VAKARA ZIŅAS. Viola Abramova-Mailīte ēd visu, ko grib

LV Blogeri 25.marts 2021
 
F64 Photo Agency
Santa Raita
 
«Lai arī deju nodarbības jau ilgāku laiku diemžēl notiek attālināti un ikdienā fiziskā slodze nav pārāk liela, neviens lieks kilograms, paldies Dievam, nav pienācis klāt,» saka pazīstamā sporta deju dejotāja un deju studijas «RV Studio» vadītāja Viola Abramova-Mailīte.

Kūciņas un bulciņas negaršo

Plašāku atpazīstamību Viola savulaik guva, piedaloties TV šovā «Dejo ar zvaigzni». Kopš tā laika pagājuši daudzi gadi, pirms trīsarpus gadiem viņa kļuva arī par mammu dēliņam Stefanam, bet joprojām ir perfektā fiziskā formā. Kā viņa pati saka, gandrīz katrā intervijā žurnālisti pajautā, kā viņai izdodas saglabāt formu, uz ko Viola allaž arī atbild, ka nekādas brīnumreceptes viņai nav. «Neko speciāli nedaru. Es ēdu visu, ko gribu, ko organisms prasa. Nu labi, es neēdu kūciņas, bulciņas un čipsus, bet ne tāpēc, ka domāju par savu fizisko formu - man vienkārši negaršo. Nu ļoti retu reizi man sagribas garšīgu kafiju ar kādu kūciņu,» stāsta deju pasniedzēja, atklājot, ka savulaik viņa bija iedegusies pati gatavot kūkas, pat sapirka visādus atribūtus, tostarp krēmu šprices ar uzgaļiem. Viņa joprojām glabā receptes, kas sanāca labi. «Ja vajag, es varu izcept gan kūciņas un tortes, gan pīrādziņus un plātsmaizes, bet ar to vairs neesmu aizrāvusies,» stāsta Viola, piebilstot, ka tagad viņa ir atklājusi konditoreju, kur var iegādāties visgaršīgākās kūciņas - tā ir «Mulberry».

Kruasāni var palikt uz vēderiņa

Lūgta atklāt savu ikdienas ēdienkarti, Viola stāsta: «Piemēram, brokastīs vienu rītu gribu auzu pārslu putru, man ļoti garšo ar sviestiņu, mazliet sāli un čili pipariem, bet citu rītu gribu karstmaizītes ar sieru. Savukārt pusdienas praktiski neēdu. Nezinu, tas ir labi vai slikti, bet man arī īsti nesanāk laika. Varbūt apēdu kādu banānu, izdzeru glāzi jogurta vai kefīra, un tad vakarā visi kopā ēdam vakariņas,» stāsta dejotāja, piebilstot, ka viņi ģimenē ēd visu - gan gaļu, gan zivis, dažādos veidos pagatavotu, gan visa veida salātus un dārzeņus. Un par kalorijām daudz nedomā. Savu recepti ēst visu, ko organisms prasa, viņa, protams, neiesaka visiem, jo, ja tas katru rītu prasīs karstmaizītes ar sieru vai kruasānus ar šokolādes krēmu, tas var palikt uz vēderiņa…

Bet ar diētām Viola nekad nav aizrāvusies, vien pēc bērniņa piedzimšanas, vēloties ātrāk atgūt formu, izmēģināja olbaltumvielu diētu un divu nedēļu laikā tika vaļā no 4-5 kilogramiem. «Vispār tā ir četru nedēļu diēta, bet man pietika ar divām. Mana draudzene arī pamēģināja, bet viņai neaizgāja. Patiesībā, sievietei šāda diēta nav ieteicama, jo tajā ir pārāk daudz olbaltumvielu. Ar to jābūt uzmanīgām,» saka dejotāja, uzsverot, ka mums katram ir sava vielmaiņa un nekad nebūs tā, ka viena diēta derēs visiem.

Ģimenei gatavo pa īstam

«Es sāku gatavot jau bērnībā. Mana mamma ļoti labi gatavoja, un mēs vienmēr bijām garšīgi paēduši. Pusaudzes vecumā, kad mammai bija vairāk darba, es jau pati varēju sev pagatavot vakariņas. Kad apprecējos, sāku gatavot pa īstam, jo apstākļi piespieda,» Viola pasmaida un neslēpj, ka sākumā bieži zvanīja mammai, lai izstāsta, piemēram, kādas zupas recepti. Palīgos sauca arī recepšu grāmatas un meklēja padomus interneta plašumos. «Man ir vīrs un mazs bērns, man ir jāgatavo. Rihards ļoti daudz strādā, jau pusseptiņos ir darbā [Rihards ir fizioterapeits, strādā «Orto klīnikā»], tur arī paēd brokastis, un mēs tiekamies tikai vakaros un brīvdienās. Ar bērnu ir līdzīgi - pa dienu viņš ir bērnudārzā, tāpēc pārsvarā gatavoju tikai vakariņas,» stāsta Stefana mamma.

Savukārt brīvdienās Viola un Rihards brokastis gatavo kopā, un tās viņiem ir branča veidā - galdā tiek salikts gandrīz viss, kas ir ledusskapī, sākot ar putrām, salātiem un dažādām maizītēm, un tādā veidā ģimene nesteidzīgi izbauda garos kopīgos rītus.

Negaršo tikai olīvas

«Es esmu visēdāja, nav nekā tāda, ko es nevarētu ieēst. Iespējams, tas nāk no ģimenes - es vienmēr ēdu visu, ko mamma gatavoja. Tāpēc, kad savulaik deju nometnēs redzēju, kā bērni jau 10-12 gadu vecumā neēd normālus ēdienus, biju pārsteigta. Un, kad jautāju, ko viņi ēd, kas viņiem garšo, izrādās, tie ir cīsiņi un frī kartupeļi ar kečupu… Tāpēc savam bērnam jau no mazotnes piedāvāju dažādas garšas. Jā, tas ir grūti, jo bērns bieži, ēdienu vēl nepagaršojis, saka, ka negrib, bet, manuprāt, vecākiem nevajag tam paļauties, tad arī vēlāk bērnam viss garšos,» uzskata mazā Stefana mamma. Viņai pašai negaršo tikai olīvas. Nekādas. «Rihardam ļoti garšo, un viņš man vienmēr piedāvā pagaršot, sakot, ka kādā brīdī man tās noteikti iegaršosies. Katru reizi pagaršoju, bet, nē, vēl negaršo. Laikam vēl neesmu pietiekami daudz izgaršojusi,» viņa smaidot nosaka.

***

Auzu cepumi ar sēkliņām

SASTĀVDAĻAS

  • 250 g auzu pārslas
  • 150 g saulespuķu sēklas
  • 100 g ķirbju sēklas
  • 50 g sezama sēklas
  • 100 g sviesta
  • 1-2 olas
  • cukurs vai agaves sīrups (pēc garšas)

PAGATAVOŠANA

Auzu pārslas apgrauzdē uz pannas. Bļodā ieber apgrauzdētas auzu pārslas, visas sēklas, izkausētu sviestu (izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī), cukuru vai agaves sīrupu un vienu olu, visu kārtīgi samaisa. Ja masa ir ļoti sausa, var pievienot vēl vienu olu.

Uzsilda cepeškrāsni līdz 180 °C, pannā klāj cepampapīru, ar karoti liek nelielus masas pikučus un pieplacina, cep 10-15 minūtes.

***

Visgaršīgākā rabarberkūka

SASTĀVDAĻAS

(26 cm diametra kūkas formā vai uz lielās plāts 42 cm platumā)

  • 2 glāzes sagrieztu rabarberu (var būt arī vairāk)
  • 4 olas
  • 200 g sviesta
  • 2 glāzes miltu
  • 1 tēj. k. sodas
  • 1 glāze cukura
  • vaniļas cukurs
  • kanēlis

PAGATAVOŠANA

Rabarberus sagriež (ja saldēti - atlaidina), sulu notecina (var atstāt kādas 3 ēd. k., ar ko samitrināt mīklu). Mīkstu sviestu saputo ar 3/4 cukura, pievieno vaniļas cukuru. Kad masa kļūst gaiša un krēmīga, pievieno pa vienam olu dzeltenumus, pēc tam - miltus ar tajos iesijātu sodu; samaisa.

Mīklu sadala divās daļās - divas trešdaļas liek veidnē, bet vienu trešdaļu - saldētavā (to daļu, kas jāliek ledusskapī, var papildināt ar miltiem, izveidojot ko līdzīgu rupjām smiltīm). Masu ar miltu palīdzību veidnē izlīdzina ar rokām, vienmērīgi pārber ar rabarberiem.

Saputo olu baltumus, pievienojot nedaudz cukura (baltumiem jābūt saputotiem noturīgās putās). Saputotos olu baltumus klāj pāri rabarberiem un izlīdzina.
Tikmēr saldētavā ieliktā mīkla ir jau stingra un to var uzrīvēt vai vienkārši saplucināt gabaliņos.

Kūku liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 175 °C aptuveni 55 minūtes.

Ieteikums: izcept dienu iepriekš un paturēt slēgtā traukā vai maisiņā, tad kūka būs mīksta un drupačaina.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija