18 fakti, kā zemenes uzlabo cilvēka veselību

Veselība 3.jūlijs 2019
 
pixabay
Baibai Puriņa
 
Mums tik pazīstamās vasaras ogas zemenes ir ne tikai garšīgas, bet izrādās, ka tām piemīt arī daudz pozitīvu īpašību uz mūsu veselību. Tās ne tikai uzlabo ādu, bet arī palīdz cīņā ar nopietnākām kaitēm.

1. Aizsargā sirdi

Zemenes ir bagātas ar antioksidantiem un tajās esošie polifenoli tās padara par ideālu ēdmaņu, lai aizsargātu sirdi no dažādām kaitēm. Zemenēs ir antocianīns (antioksidants, kas ir atbildīgs par to sarkano nokrāsu), kas aizsargā asinsrites sistēmu, tādejādi pasargājot artērijas no aizsērēšanas un regulē asinsspiedienu.

2. Regulē cukura daudzumu asinīs

Zemenes satur ellagīnskābi, kas kopā ar antioksidantiem palīdz sagremot ar cieti bagātu pārtiku. Tas palīdz kontrolēt cukura celšanos asinīs pēc maltītes. Zemenes palīdz arī otrā tipa diabēta slimniekiem labāk regulēt cukura līmeni asinīs.

3. Palīdz cīņā ar vēzi

Zemenes ir lielisks C vitamīna un šķiedrvielu avots, kas aizsargā pret barības vada un resnās zarnas vēzi. Pretvēža īpašības zemeni nodrošina arī ellagīnskābe, kas aizsargā pret ādas, plaušu, urīnpūšļa un krūts vēžiem.

f64

4. Uzlabo imunitāti

Zemenēs ir daudz vitamīna C. Vienā zemeņu porcijā ir vairāk C vitamīna nekā apelsīnā. C vitamīns uzlabo imunitāti, kas palīdz ķermenim cīnīties ar infekcijām. Ir pierādīts, ka vitamīna C sastāvs uzlabo vairākus imūnsistēmas komponentus. Tas palielina imuglobīna koncentrāciju, kas ir galvenā imūnsistēmas sastāvdaļa.

5. Regulē asinsspiedienu

Kā jau minēts, zemenes satur antociānu - svarīgi antioksidanti, kas atbrīvo asinsplūsmu, tādejādi samazinot asinsspiedienu. Zemenēs ir arī daudz kālija, kas arī palīdz kontrolēt asinsspiedienu.

6. Uzlabo smadzeņu darbību

Jau atkal tas ir pateicoties antioksidantiem. Zemenēs to ir tik daudz, ka tās aizsargā smadzeņu šūnas no bojājumiem. Tās arī maina procesu kā neironi smadzenēs savā starpā sadarbojas, kas noved pie smadzeņu darbības uzlabojumiem.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija