VAKARA ZIŅAS. Reinis Nitišs iedvesmojas no Nusreta "Salt-Bae"

Virtuvē 19.maijs 2021
 
NO REIŅA NITIŠA PERSONISKĀ ARHĪVA
SV Sandra Vītola
 
«Sacensību dienā ieteicams izvēlēties tādu ēdienu, kas viegli pārstrādājas. Jo, sēžot mašīnā, drošības siksnas tiek pievilktas tik cieši, ka gandrīz nevar paelpot. Tāpēc nevajadzētu pieēsties tā, ka nevar paelpot,» smaidot saka titulētais rallijkrosa autobraucējs Reinis Nitišs, 2014. gada FIA pasaules rallijkrosa čempionāta 3. vietas ieguvējs.

Tīrīgs un kārtīgs

Tikko atgriezies no Dānijas, kur Nisumas trasē cienījami aizvadījis divus posmus «RallyX Nordic» čempionāta ietvaros, viņš sarunā ar »Vakara Ziņām« labprāt dalās savā virtuves pieredzē. Tur viņš praktizē jau no bērnības.

«Mazam esot, mamma bieži cepa pīrādziņus, un man ļoti patika piedalīties šai procesā - gan olas kult, gan miltus un cukuru svērt, gan mīklu mīcīt. Un, būdams ļoti tīrīgs un kārtīgs, es nepieļāvu mīklā iekrītam pat ne mazāko olas čaumaliņu.»

Autosportista karjeru Reinis uzsāka septiņu gadu vecumā, kad izcīnīja 3. vietu Latvijas čempionātā kartingā. «Parasti uz sacensībām braucām ar busiem un dzīvojamo piekabi, es biju kopā ar diviem mehāniķiem, kuri turpat uz vietas arī gatavoja ēdienu. Es vienmēr biju līdzās, skatījos un mācījos, un mani tas tiešām interesēja,» viņš stāsta, uzsverot, ka vēlāk, mācoties Rīgā un pēc tam arī Jelgavā, dzīvoja viens un pats sev arī gatavoja. Kamēr viņa draugi varēja iztikt ar «roltoniem», viņš dažādoja savu ēdienkarti, kādu recepti palūdzot arī mammai.

Brīvdienu ēdiena gatavotājs

«Man patīk gatavot un man arī sanāk, bet tam vajag nenormāli daudz laika. Tāpēc šobrīd es sevi dēvēju par brīvdienu gatavotāju,» saka autosportists, kura ikdiena pēc Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Meža fakultātes absolvēšanas un kokapstrādes inženiera specialitātes iegūšanas paiet Jēkabpils uzņēmumā SIA «Ošukalns». «Darbalaiks ir no astoņiem līdz pieciem, un ikdienā brokastis, pusdienas un vakariņas gatavo mana draudzene Laura un arī mamma. Es to daru tikai brīvdienās, un pēdējā laikā arvien vairāk mēģinu izzināt dažādas gaļas marinēšanas un grilēšanas metodes un nianses,» stāsta Reinis, »Vakara Ziņu« lasītājiem piedāvājot gan savu steika recepti, gan savus iecienītos salātus un kukurūzu pie steika.

Autosportists atklāj, ka virtuvē viņš iedvesmojas no Turcijas šefpavāra Nusreta Gokčes, restorānu ķēdes «Nusr-Et» īpašnieka, kurš plašāk pazīstams kā «Salt Bae». 2017. gadā viņš kļuva par interneta sensāciju - pavārs, kurš pievieno sāli īpaši seksīgā veidā. Ja vēl neesat redzējuši, noskatieties.

«Es, protams, nepretendēju viņam līdzināties, tikai iedvesmojos,» Reinis piebilst, sakot, ka nav arī vēl izaudzis līdz tādam līmenim, lai ņemtu receptes no pavārgrāmatām vai meklētu tās pie «Instagram» ēdienu blogeriem.

«Izvēloties gatavot gaļu un dārzeņus, es pamatā eksperimentēju. Un lielākoties es to daru uz grila. Kurinu to nevis ar oglēm, bet malku un, kad ir iegūta vajadzīgā temperatūra, cepu gaļu, dārzeņus. Man tas patīk, jo īpaši, ja varu to izbaudīt nesteidzoties.»

Austeres nav mīļākās

«Nekad neesmu mēģinājis ieturēt ne veģetāru, ne vegānu diētu, un nav arī nekā tāda, ko sev aizliegtu. Vēl pirms pusgada es diezgan pārliecinoši būtu teicis, ka man negaršo olīvas, bet nu jau pa kādai varu dabūt iekšā. Tā jau saka, ka olīvas iegaršojas ar gadiem, bet nu vēl nav tā, ka es mīlētu olīvas. Arī austeres nav manas mīļākās - mutē varu dabūt, bet tālāk neiet,» Reinis smaidot stāsta, atklājot, ka viņam negaršo arī pētersīļi, tos viņš no zupas izlasa ārā.

Autosportists atzīst, ka viņa ēdienkarte periodiski mainās, un savulaik, braucot pasaules mēroga sacensībās, bija stingri jāpieturas pie ļoti konkrētas ēdienkartes. «Gadiem ejot, esmu jau pieradis, piemēram, gaļu ēst kopā ar salātiem, nevis ar kartupeļiem un treknu miltu mērci. Bet sacensību dienās mans favorīts ir rīsi, vistas gaļa un salāti. Un nevis, cik lien iekšā, bet konkrēta izmēra porcija,» Reinis uzsver, piebilstot, ka dažkārt gan adrenalīns ir tik augsts, ka negribas neko. Apēd brokastīs tikai pāris maizītes vai putru, un viss. Bet tad vakarā, kad sacensības noslēgušās, ir tik liela apetīte, ka šķiet, varētu apēst visu.

Steiks uz grila

SASTĀVDAĻAS

  • liellopa gaļas steiks
  • sāls, melnie pipari

PAGATAVOŠANA

Pirms cepšanas gaļu izņem no ledusskapja, izliek uz koka dēlīša un aptuveni 30 minūtes atstāj istabas temperatūrā. Tad gaļu liek uz restēm un cep no vienas un otras puses 1-3 minūtes (pēc sajūtām un vēlamās pagatavošanas stadijas). Gaļu griež šķēlēs un apber ar rupjiem sāls graudiem un svaigi maltiem pipariem.

Iecienītie salāti (pie steika)

SASTĀVDAĻAS:

  • 2 lieli sarkani tomāti
  • 1 liels dzeltens tomāts
  • burrata siers
  • spināti
  • kaperi
  • balzametiķis
  • olīveļļa
  • sāls, citronpipari

PAGATAVOŠANA:

Uz liela, plakana šķīvja izliek spinātus, tomātus sagriež šķēlītēs un kārto pa virsu spinātiem. Burrata sieru sagriež kubiņos un kārto virs tomātiem, smalki sagriež kaperus un liek pa virsu salātiem.

Pārlej ar olīveļļu un balzametiķi, pārber ar sāli un citronpipariem.

Grilēta kukurūza (pie steika)

SASTĀVDAĻAS

  • kukurūza
  • sviests
  • ķiploki
  • sāls, pipari

PAGATAVOŠANA

Kukurūzu ieberzē ar sāli, pipariem, sviestu, pieliek klāt sagrieztus ķiplokus un pa virsu kārto dilles un visu kārtīgi ietin folijā. Liek uz grila un cep.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija