Iemesli, kādēļ nav veselīgi lietot "Nutella" krēmu katru dienu

Veselība 16.novembris 2018
 
AFP/Scanpix
Nutella ir lazdu riekstu un kakao krēms, kurš visā pasaulē cilvēku vidū iemantojis atzinību, pateicoties tā debešķīgajai garšai. Taču, vai kāds ir iedomājies sīkāk papētīt, no kā sastāv šis iecienītais gardums?

Šo kārumu izveidoja itāļu kompānija "Ferrero”, kas ir trešā lielākā šokolādes ražotne pasaulē. Taču savulaik Itālijā, Otrā pasaules kara laikā, maiznieks Pjetro Ferrero kakao krēma masai pievienoja zemesriekstus, lai mazinātu kakao trūkumu valstī, vēsta healthline.com

Šokolādes un lazdu riekstu gardums strauji iekaroja popularitāti, tagad to smērē gan uz brokastu maizītēm, gan pankūkām un vafelēm. Arīdzan Nutella tiek izmantota desertu garnēšanai, kompānija “Ferrero” cenšas to pārdēvēt kā brokastu garnējumu, līdzīgu ievārījumam.

Viss nav nemaz tik rožaini, kā izskatās. Zināms, ka Nutellas sastāvā ir veselīgie lazdu rieksti, šķietami maz kaloriju, cukura un tauku, taču skaudrā realitāte pierāda pretējo - Nutellu nudien nevajadzētu lietot uzturā, jo tā ir ļoti kaitīga un nav veselīga.

Nutellas sastāvā, atsaucoties uz thisisinsider.com, ir:

  1. cukurs, kas aizņem vairāk nekā pusi no burciņas un 57 % no tās svara;
  2. palmu eļļa jeb cietie tauki, kas var izraisīt vēzi;
  3. lazdu rieksti - katras burciņas sastāvā ir aptuveni 50 riekstu;
  4. kakao pulveris - kakao pupiņu izmantošana Nutellas sastāvā nākusi no Rietumāfrikas, tās pievienotas citām sastāvdaļām, lai radītu šokolādes garšu;
  5. vājpiena pulveris, kuru var uzglabāt daudz ilgāku laiku, nekā pienu, tam nav jāstāv ledusskapī;
  6. sojas lecitīns - emulgators, kas saglabā krēma masu viendabīgu, nezaudējot tā tekstūru, tā ir taukviela, kura radīta no sojas pupiņām un ir piedeva garšas un krāsas uzlabošanai.
  7. vanilīns - sastāvdaļa, kas radīta no vaniļas pupiņu ekstrakta.

ekrānšāviņš

Visbeidzot, divas ēdamkarotes jeb 37 grami Nutellas satur:

  • 200 kalorijas;
  • 12 gramus tauku;
  • 21 gramu cukura;
  • 2 gramus proteīna;
  • 4 % no kalcija dienas devas;
  • 4 % no dzelzs dienas devas, kas nozīmē, ka brokastīs, apēdot vismaz trīs maizītes, tu pārsniedz noteikto dienas normu.
Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Vājpiena pulveris jau principā nav nekas slikts, arī palmu eļļa un kakao. Tātad, ja neskaita milzīgo cukura daudzumu, ar Nutellu viss kārtībā.

17.novembris 2018 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija