Kas jādara savos 20, 30, 40, 50 un 60 gados, lai saglabātu veselību

Veselība 8.februāris 2019
 
Pixabay
Veselība ir svarīgākais jebkurā vecumā, taču, lai tā būtu stipra, par veselību jārūpējas savlaicīgi, nevis tikai tad, kad sākušās kādas problēmas. Kas ir svarīgākais, kam jāpievērš uzmanība 20, 30, 40, 50 un 60 gados, lai labi justos vecumdienās, skaidro sertificētā farmaceite Mārīte Šukele.

Svarīgākais 20 gados

20 gadu vecumā ķermenis ir jauns un spēka pilns, vielmaiņa aktīva, un organisms ātri atjaunojas. Taču šajā vecumā cilvēki parasti vēlas daudz ko paspēt - apvienot mācības, darbu, attiecības un arī izklaidi.

Lai visu pagūtu, bieži tiek upurēts miegs - farmaceite uzsver, ka arī jaunībā nevajadzētu censties iegūt vairāk laika, atņemot to miegam.

“Miegā organisms atjaunojas un uzkrāj spēkus nākamajai dienai. Regulārs miega trūkums var atstāt nopietnas sekas uz veselību - radīt atmiņas traucējumus, garastāvokļa svārstības, nespēju koncentrēties, enerģijas trūkumu. Nepietiekams naktsmiers var apgrūtināt svarīgu lēmumu pieņemšanu, samazināt reakciju. Rezultātā novājinās imunitāte un palielinās dažādu saslimšanu riski,” skaidro eksperte.

Jauniem cilvēkiem ikdienas steigā nevajadzētu arī aizmirst par sabalansētu un pilnvērtīgu uzturu, pietiekamu šķidruma uzņemšanu un fiziskajām aktivitātēm svaigā gaisā.

Tāpat nepieciešams rūpēties par atbilstošu vitamīnu un minerālvielu daudzumu. Šajā vecumā piemērotākie būs kompleksie vitamīni, jo to sastāvā ir viss organismam nepieciešamais - to sastāvdaļas ir sabalansētas un papildina viena otru.

Izplatīta problēmu jaunu cilvēku vidū ir pārlieku aktīva sauļošanās kā saulē, tā solārijā.

Lai saglabātu skaistu, veselīgu ādu arī savos 30, 40, 50 un 60 gados, svarīgi lietot saules aizsargkrēmus un izvairīties no solārija apmeklējumiem. Pārāk intensīva sauļošanās liek ādai izskatīties vecākai, palielina poras, veicina krunciņu un plankumu veidošanos. Vēl jo vairāk - pārsauļošanās var provocēt ādas vēzi, turklāt tās sekas var kļūt manāmas tikai pēc vairākiem gadiem.

Noderēja?

Komentāri 3

Komentē 3

 
Anonīms
 

Baigā fifa jums tur ielikusies..:)! Sākumā vajag dzert un pīpēt ar mēru, bet ne vairāk, ka vienu bleķa spani dienā un divas mahorkas iepakojumus, lai nesāktos priekšlaicīgas problēmas ar jūsu trauslo veselību.. Ja līdz tiem 60. gadiem izturēsiet, tad gan vēl ilgi dzīvosiet, kā Čerčils, līdz 92. gadiem, jo viņš savas dzives laikā izdarījās līdzīgi un tiešam nodzīvoja tik garu mžu.. Tiesa ka nepīpēja mahorku, bet tikkai cigārus, lai gan starpība nav pārāk liela,. Mēs gan nedrīkstētu dzīot pārāk ilgi, jo mūsu pensijas kapitāls, tiek sadalīts tikai uz paredzamo mūsu mūža ilgumu un tas ir - līdz 80. gadiem un tad apzinīgiem un patriotiskiem latviešiem, būtu steidzīgi jālec bedrē iekšā pašiem un bez kādas pamudināšanas no malas. Ja tā visi nedarīsim, tad pēc 80. gadiem, jau dzīosim uz mīļotās valsts budžeta rēķina, bet tā jau būs dzīe uz parāda, kuru šajā dzīvē mēs vairs atdot atpakaļ nevarēsim. Vārdu sakot, tikai līdz pensijai un tad bedrē iekšā....!

8.februāris 2019 Atbildēt

Lūk, lūk - sievietēm krūtis un dzemdi pārbauda bez maksas, bet kas atliek vīrietim? Tos valsts uzskata par mazsvarīgākiem elementiem dzīvības uzturēšanas ķēdē..

8.februāris 2019 Atbildēt

P.S. un Latvijas mērogos ņemot, tas ir mīts, ka cilvēkiem pēc 40-it ir izveidojusies stabila karjera. Jā, šajā vecumā cilvēki ir izveidojušies ar atbildības sajūtu un ar pieredzi, tomēr tā reizēm ir kā traucēklis, jo neļauj rīkoties tālejoši nedomājot par sekām jeb neprātīgi, kas, vismaz Latvijas mērogos ņemot, ir vairāk mīnuss nekā pluss. Latvijā vairāk cieņā ir avantūristi, kas riskē gan ar savu, gan citu veselībām. Un tā ir kā narkotikska eiforija, ko Latvijas iezemiešos cer vēl saskatīt valdība, bet kas tomēr vairāk piedien jaunības neprātam kā cilvēkiem ar pieredzi

8.februāris 2019 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija