna pārzinātāju, nav jābūt speciālai izglītībai. Ir jāiegūst elementāras pamata zināšanas un tālāk jāuzkrāj pieredze, nogaršojot dažādus vīnus, intereses pēc ikreiz pērkot kādu citu. Lai kādas biezas grāmatas cilvēks būtu lasījis, lai cik interneta resursu pārskatījis, lai kādus kursus apmeklējis, bez paša pieredzes neiztikt.

* Pastāv stereotips, ka labs var būt tikai dārgs vīns. Protams, cena lielā mērā ir proporcionāla kvalitātei, bet kopumā vīniem, kas veikalu plauktos maksā virs 7-8 eiro, jau jābūt pietiekami labai kvalitātei.

* Ikdienas lietošanai nav nekādas vajadzības pirkt vīnu par 20 eiro pudelē, jo pie parasta ikdienas ēdiena pietiek ar vienkāršu vīnu, kam ir laba cenas un kvalitātes attiecība.

* Ļoti dārgi un izsmalcināti vīni prasa arī īpašus, izsmalcinātus ēdienus.

* Savā izpratnē par vīniem un to saderību ar ēdieniem der virzīties no vienkāršākā uz sarežģītāko. Iesākumam nav slikti vienkārši iegaumēt, ka pie zivju ēdieniem labāk piederas baltvīns, bet pie gaļas ēdieniem - sarkanvīns. Nākamais līmenis ir sasniegts, kad cilvēks jau sāk domāt konkrētāk, ja, piemēram, maltītē būs lasis, āte vai karpa - tad kuru no 5-6 baltvīna un 2 rozā vīna šķirnēm labāk izvēlēties?

* Ja nekad neesat nogaršojuši vīnu par 7-8 eiro, vispirms sāciet ar to, nevis uzreiz ar dārgākiem vīniem, tad varēsiet vīnu iepazīt, izjust atšķirību un baudīt.

* Daudzi saka - sausais vīns ir skābs, jo sevišķi baltvīns. Bet jāzina, ka baltvīna garšu vajag sabalansēt, to atdzesējot, tad vīnam piemītošais dabiskais skābums kļūst ļoti patīkams un atsvaidzinošs, kamēr istabas temperatūrā, jo sevišķi sildķermeņu tuvumā, vīns tiešām šķiet pārāk skābs.

* Ikdienā vīnu var iegādāties lielveikalā, orientējoties pēc informācijas uz etiķetes un uzlīmēm latviešu valodā. Lai nogaršotu vīnus un uzzinātu papildu informāciju, var izmantot veikalos rīkotās degustācijas un akcijas.

* Ja grib saņemt konsultāciju par vīnu izvēli, labāk doties uz specializētu veikalu. Arī ekskluzīvus vīnus labāk iegādāties specializētos veikalos, kur ir piemēroti apstākļi to glabāšanai, speciāli vīnu skapji, kur pudele var stāvēt ilgu laiku, vīnam nezaudējot kvalitāti, ko nav iespējams nodrošināt, ja pudeli tur vertikāli novietotu veikala plauktā vai mājas bāriņā.

* Vīna ekskluzivitāte ir nosacīta. Katrā valstī pastāv sava vīnu gradācija. Kādreiz ekskluzīvs ir vīns, kuru ražo ļoti nelielā reģionā ierobežotā daudzumā, dažus tūkstošus pudeļu katru gadu. Kritērijs var būt gan cena, gan kvalitāte, gan izcelsme - kas nu katram šķiet svarīgāks.

* Izvēloties vīnu dāvināšanai, ieteicams ņemt tādu, ko paši savulaik esat nogaršojuši - tad var labāk spriest, vai tas atbilst dāvanas saņēmēja gaumei.

* Daudzi cilvēki ir dzirdējuši apgalvojumu: jo vecāks vīns, jo labāks, un meklē uz pudeles norādīto ražas gadu. Tas attiecas tikai uz tiem vīniem, kuri tiek izturēti, lai nobriestu un attīstītos. Parasti vidēja līmeņa vīni, kas ir veikalu plauktos, domāti samērā drīzai lietošanai, īpaši baltvīns, augstu tiek vērtēts tā svaigums un augļu garša.

* Pērkot ekskluzīvus vīnus, ražas gadam ir nozīme, tāpēc der uzmeklēt internetā informāciju par to, kura gada vīna raža attiecīgajā reģionā tiek vērtēta augstāk.

Receptes

Ēdamgliemenes baltvīnā ar puraviem

Sastāvdaļas:

  • 1 kg ēdamgliemeņu,
  • 2 tējkarotes cepamās eļļas,
  • 2 puravu kāti (baltā daļa),
  • 2 ķiploka daiviņas,
  • 150 ml baltvīna,
  • 4 ēdamkarotes krēmsiera,
  • 1 sauja pētersīļu zaļumu,
  • 1 tējkarote kukurūzas miltu,
  • 1 ēdamkarote ūdens,
  • 2 baltmaizes šķēles,
  • sāls un pipari.

Pagatavošana:

Gliemenes labi notīra, noņem «bārdas», atlasa tās, kas ir atvērušās un paliek tādas, arī paturot zem auksta ūdens, vai citādi bojātas. Pannā uzkarsē eļļu, uz mazas uguns apcep sagrieztus puravus un ķiplokus, līdz tie mīksti. Pārlej baltvīnu, pievieno sieru un pētersīļus, samaisa, pievieno gliemenes, uzliek pannai vāku un karsē 3-4 minūtes vai tik ilgi, līdz gliemenes ir atvērušās. Pannu sakrata. Noņem no uguns. Uz lielas bļodas liek sietu, tajā pārliek gliemenes. Izmet tās, kas nav atvērušās, pārējās liek šķīvjos, ko patur siltumā. Šķidrumu pārlej atpakaļ pannā, uzkarsē, pievieno kukurūzas miltus, kas sajaukti ar ūdeni, pēc garšas pieliek sāli un piparus, samaisa. Minūtes laikā ir gatava viendabīga mērce. To pārlej gliemenēm. Pasniedz ar baltmaizi.

Baklažāni ar sieru

Sastāvdaļas:

  • 3 baklažāni,
  • 1 glāze saulespuķu eļļas,
  • 350 g mocarellas siera,
  • 200 g Parmas siera,
  • 1 sauja svaigu bazilika lapiņu,
  • sāls un drupināti melnie pipari.

Mērcei:

  • 3 ēdamkarotes auksti spiestas olīvu eļļas,
  • 2 ķiploka daiviņas,
  • 400 g gatavu tomātu.

Pagatavošana:

Lai pagatavotu mērci, olīvu eļļu uzkarsē pannā, pievieno spiedē saspiestus ķiplokus un sagrieztus, nomizotus tomātus bez sēkliņām. Viegli apmaisa, uzliek pannai vāku un sautē uz lēnas uguns, līdz maisījums biezē. Pievieno sāli un piparus, noņem no uguns. Baklažānus sagriež ripās, pārkaisa ar sāli un atstāj uz vienu stundu, pēc tam noskalo aukstā ūdenī un nosusina. Pannā uzkarsē eļļu, apcep baklažānu šķēlītes no abām pusēm. Nosusina lieko eļļu papīra salvetēs. Ietauko cepamo veidni, tajā ielej sagatavoto tomātu mērci, liek baklažānu šķēlītes, pārliek ar plāni sagrieztām mocarellas šķēlītēm, pārkaisa ar rīvētu Parmas sieru, uzliek nedaudz bazilika. Virsū liek nākamo baklažāna šķēlīti utt., līdz visas sastāvdaļas ir izlietotas. Cep 180 grādos aptuveni 40 minūšu. Pasniedz ar «Shiraz» vīnu.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija