Kā tikt galā ar klepu un sāpošu kaklu

Veselība 10.novembris 2018
 
Pixels
Lelde Veinberga
 
Tik nepatīkamais klepus un sāpošs kakls, ar ko daudzi no mums saskaras rudens un ziemas periodā, bieži var izrādīties kas tāds, ar ko tikt galā nav nemaz tik vienkārši. Kādi ir galvenie iemesli sāpošam kaklam un klepum un kā tikt ar tiem galā, savos ieteikumos dalās farmaceite Zanda Ozoliņa.

Vīrusi un infekcijas

  • Starp vīrusiem, kas izraisa iekaisušu kaklu ir saaukstēšanās, gripa, mononukleoze, masalas, vējbakas vai epidēmisks parotīts. Arī bakteriālas infekcijas, visbiežāk sastopamā A grupas streptokoku baktērija, var izraisīt rīkles iekaisumu.
  • Bakteriālās infekcijas biežāk novēro bērniem, aptuveni 40% gadījumu. Imunitātes reakcija uz alergēnu, piemēram, ziedputekšņiem, arī var radīt tādus simptomus kā aizliktu degunu, šķaudīšanu un kakla iekaisumu. Kā arī sauss gaiss, smēķēšana un citi kairinātāji var radīt mutes dobuma un rīkles iekaisumus.

via GIPHY

Kā izvairīties

  • Lai izvairītos no kakla sāpēm, kā vienu no pirmajiem līdzekļiem farmaceite min imunitātes stiprināšanu, uzturā lietojot dabas veltes, piemēram, ingveru vai ķiplokus. Arī aptiekā iegādājamais C vitamīns atbilstošās devās un ehinaceju (Echinacea purpurea) saturošie uztura bagātinātāji stiprinās pieaugušo cilvēku imunitāti.
  • Savukārt maziem bērniem vislabāk ieteicamas lietot probiotikas vai imunomodulatorus, kā, piemēram, plūškoka saturošus uztura bagātinātājus.
  • Protams, neaizmirsīsim arī par mūsu „saules” vitamīna jeb D vitamīna lietošanu.
  • Arī personīgā higiēna samazina vīrusa izplatīšanos, kas izraisa augstu saslimstības risku.
Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija