Rūpes par sirsniņu, kurai jau 40+

Veselība 1.aprīlis 2019
 
F64
Portāls nra.lv
 
Sirds un asinsvadu slimības ir galvenais mirstības cēlonis Latvijā – ik gadu šis ir iemesls vairāk nekā pusei nāves gadījumu. Ir būtiski apzināties, ka apmēram 75 procentos gadījumu saslimšana ar sirds un asinsvadu slimībām ir saistīta ar novēršamiem riska faktoriem – paaugstinātu asinsspiedienu, mazkustīgu dzīvesveidu, neveselīgu uzturu, aptaukošanos, smēķēšanu un stresu.

Infarkts un insults

Līdzīgi kā citviet Eiropā, arī Latvijā biežākās sirds un asinsvadu slimības ir arteriālā hipertensija, koronārā sirds slimība, tostarp miokarda ­infarkts, aritmija, sirds mazspēja, kā arī galvas smadzeņu asinsrites traucējumi, insults.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka vieni no izplatītākajiem nāves cēloņiem Latvijā ir miokarda infarkts un insults. Akūts miokarda infarkts Latvijā ik gadu paņem vairāk nekā 1000 iedzīvotāju dzīvības, bet insults divreiz vairāk - ap 2000. Turklāt 20% infarkta un 15% insulta upuru 2017. gadā bijuši jaunāki par 64 gadiem - tātad abas slimības izrādās nāvējošas arvien jaunākiem cilvēkiem. Bet kopumā asinsrites slimību dēļ 2017. gadā miruši vairāk nekā 15 000 Latvijas iedzīvotāji.

Dzīvesstila korekcija

Sirds ir mūsu organisma galvenais dzinējsēks, tāpēc tā veselībai ir jāpievērš īpaša vērība. Un tas nozīmē - lai pasargātu sevi no saslimšanas ar sirds un asinsvadu slimībām, ir svarīgi par to rūpēties jau savlaicīgi, nevis tikai, kad parādījušās kādas sūdzības un jau sākušās problēmas. Visprātīgākais variants ir savlaicīgas profilaktiskās apskates, ko iesaka ikvienam, kas sasniedzis 40 gadu slieksni - reizi gadā vai reizi divos gados. Īpaši svarīgi apskates veikt smēķētājiem, ja ir paaugstināts asinsspiediens, ja ģimenē ir sirds un asinsvadu saslimšanas, kā arī senioriem.

Vispieejamākā un reizē vissarežģītākā sirds «ārstēšanas metode» ir dzīvesstila korekcija, jo - tai nepieciešams gribasspēks un rakstura stingrība. Taču, ja vēlaties dzīvot tā, lai nebūtu problēmu ar sirdi, sāciet dzīvot citādi jau šodien: izvēlieties veselīgu uzturu, savam vecumam un fiziskajai sagatavotībai atbilstošas/adekvātas fiziskās aktivitātes, sabalansējiet darba un atpūtas ritmu, lai tādējādi stabilizētu nervu sistēmu, pietiekami izgulieties (vēlams ir vismaz 7 stundu nakts miegs), atrodiet sirdij tīkamus hobijus, kas izrauj no rutīnas un - nepieciešamības gadījumā izvēlieties dabīgus augstākās kvalitātes uztura bagātinātājus, piemēram, Livol® Multi Herba 50+.

Protams, tiklīdz parādās kādas sūdzības par sirdi, uzreiz dodieties pie ārsta - lai pēc iespējas agrāk atklātu un novērstu sirds un asinsvadu slimību riskus, bet vajadzības gadījumā - uzsāktu ārstēšanu. Jo mūsdienās daudzas slimības var sekmīgi ārstēt, tādējādi ļaujot saglabāt dzīves kvalitāti un paaugstinot dzīvildzi.

SVARĪGI!

Ikvienam, neatkarīgi no vecuma, ir svarīgi pašam domāt par savas sirds veselību, jo tā nav ne valsts, ne ārstu, bet mūsu pašu individuāla atbildība

TOP 8 RECEPTES VESELAI SIRDIJ

Sekojiet līdzi savam asinsspiedienam

Cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma iesaka iegādāties asinsspiediena mērītāju, ar ko ik pa laikam varētu pakontrolēt spiedienu. Jo spiediens, ko reizi pa reizei izmēra ārsta kabinetā, ne vienmēr ir objektīvs. To ietekmē (parasti paaugstina) arī satraukums.

* Normāls asinsspiediens ir līdz 120/80 mmHg.

* Paaugstināts asinsspiediens ir virs 140/90 mmHg. Ilgstoši paaugstināts asinsspiediens ir saistīts ar lielāku infarkta, insulta un sirds mazspējas risku.

Sekojiet savam holesterīna līmenim

To nosaka, veicot asins analīzes.

* Paaugstināts holesterīna līmenis asinīs ir, ja rādītājs ir virs 5 mmol/l.

Pārsniedzot normas robežas, holesterīns uzkrājas asinsvadu sieniņās, padarot tās šaurākas, un asinsvadi var nosprostoties. Holesterīna līmeņa paaugstināšanās noris bez acīm redzamiem simptomiem, tomēr maldīgs ir uzskats, ka tas skar tikai cilvēkus pusmūžā vai ļaudis ar lieko svaru. Patiesībā holesterīna līmenis virs normas ir vairāk nekā 70% cilvēku vecumā no 25 līdz 75 gadiem. Tādēļ, lai laikus diagnosticētu holesterīna līmeņa svārstības, ir būtiski regulāri veikt pārbaudes.

Pārbaudiet savu cukura jeb glikozes līmeni

To nosaka, veicot asins analīzes.

* Normāls cukura jeb glikozes līmenis asinīs veselam cilvēkam ir 3,5-6,1 mmol/l (dažādas laboratorijas, izmantojot atšķirīgas glikozes līmeņa noteikšanas metodes, var uzrādīt arī nedaudz atšķirīgus normas lielumus).

* Par augstu cukura līmeni asinīs var liecināt nespēks, slāpes, redzes miglošanās, urīnceļu un dzimumorgānu iekaisumi, ādas infekcijas un bieža urinācija.

* Par pazeminātu cukura līmeni (hipoglikēmija) var liecināt trīce, sirdsklauves, svīšana, nemiers, izsalkums, slikta dūša, koncentrēšanās grūtības, apjukums, muskuļu vājums, miegainība, redzes izmaiņas, galvassāpes; smagākos gadījumos - arī krampji un bezsamaņa.

Kontrolējet savu svaru

Aptaukošanās ir būtisks koronārās sirds slimības, hroniskas sirds slimības, aritmijas un arī insulta attīstības risks. Visbiežāk lietotā metode lieka ķermeņa svara noteikšanai ir ķermeņa masas indekss (ĶMI), kur tiek noteikta ķermeņa svara (kg) un auguma garuma (m²) proporcija. Tā novērtēšanai izmanto PVO 1995. gada klasifikāciju četrās kategorijās:

  • nepietiekama ķermeņa masa (ĶMI< 18,5)
  • normāla ķermeņa masa (ĶMI = 18,5 - 24,99)
  • lieka ķermeņa masa (ĶMI = 25 - 29,99)
  • aptaukošanās (ĶMI > 30)

*Piemēram: ja cilvēka ķermeņa svars ir 65 kg un augums 1,65 m, to aprēķina sekojoši: 65 : 2,7225 (1,65x1,65) = 23,875 (iegūtais indekss atbilst normālai ķermeņa masai).

Sabalansējiet ēdienkarti

Par sirdij piemērotāko uzskata Vidusjūras diētu, kuras svarīga sastāvdaļa ir zivis. Tās ir bagātas ar omega 3 taukskābēm un olbaltumvielām. Sirds veselībai iesaka arī samazinātu sāls patēriņu (ne vairāk par pieciem gramiem dienā)

Pievērsiet uzmanību iedzimtībai

Ir vērts pārbaudīt sirdi, ja ģimenē kādam (pirmās pakāpes asinsradiniekiem) bijušas sirds problēmas, ja kāds gados jauns tuvinieks nomiris pēkšņi. Pastāstiet to savam ģimenes ārstam, kurš, izvērtējot sirds un asinsvadu saslimšanu risku, ieteiks nepieciešamās izmaiņas dzīvesveidā.

Izvēlieties LIVOL® MULTI Herba 50+

Tas ir dabīgs augstākās kvalitātes uztura bagātinātājs ar spēcīgu un bagātīgu sastāvu, ko gluži kā mozaīku izstrādājuši Skandināvijas zinātnieki - savienojot organismam nepieciešamos vitamīnus, minerālvielas un septiņu sirdij vērtīgāko ārstniecības augu ekstraktus (sarkano piparu ekstrakts, rozmarīna lapu pulveris, kosas pulveris, piparmētru ekstrakts, pelašķu ziedu pulveris, vilkābeles lapu un ziedu ekstrakts, ķirbju sēklu pulveris). Šī augu kombinācija ir labi pazīstama un plaši izmantota visā pasaulē, un tā piešķir LIVOL® MULTI Herba 50+ papildus vērtību.

Veiciet regulāras sirds veselības pārbaudes

Pacienta līdzestība savas sirds veselības uzturēšanā ir ļoti būtiska - ieklausoties ārsta rekomendācijās un norādēs, mūsdienu medicīna un tehnoloģijas sirds slimību pacientiem var nodrošināt garu un pilnvērtīgu mūžu. Protams, ja vien sirds problēmas tiek atklātas laicīgi.

Tas ir dabīgs augstākās kvalitātes uztura bagātinātājs ar spēcīgu un bagātīgu sastāvu, ko gluži kā mozaīku izstrādājuši Skandināvijas zinātnieki - savienojot organismam nepieciešamos vitamīnus, minerālvielas un septiņu sirdij vērtīgāko ārstniecības augu ekstraktus (sarkano piparu ekstrakts, rozmarīna lapu pulveris, kosas pulveris, piparmētru ekstrakts, pelašķu ziedu pulveris, vilkābeles lapu un ziedu ekstrakts, ķirbju sēklu pulveris). Šī augu kombinācija ir labi pazīstama un plaši izmantota visā pasaulē, un tā piešķir LIVOL® MULTI Herba 50+ papildus vērtību. / Publicitātes foto

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija