TOP 7 padomi senioriem, kā uzturēt možu garu un labu pašsajūtu

Veselība 9.novembris 2018
 
Lelde Veinberga
 

2 / 3

3.

Nodarboties ar fiziskām aktivitātēm saigā gaisā un izgulēties

Sportiskas aktivitātes ir viens no moža gara uzturēšanas stūrakmeņiem. Organisms funkcionēs daudz labāk, ja tam regulāri tiks nodrošinātas pastaigas, nūjošana, riteņbraukšana, peldēšana (ziemas periodā peldbaseins), ja iespējams, slēpošana. Tāpat var samērīgi, lēni skriet vai aktīvi darboties dārzā. Svarīgi, lai fiziskās aktivitātes notiktu svaigā gaisā - papildu skābekļa piegāde organismā nodrošina enerģijas un spēka pieplūdumu. Aktīviem senioriem paaugstinās fiziskā izturība, lokanība, mazinās hronisko slimību simptomi, kritienu risks, uzlabojas arī prāta spējas un garastāvoklis.

via GIPHY

Būtiski arī atcerēties, ka jāievēro balanss - aktivitāšu un miera periodam jābūt samērīgam, jo arī pārspīlēta darbošanās nav veselīga un rada pārslodzi nervu sistēmai. Tāpat būtiski veltīt pietiekami daudz laika miegam. Tam jāatvēl 7-9 stundas, lai organisms varētu pilnvērtīgi atjaunoties.

4.

Ievērot sabalansētu ēdienkarti

Uzturam jābūt sabalansētam un jāievēro mērenība, lai visa kā nebūtu ne par daudz, ne par maz. Ēdienkartē jābūt olbaltumvielām, jo tās nodrošina šūnu veidošanās procesus, ogļhidrātiem, kas vajadzīgi aktīvai smadzeņu darbībai, taukiem, kuri nodrošina enerģiju, un šķiedrvielām, kas novērš aizcietējumu rašanos un mazina holesterīna līmeni asinīs.

Olbaltumvielas visefektīvāk var uzņemt, ēdot gaļas produktus, zivis, pākšaugus, piena produktus, graudaugus, taču senioriem ar aknu un nieru problēmām jāseko līdzi, lai olbaltumvielu nebūtu par daudz, jo to pārstrāde var radīt papildu slodzi aknām un nierēm. No ogļhidrātiem īpaši ieteicami saliktie ogļhidrāti - pilngraudu produkti, griķi, rīsi, pilngraudu makaroni, kartupeļi, bet no taukiem vēlams lietot augu eļļas, treknas jūras zivis. Savukārt šķiedrvielas var uzņemt, ēdot maltītes, kas satur rupja maluma miltus, klijas, dārzeņus, pākšaugus.

Ēdienreizes vēlams ieturēt biežāk, bet mazākām porcijām, optimāli, 5-6 reizes dienā, jālieto silts, viegli sagremojams ēdiens, jo tas nodrošinās labāku vērtīgo uzturvielu uzsūkšanos.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija