TOP 7 padomi senioriem, kā uzturēt možu garu un labu pašsajūtu

Veselība 9.novembris 2018
 
Pixabay
Lelde Veinberga
 
Gadiem ritot, organisms noveco, un tā sekas var būt jūtamas visdažādākajos veidos – kādam samazinās imūnsistēmas pretošanās spējas, citam pavājinās redze, zūd dzirdes asums, vēl kādam pavājinās atmiņa. Taču procesu ātrumu var būtiski samazināt, bet dzīves kvalitāti un ilgumu pagarināt, ieviešot ikdienā veselīgus paradumus. Ar padomiem, kā senioriem uzturēt možu garu un labu pašsajūtu, dalās sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

1.

Nesmēķēt

Smēķēšana ir bīstama jebkurā vecumā, taču seniori tās sekas var izjust pastiprināti. Pārtraucot smēķēt, samazināsies aterosklerozes, infarkta un insultu risks, mazināsies plaušu vēža attīstības risks un elpošanas mazspējas attīstība, kā arī palielināsies muskuļu spēks un kaulu stiprums. Turklāt nesmēķējot uzlabojas elpošanas sistēmas funkcija, visu orgānu apgāde ar skābekli, un līdz ar to arī vielmaiņas procesi un enerģijas veidošanās ir pilnvērtīgāka.

2.

Neaizrauties ar pārmērīgu alkohola lietošanu

Arī pārmērīga alkohola lietošana ir izteikti riskanta. Senioriem ir samazināta alkohola atindēšanas aktivitāte aknās, turklāt visbiežāk seniori ikdienā lieto arī vairākus medikamentus dažādu slimību novēršanai - tas nozīmē, ka organisma attīrīšana prasa aknām dubultu slodzi.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija