Kā izvairīties no depresijas?

Veselība 26.novembris 2018
 
Pixabay
Kad aiz loga nedēļām ilgi saglabājas pelēcīgs, drēgns laiks un īsti gaišs nekļūst pat dienas vidū, daudzi cilvēki saskaras ar nomāktu garastāvokli, nepamatotām skumjām un pat sezonālo depresiju. Tāpēc gada tumšajā laikā ne mazāk uzmanības kā fiziskajai veselībai jāpievērš arī emocionālajai pašsajūtai. Katram cilvēkam ir sava labsajūtas recepte, taču daži farmaceites Ievas Zvagules padomi noderēs ikvienam.

Kā atpazīt?

Depresijas izteiktākie simptomi ir pastāvīgi slikts garastāvoklis, interešu trūkums, nogurums, enerģijas izsīkums, trauksme, negatīvisms un palēnināta funkcionēšana; nereti novērojams ēstgribas trūkums, miega traucējumi, nespēks, liekot domāt, ka cilvēku piemeklējusi kāda fiziska saslimšana.
  • Cilvēkiem ar depresiju raksturīgas nepamatotas raizes par savu fizisko veselību.
  • Ja ģimenē ir konstatēti depresijas gadījumi, pastāv lielāka iespēja arī pašam ar to saslimt. Divreiz lielāks depresijas risks ir sievietēm, sevišķi vecumā pēc 40 gadiem, savukārt vīrieši, kuri cieš no depresijas, ievērojami retāk meklē palīdzību.

Ieva Zvagule stāsta: “Cilvēkam ar depresiju nereti sašķobās attiecības ar līdzcilvēkiem. Tie, kuriem šīs izjūtas ir svešas, parasti nesaprot, kā var ilgstoši nespēt “saņemties”, “sapurināties”, kā var būt grūtības komunicēt ar apkārtējiem, kā var visu uztvert dramatiski un saasināti. Līdzcilvēkiem var šķist, ka cilvēks ar depresiju pietēlo, taču depresija nav tik vienkārši kontrolējama, un ar gribasspēku vien būs par maz, lai pret to cīnītos. Toties līdzcilvēku sapratne un atbalsts var izrādīties ļoti svarīgi.”

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija