VAKARA ZIŅAS. Virtuve ir interaktīva izpriecu vieta

LV Blogeri 16.maijs 2021
 
NO LEONARDAS ĶESTERES PERSONISKĀ ARHĪVA
Santa Raita
 
«Ir cilvēki, kuriem virtuvē patīk eksperimentēt, un viņi tur izpaužas radoši, bet es esmu sapratusi, ka augstākā māksla ir pagatavot ēdienu precīzi pēc receptes,» saka aktrise un producente Leonarda Ķestere.

Balts ar sarkanām pumpām

Viņa pa virtuvi šiverē jau no agras bērnības, kad vienai vecmāmiņai palīdzēja mīklu mīcīt, gaļu malt un kotletes cept, bet kopā ar otru gatavoja pashu un kapāto siļķi. Šīs vecmāmiņu receptes viņa joprojām glabā un tagad izmanto arī savā virtuvē.

Pusaudzes gados Leonardai parādījās izteikta vēlme konkurēt ar mammu - parādīt, ka viņa arī var būt ļoti laba saimniece, gatavojot tētim, mazajam brālim un māsai. Leonardas mamma Astrīda Vecvagare, kura šogad 11. maijā svinētu savu 80. dzimšanas dienu, bija Jaunatnes teātra aktrise. «Mana brīnišķīgā mammīte bija aizņemta teātrī, koncertējot un filmējoties. Varat iedomāties, cik maz laika viņai palika virtuvei. Man agri bija jāiemācās ilgi stāvēt pie plīts, vārot un maisot mazajiem putras. Bet iemācīties vārīt zupas bija man goda jautājums. Frikadeļu zupa bija toreiz topā,» producente atsauc atmiņā savus pusaudzes gadus, smejot, ka lielo ģimenes zupas katlu, kas bija balts ar sarkanām pumpām, viņa parasti pievārīja tik pilnu, ka vāku nevarēja uzlikt.

«Jau tajā laikā man parādījās vēlme gatavot daudz un daudziem. Tas nav beidzies. Mūsu ģimenē zupas katli ir fenomenāli lieli, un tie paliek arvien lielāki. Mans dēls Pauls arī vāra zupas, un viņš arī neprot izvārīt maz,» Leonarda pasmaida un saka, ka zupām gan vienmēr ir daudz piekritēju. Viņa gatavo gan frikadeļu zupu, gan skābu kāpostu, gan kārtīgu ungāru gulašzupu ar labām garšvielām, gan boršču - īsto un veģetāro. Pēdējais viņai ir topā kopš šā gada gavēņa.

Kiprieši, turki un grieķi

Savulaik divus gadus Leonarda nelietoju uzturā gaļu un jutās brīnišķīgi. «Es atkal vēlos ieiet tai brīnišķīgajā sajūtā,» saka aktrise, uzsverot, ka viņai nav nekādu pretenziju pret gaļu, jo gaļa ir lieliska, un tas nenozīmē, ka viņa citiem to negatavo. Vienkārši bez gaļas ir interesanta sajūta. Un veģetāro boršču viņa uzvāra tā, ka neviens pat nepamana, ka tur nav gaļas. Jo tur ir pupiņas un sēnes.

«Veģetārās receptes ir brīnišķīgas! Tā ir iespēja ļoti daudz eksperimentēt ar produktiem un atklāt dažādas jaunas garšas. Garšvielas ir tās, kas piesien dūšu,» saka producente un atklāj, ka viņas šī pavasara topa ēdiens ir grieķu, turku, kipriešu Vidusjūras reģionā iecienītais baklažānu, tomātu un grieķu «Halloumi» siera veģetārais kārtojums. Šī ēdiena recepti Leonardai atklājis draudzenes vīrs, kiprietis, un to viņa iesaka pamēģināt arī »Vakara Ziņu« lasītājiem.

«Man ir daudz draugu, kuri mīl veģetāro virtuvi un kuriem ir brīnišķīgas dažādu ēdienu receptes. Mēs dalāmies ar saviem atklājumiem, un man liekas, ka tādā veidā mēs arī viens otram šajā dīvainajā laikā varam vairāk sagādāt prieka,» uzskata Leonarda. Viņa piebilst: tie nav reliģiski motīvi, kāpēc viņa izvēlas veģetāru ēdienu - tie ir dzīves motīvi.

Kāposti un ceptas reņģes

«Pandēmijas laikā virtuve ir palikusi par interaktīvu izpriecas vietu, kas aizstāj teātri, koncertus, muzeju, dažādus pasākumus un visu pārējo, jo visa dzīve ir tikai un vienīgi «zoom», no rīta līdz vēlam vakaram. Paldies Dievam, ka var vismaz aiziet uz virtuvi un pagatavot ēst,» Leonarda smaidot nosaka un atklāj, ka viņa, tāpat kā visa lielā Ķesteru «famīlija» virtuvē iedvesmojas no Krievijas zvaigžņu pavāra Iļjas Lazersona, kurš ar saviem produktu apstrādes un pagatavošanas noslēpumiem dalās «YouTube». «Lazersons visu izstāsta tik vienkārši, precīzi un meistarīgi, ka tas padodas jebkuram, kurš vēlas kļūt par virtuves un ēdienu pavēlnieku,» Leonarda sajūsmināti stāsta, uzsverot, ka viņa meistarklases ir arī ļoti estētiski noformētas, un tas video stundām nav mazsvarīgi. «Bet viņš nav veģetārietis,» Leonarda piebilst.

Aktrise stāsta: kūkas viņu pilnīgi nemaz neinteresē, to vietā Leonarda labprātāk izvēlas skābus kāpostus vai ceptas reņģes, bet »Vakara Ziņu« lasītājiem iesaka pagatavot vegānisko laima un avokado siera kūku. «Tā ir kūka, ko esmu pēdējā pusgadā gatavojusi sērijveidā jau četras reizes! Internetā ir lieliskas receptes,» viņa nosaka, piebilstot, ka šī kūka ir satriecoši garšīga un baudai pietiek ar mazu gabaliņu. «Tie, kuri par vegānu kūkām vīpsnā, to pagaršojot, savas domas maina.»

Mazmeitai bukstiņbiezputra

«Es esmu secinājusi, ka tie cilvēki, kuri nodarbojas ar virtuves lietām, ir ļoti harmoniski, sirsnīgi, devīgi un jauki. Tāda ir arī Brigita Puriņa, LTV raidījuma «Īstās latvju saimnieces» uzvarētāja. Man ir tā laime būt pazīstamai ar viņu, un es ļoti daudz no viņas iedvesmojos un mācos. Brigita ir latviešu gastronomijas kultūras un identitātes pētniece - apbrīnoju viņas filozofiju par ēdienu un tā pasniegšanu. Viņai tas sanāk izcili! Un, ja mani virtuvē velk prom no Latvijas, uz Ukrainu, Vidusjūru, Franciju, Maroku, Ķīnu, Taizemi, tad Brigita Puriņa ar savu latvisko ēdienu interpretāciju mūsdienu virtuvē mani velk atpakaļ,» stāsta Leonarda, atklājot, ka tieši no «Īstās latvju saimnieces» uzzinājusi, kas ir speltas kvieši.

«Tāpat kā alfabēts un gramatika ir jāmācās, arī ēdiena pagatavošanas likumi ir jāzina. Ļoti labi, ka tagad ir tik daudz kulinārijas raidījumu un cilvēki par šīm lietām runā, bet, manuprāt, daudzas lietas jāapgūst jau bērnībā. Piemēram, ka vienu ēdienu gatavo ar rozmarīnu un timiānu, bet kādu citu, pievienojot laurlapas. Ja gatavo ķīniešu ēdienu, ir vienas garšvielas, ja marokāņu - pavisam citas. Un, ka olu eļļā cept ir «izstrādājums», bet sviestā cepta oliņa ir delikatese,» stāsta Leonarda, atklājot, ka savai mazmeitiņai Almai, kurai ir gads un divi mēneši, viņa vāra bukstiņbiezputru. Un, lai tā izdotos tikpat garda kā pašas bērnībā, svarīga esot kartupeļu šķirne. Priekuļu «Agrie dzeltenie» bukstiņbiezputrai ir vislabākie.

Baklažānu-halloumi kārtainais sacepums

SASTĀVDAĻAS

  • 2 sīpoli (sagriezti ripās)
  • 2 baklažāni (sagriezti ripās)
  • 4 tomāti (sagriezti ripās)
  • 2 paprikas (sagrieztas ripās)
  • 3-4 ķiploku daiviņas (sagriezts mazos gabaliņos)
  • 250-450 g «Halloumi» siers (sagriezts šķēlēs) - tas ir grieķu puscietais govs, aitas un kazas piena grillsiers, kuru var nopirkt labos lielveikalos
  • baziliks, timiāns (var arī kaltētus) un/vai Provansas garšvielu maisījums
  • kāds no zilajiem vai asajiem sieriem (sadrupināts)
  • olīveļļa
  • jūras sāls
  • samalts čilli

PAGATAVOŠANA

  1. Cepešpannā/cepeštraukā vispirms ielej mazliet olīveļļas, tad kārto kārtās - sīpolus, baklažānu, papriku, «Halloumi» sieru, tomātus, pa vidu iekaisot saberztas garšvielas, mazliet (!) sāls, čilli un ķiploku gabaliņus.
  2. Veido nākošās kārtas, kamēr cepešpanna pilna līdz augšai. Pabeidz ar tomātiem, pa virsu uzbirdina sadrupinātu sieru, garšvielas, vēlreiz olīveļļu un pārklāj ar foliju.
  3. Liek cepeškrāsnī uz 40-55 minūtēm (gatavošanas laiks ir atkarīgs no cepeškrāsns tipa; man laukos ir balona gāze, tādēļ gatavoju 60 minūtes).
  4. Pirms pēdējām 10 minūtēm noņemu foliju un ļauju visam apbrūnēt.
  5. Baklažānus var aizstāt ar cukini vai likt kārtu baklažānu, kārtu cukini. Svarīgi ir nepārsālīt, jo sāls ir sieros.

Vegāniskā laima un avokado siera kūka

(autors: Krista, www.bunnymommycooks.com)

SASTĀVDAĻAS

  • 600 g avokado mīkstuma (~6 nelieli avokado)
  • 200 ml laima sulas (~6 laimi)
  • 1 tējk. laima miziņas (no ~2 laimiem)
  • 200 g Indijas riekstu
  • 200 g cietās, baltās daļas kokosriekstu piena
  • 3 ēd. k. kļavu sīrupa
  • 2 ēd. k. šķidras kokosriekstu eļļas
  • 300 g mandeļu
  • 200 g atkaulotu dateļu

PAGATAVOŠANA

  1. Dateles un Indijas riekstus ievieto katru savā traukā, pārlej ar verdošu ūdeni un noliek malā.
  2. Sagatavo nepieciešamās sastāvdaļas: vispirms iegūst nepieciešamo daudzumu laima miziņas, izmantojot smalku rīvi; pēc tam no laimiem izspiež nepieciešamo daudzumu sulas un abas sastāvdaļas atliek malā.
  3. Ja kokosriekstu eļļa ir cietā stāvoklī, to izkausē (mikroviļņu krāsnī vai karsta ūdens peldē). Tas pats attiecas uz cieto kokosriekstu piena daļu - vispirms nosver nepieciešamo baltās daļas daudzumu, kamēr tā vēl ir cieta, tad pavisam neilgi kausē (mikroviļņu krāsnī vai karsta ūdens peldē), līdz tas kļuvis krēmīgs un lejams; un abas sastāvdaļas atliek malā.
  4. Izvēlētās kūkas formas apakšu izklāj ar cepamo papīru.
  5. Virtuves kombainā ievieto mandeles un samaļ mazos gabaliņos, izņem no virtuves kombaina un atliek malā.
  6. Datelēm nolej ūdeni, ievieto virtuves kombainā un maļ, līdz iegūta bieza un lipīga pasta, pievieno mandeļu gabaliņus un visu maļ, līdz izveidojas ļoti bieza masa.
  7. Mandeļu-dateļu masu ieliek kūkas formā un ar rokām, kārtīgi piespiežot, izlīdzina pa kūkas formas apakšu un arī augšup pa sāniem, izveidojot kūkas pamatni, kurā vēlāk tiks ielieta kūkas krēmīgā masa; sagatavoto pamatni ieliek ledusskapī.
  8. Izskalo virtuves kombaina trauku; nolej ūdeni no Indijas riekstiem un tos ievieto virtuves kombainā - maļ tik ilgi, līdz tie sāk pārvērsties krēmā.
  9. Virtuves kombainu uz laiku apstādina (atverot tā trauku), lai ļautu siltajai riekstu masai nedaudz atdzist; tikmēr nomizo avokado un atbrīvo no kauliņa.
  10. Samaltajiem riekstiem virtuves kombainā pievieno avokado mīkstumu, laima sulu, laima miziņu, kokosriekstu pienu un kokosriekstu eļļu - abus pēdējos šķidrā stāvoklī; visu samaļ kopā, līdz iegūta vienmērīga, krēmīga masa.
  11. Beigās pievieno kļavu sīrupu, iemaļ to masā.
  12. Ja vēlaties, lai masa ir saldāka, pievienojiet vēl papildus kļavu sīrupu, bet nevajag aizmirst, ka masai ir jābūt skābenai, ņemot vērā, ka kūkas pamatne ir salda.
  13. Iepriekš sagatavoto kūkas pamatni izņem no ledusskapja, tajā ielej krēmīgo masu un izlīdzina. Kūku ievieto ledusskapī uz vismaz četrām stundām, bet labāk uz nakti.
  14. Kad kūka ir gatava, to dekorē pēc patikas - ar laima šķēlītēm, kokosriekstu skaidiņām - vai arī bauda bez dekorācijām.
Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija