Viss par vēnu veselību un ārstēšanu - atbild dakteris

Veselība 21.februāris 2019
 
Andrejs Terentjevs, F64 Photo Agency
IZ Ilze Zonne
 
Vēnu pavasaris ir ikgadēja akcija, kas Dr. Mauriņa Vēnu klīnikā notiek jau kopš 2010. gada. Tās mērķis ir rosināt cilvēkus pievērst lielāku uzmanību vēnu veselībai un aiziet uz konsultāciju pie kvalificēta flebologa. «Šo gadu pieredze rāda, ka tieši pavasarī cilvēki ir visvairāk noskaņoti risināt gan medicīniskas, gan estētiskas vēnu problēmas, tāpēc tas ir brīdis, kad arī mēs, flebologi, cenšamies par to biežāk runāt un informēt sabiedrību,» saka klīnikas vadītājs, ķirurgs flebologs, medicīnas doktors Uldis Mauriņš.

- Informatīvi izglītojošas akcijas, ko īsteno dažādās klīnikas, nereti notiek ar mērķi piesaistīt vairāk pacientu. Ienākot jūsu klīnikā, redzams, ka pacientu tāpat ir visai daudz. Arī izglītojuši sabiedrību esat samērā aktīvi, tādēļ šķiet - vai tad informācijas vēl nepietiek?

- Man ir radies iespaids, ka cilvēki mūsu teiktajā ieklausās tikai tad, kad viņiem to patiešām vajag. Turklāt nopietnas pārdomas man radās, kad biju uzaicināts nolasīt lekciju aptieku farmaceitiem par vēnu mūsdienīgu ārstēšanu. Auditorijā izcēlās pārsteiguma pilna murdoņa, kad es pastāstīju, ka atbilstoši uz pierādījumiem balstītas medicīnas principiem gan iekšķīgi lietojamie flebotropie (vēnu) medikamenti, gan dažādas vēnu smēres faktiski ir pseidomedicīna. Manā skatījumā šo medikamentu intensīva reklamēšana un pārdošana ir aptieku atbildība. Ir diezgan daudz cilvēku, kuri grib paši noteikt diagnozi un ārstēties, bet rezultātā saņem neatbilstošu, zemas kvalitātes veselības aprūpi, kas balstīta uz tradīcijām, nevis uz pierādījumiem. Tāpēc ir jēga runāt par to vēlreiz un īpaši pavasarī: ja rodas aizdomas par vēnu problēmām, tad pirmā vieta, kur doties, nav aptieka. Tur piedāvātās zāles tikai nedaudz uzlabo pašsajūtu, bet vēnas neārstē. Ja pacienti laikus saņemtu diagnostiku un ārstēšanu, problēmas būtu atrisinātas savlaicīgi un jēdzīgi un nebūtu jātērē nauda par šiem medikamentiem, kuriem nereti novērojamas arī blaknes.

- Saskaroties ar vēnu problēmām, gribas jautāt - kāpēc tādas rodas, kāpēc tieši man?

- Cilvēks ir vienīgais radījums uz pasaules, kurš cieš no vēnu problēmām, jo staigā uz divām kājām; vēnu slimības turklāt veicina mūsu rietumnieciskais dzīvesveids - mēs maz staigājam un daudz sēžam, bet iespējas šos apstākļus izmainīt ir minimālas. Sava nozīme ir arī ģenētiskiem faktoriem. Vēnu problēmas piedevām ir ļoti viltīgas - varikoze attīstās lēni, pakāpeniski, un cilvēki pierod pie sūdzībām, tūskas un smaguma sajūtas, gadu desmitiem ar to sadzīvo, bet, sasniedzot 60-70 gadu slieksni, nospriež, ka pie visa vainīgs vecums. Viņi cer, ka vēnu stāvoklis tālāk nepasliktināsies, bet kādu dienu vēnā attīstās trombi, ir iekaisums, sāpes pa vēnu gaitu, un tad nākas nopietni ārstēties. Vēnu trombozes risks palielinās līdz ar vecumu un dažādām citām veselības problēmām - palielinātu ķermeņa svaru, mazkustīgumu, locītavu slimībām, diabētu, iekaisīgām slimībām, akūtām vīrusu un bakteriālām infekcijām. Uz šo daudzo slimību fona varikozas vēnas ar nepareizu asins cirkulāciju var kļūt par vājāko punktu cilvēka ķermenī, un tad attīstās tromboze, kuru ārstēt ir gan grūtāk, gan dārgāk. Nemaz nerunājot par gadījumiem, kad rodas venozās trofiskās čūlas. Pavisam nesen pie mums ārstējās kāda 77 gadus veca kundze, kura ilgāku laiku bija sadzīvojusi ar plašu hiperpigmentāciju - ādas krāsas izmaiņām uz apakšstilba, ādas sacietējumu, un rezultātā izveidojās divas trofiskas čūlas, kuru varētu nebūt, ja viņa būtu laikus izārstējusi slimās virspusējās vēnas.

Jāteic gan, ka pēdējā laikā tādu pacientu kļuvis krietni mazāk. Mani priecē, ka, attīstot mūsdienīgu vēnu ārstēšanu, mums ir izdevies Latvijas iedzīvotāju vidū samazināt neārstēto pacientu īpatsvaru. Ja ir aizdomas par vēnu slimību, ir redzamas vēnas uz kājām un vienlaikus sūdzības - progresē kāju tūska, veidojas ādas izmaiņas uz kājām, to ielaist nevajadzētu. Tāpēc mēs nākam pacientiem pretī Vēnu pavasara laikā, piedāvājot iespēju veikt diagnostiku lētāk, martā atlaides būs vislielākās - 25%.

- Kā notiek šī diagnostika, un ko no tās var uzzināt?

- Flebologa konsultācijā ir iekļauts ultraskaņas duplekssonogrāfijas izmeklējums. Ar tā palīdzību mēs varam novērtēt, kādā stāvoklī ir virspusējās zemādas vēnas un dziļo vēnu sistēma, vai nav izmainīta asiņu plūsma gan dziļo, gan virspusējo vēnu sistēmā, gan tajās vēnās, kuras savieno šīs sistēmas savā starpā; vai ir zīmes, kas liecina par senāku trombozi, kas atstājusi savas postošās sekas, izmainot vēnu sieniņu struktūru un vēnu vārstuļu funkciju; vai pacientam ir tromboze šobrīd vai arī viņam ir kāda patoloģija, kas nav saistīta ar vēnām, bet norit ar līdzīgām sūdzībām. Mūsu klīnikas flebologi ir labi sagatavoti speciālisti ar ļoti plašām zināšanām visos vēnu ārstēšanas aspektos. Izmeklējums ir pilnīgi nesāpīgs, ilgst 15-20 minūtes kopā ar konsultāciju. Tā laikā pacients stāv kājās, jo tikai tā iespējams pareizi izvērtēt situāciju. Flebologa veiktā izmeklēšana atšķiras no parasta radiologa izmeklēšanas ar to, ka flebologs pārzina ne tikai dažādas vēnu slimību izpausmes, bet visas vēnu ārstēšanas metodes, kādas pacientam var piedāvāt.

- Kādas ir šīs metodes?

- Mūsdienās vairs neārstējam tikai ar vienu metodi. Padomju laikos patiešām vienīgā alternatīva bija traumējoša ķirurģiska iejaukšanās, izoperējot gan slimās, gan veselās vēnas. Pie mums vēršas pacienti, kuriem pēc tādas ārstēšanas radušies sarežģījumi. Pētījumos pierādīts, ka 100% gadījumu pēc vēnas izraušanas operācijas attīstās limfvadu bojājumi ārstēto vēnu rajonā, jautājums tikai - cik tie smagi un kā tos var kompensēt citi limfvadi. Diemžēl tādas operācijas reizēm veic arī šodien. Esmu vienmēr mēģinājis samazināt ķirurģisko ārstēšanu, jo apzinos, ka pastāv risks traumēt audus ap vēnām. Viena no metodēm, ar kuru šodien varam ārstēt ne tikai kosmētiskus defektus, bet arī ļoti daudz ielaistu situāciju, ir skleroterapija, tā palīdz tikt galā arī ar recidīviem pēc kādreizējām traumatiskām vēnu operācijām. Esam attīstījuši jaunus skleroterapijas veidus, kombinējam to ar lāzerterapiju. Tāpat esam ieviesuši jaunu virzienu - estētisko vēnu ķirurģiju, kur tiek lietoti mazāki āķīši, turklāt dūrienus veicam nevis ar skalpeli, bet ar adatu. Kombinējot lāzermetodes, skleroterapiju un kompresijas terapiju, mums ir iespēja katram pielāgot optimālo ārstēšanas veidu. Turklāt Vēnu pavasara ietveros martā būs arī 25% atlaide skleroterapijai un kompresijas zeķēm.

- Kāda ir kompresijas zeķu loma vēnu ārstēšanā?

- Kompresijas terapija starptautiski pieņemtajās vadlīnijas ir faktiski vienīgā vēnu ārstēšanas metode, kas saņēmusi augstākās pakāpes apstiprinājumu (level of evindence) 1a - tas nozīmē, ka citādi ārstēt nedrīkst. Trofisko čūlu un citu smagu ielaistu venozo patoloģiju ārstēšana balstās uz kompresijas terapiju. Bet tas ir vienlaikus arī profilakses līdzeklis, lai mazinātu kāju tūsku un dziļo vēnu trombozes risku, piemēram, ceļotājiem, grūtniecēm, kā arī mēs lietojam dažāda ilguma kompresijas terapiju pēc veiktajām ārstnieciskajām manipulācijām un operācijām. Cenšamies vairāk iegūt un apkopot datus, lai arvien labāk ārstētu pacientus. Mūsu mērķis nav katram pacientam vēnas obligāti izoperēt, sklerotizēt vai nozīmēt kompresijas zeķes, bet mūsu mērķis ir panākt, lai katru pacientu varētu optimāli, viegli izvadīt cauri šim procesam, kas saistās ar viņa problēmas atrisināšanu.

- Pavasarī mostas vēlme risināt arī estētiskas problēmas, kas arī mēdz būt saistītas ar vēnām. Kā varat palīdzēt?

- Arī šajā jomā mums ir ļoti labi panākumi un virkne dažādu paņēmienu, kā varam novērst estētiskās vēnu problēmas. Efektīvi likvidējam gan redzamās vēnas uz kājām, gan arī citās ķermeņa daļās, piemēram, sejā, nereti zem acīm, kur tās izskatās kā zili loki, radot pastāvīga noguruma iespaidu; arī dekoltē zonā, īpaši sievietēm, kurām ielikti krūšu implanti un līdz ar to bieži ir traucēta venozā atplūde šajā zonā. Ir cilvēki, kurus satrauc redzamās vēnas uz plaukstām un apakšdelmu mugurējās virsmas, jo tās nodod patieso vecumu. Arī šo defektu varam novērst ar ļoti labiem panākumiem. Mūsu palīdzību bieži izmanto cilvēki, kuriem publiski jāuzstājas. Pacienti mums uzticas, jo zina, ka izmantojam tikai tādas metodes, galvenokārt lāzertehnoloģijas, kuras ir pierādījušas savu efektivitāti un kurām ir ļoti zems sarežģījumu risks.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

paldies par informacīju

26.aprīlis 2019 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija