VAKARA ZIŅAS. Detokss – organisms brīvdienās

Veselība 18.aprīlis 2021
 
Pixabay
RM Raivis Maksis Malnacs
 
Arvien biežāk dzirdam vārdu «detokss», lasām par to skaistumkopšanas blogos, žurnālos un sociālajos tīklos. Pat tādas zvaigznes kā Miranda Kerra, Megana Foksa, Dženifera Anistone un Ofra Vinfrija iesaka detoksikācijas programmas. Tomēr ne visi zina, kā pareizi attīrīt ķermeni, lai nekaitētu ne veselībai, ne izskatam. Bieži vien pēc detoksikācijas zaudētie kilogrami ar laiku atgriežas.

Detoksa pamatā ir ideja, ka laiku pa laikam ir jātīra ķermenis no tā dēvētajiem toksiskajiem atkritumiem, lai saglabātu veselību un nezaudētu enerģiju. Pēc dietologu domām, detoksikācija galvenokārt nepieciešama lielpilsētu iedzīvotājiem, kuri piedzīvo lielu stresu un kuriem nav laika atpūsties un atjaunot iekšējās organisma rezerves. Ķermeņa detoksikācija var palielināt aktivitāti, uzlabot garastāvokli un pašsajūtu.

Jāzina, ka detoksa diētām ir kontrindikācijas, piemēram, tās nevar izmantot cilvēki ar kuņģa un zarnu trakta, aizkuņģa dziedzera problēmām, diabēta, sirds un asinsvadu slimnieki. Ja esat vesels, tad diēta nav nepieciešama. Detoksa diētu atbalstītāji bieži apgalvo, ka uzturā nedrīkst izmantot tādus pārtikas produktus kā kvieši un piena produkti, kaut arī tie satur nozīmīgas uzturvielas. Gavēšana jeb badošanās ierobežo ne tikai kaloriju, bet arī uzturvielu daudzumu, kas nepieciešams veselībai un labsajūtai. Var strauji zaudēt svaru, taču tas galvenokārt ir saistīts ar ūdeni un glikogēnu (ķermeņa ogļhidrātu krājumiem), nevis ar taukiem.

Detoksa diētās iesaka augļus un dārzeņus, kas ir svarīga sabalansēta uztura sastāvdaļa. Tie satur vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus un šķiedrvielas, taču neviens auglis vai dārzenis nevar nodrošināt visus nepieciešamos vitamīnus, tādēļ vajadzīgi dažādi produkti. Der zināt, ka izdzertās augļu sulas un kokteiļi nedrīkst pārsniegt 150 ml dienā, lai izvairītos no pārāk liela cukura patēriņa.

Ja vēlaties uzlabot savu veselību, tad labākais veids ir sabalansēts uzturs: vismaz piecas dārzeņu un augļu porcijas katru dienu, mazas pilngraudu ogļhidrātu porcijas, liesa gaļa, zivis, pākšaugi, rieksti, piena produkti ar zemu tauku saturu un to aizstājēji un nepiesātinātie tauki. Ja vēlaties zaudēt svaru, samaziniet porciju lielumu un katru dienu vingrojiet!

Lai detoksam būtu rezultāts, šī procedūra ir jāpadara par daļu no dzīves. Detoksikācijai nav jābūt garai, to var izmantot parastajās badošanās dienās, piemēram, reizi mēnesī. Pilnu detoksikāciju var veikt divas līdz trīs reizes gadā. Neaizmirstiet par pareizu uzturu! Tiek uzskatīts, ka detoksikācijas diētas ir saistītas ar ātru svara zaudēšanu, labāku gremošanu, matu, nagu un ādas veselību un paaugstinātu enerģijas līmeni organismā. Tās var ietvert īslaicīgu badošanos, ēdot tikai augļus un dārzeņus un izvairoties no kviešu un piena produktiem, kā arī ēdot ierobežotu pārtikas daudzumu un izvairoties no kofeīna un alkohola. Lielākajai daļai cilvēku sabalansēts uzturs un regulāras fiziskās aktivitātes ir vienīgais veids, kā saglabāt un uzlabot veselību.

Cilvēki bieži apgalvo, ka pēc detoksikācijas jūtas labāk, un saista šo sajūtu ar to, ko viņi ēd vai neēd. Tomēr arī smēķēšanas atmešana, mazāka alkohola lietošana, labs miegs, svaigs gaiss un vingrošana palīdzēs justies labāk.

Holivudas dīvu ieteikumi organisma attīrīšanai

Smūtijs plakanam vēderam

Austrālijas supermodele Miranda Kerra (37) tiešsaistes veikala «Net-a-Porter» videoklipā dalījās ar savu iecienītāko kokteiļu recepti - smūtiju plakanākam vēderam. «Lai iegūtu maksimālu enerģiju un vitalitāti, ik rītu dzeru smūtiju, kas ir bagāts ar uzturvielām, vitamīniem un minerālvielām. Paņemiet glāzi auksti spiesta kokosriekstu piena un glāzi kokosriekstu ūdens. Tad pievienojiet no katra produkta pa ēdamkarotei - acai ogu pulveri, kas ir spēcīgs antioksidantu avots, godži ogas, spirulīnu, kakao, čia sēklas un pusotru ēdamkaroti vegānu rīsu proteīna. Visu samaisiet un izdzeriet!» sacījusi Kerra.

Vegānu smūtijs

Holivudas dīva Dženifera Anistone (52) iesaka vegānu smūtiju - dzērienu, kas ir līdzīgs piena kokteilim, bagāts ar šķiedrvielām un olbaltumvielām. Tas lieliski piemērots brokastīm pēc ikrīta treniņa. Aktrise to gatavo ar ķiršiem un valriekstiem, kam piemīt pretiekaisuma īpašības un kas nomierina sāpošus muskuļus.

Sastāvdaļas:

  • 1/2 glāze ūdens
  • 1 karote vegānu olbaltumvielu proteīna
  • 1/2 banāna
  • 1 glāze saldētu ķiršu
  • 1/2 ēdamkarotes Peru makas sakņu pulvera (makas saknes kapsulās, pulveros, ekstraktos un šķidrā veidā var atrast veselīgas pārtikas veikalos un aptiekās)
  • 1/2 ēdamkarotes maltas linsēklas
  • nedaudz stēvijas sēklu eļļas
  • 5 valrieksti
  • ledus

Visas sastāvdaļas ievieto blenderī un sablendē līdz viendabīgai masai. Porcijā ir 340 kalorijas. Šis dzēriens ir bagāts ar olbaltumvielām, makroelementiem, kas paildzina sāta sajūtu, paātrina vielmaiņu un, iespējams, palīdz mūsu ķermenim nezaudēt muskuļu masu, sadedzinot taukus.

Ābolu etiķa detokss

Amerikāņu aktrise un modele Megana Foksa (34) ir pārliecināta, ka ābolu sidra etiķis palīdz justies lieliski. Aktrise lasījusi, ka šo svara zaudēšanas metodi izmantojusi Ēģiptes valdniece Kleopatra. Tiek uzskatīts, ka šī sastāvdaļa, kas tiek saukta arī par dabisku antibiotiku, palielina enerģiju, atvieglo paģiras, palīdz ārstēt alerģijas un saaukstēšanos, noņem tumšus plankumus uz zobu emaljas un stabilizē cukura līmeni asinīs. Daži kosmetologi uzskata, ka ābolu sidra etiķis liek ādai mirdzēt. Protams, nav jādzer tīrs etiķis, tas jāsajauc ar ūdeni: 2 tējkarotes etiķa ar 330 ml ūdens. Foksa šo dzērienu dzer pusstundu pirms ēšanas trīs reizes dienā - no rīta, pēcpusdienā un vakarā. Zvaigzne to izmanto arī salātu mērcēm. Taču aknu slimību gadījumā ābolu etiķa detokss nav ieteicams.

21 dienu ilga detoksikācija

ASV sarunu šovu vadītāja un mediju magnāte Ofra Vinfrija (67) 21 dienu uzturā ierobežo kofeīnu, cukuru, alkoholu, glutēnu un dzīvnieku izcelsmes produktus. Lai gan šādu detoksikāciju ir nedaudz grūtāk ievērot nekā dzert sešas sulas dienā, taču tai ir ilgstošs rezultāts, un tā var palīdzēt mainīt dzīvesveidu, nevis vienkārši nomest dažus kilogramus. Trīs nedēļas Ofra dalījās iespaidos par attīrīšanās procesu ar savu emuāru lasītājiem.

«Nevar teikt, ka es kļuvu par vegānu. Bet es sāku domāt par to, ko es ēdu un kāpēc. Šis detoksikācijas līdzeklis palīdzēja man attīrīt ķermeni un zaudēt svaru,» viņa atzina pēc 21 dienu ilgās detoksikācijas.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija