5 kaites pret kurām palīdz lavanda

Veselība 9.jūlijs 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Ir sācies lavandu ziedēšanas laiks un arī pie mums Latvijā ir iespējams apskatīt to aromātiskos laukus Kurzemē un netālu no Limbažiem Vidzemē. Tomēr lavanda ir ne tikai skaists augs, kura lillā krāsas lauki apbur cilvēkus, bet tai piemīt arī veselību uzlabojošas īpašības. Esam uzskaitījuši piecas veselības problēmas, pret kurām, kā lieciena pētījumi, lavanda ir labs līdzeklis.

1. Stress

Lavandas eļļai piemīt nomierinošas īpašības. Pētnieki atklājuši, ka lavandas smarža var palīdzēt satrauktiem zobārsta pacientiem. Pētnieki mērīja satraukuma līmeni 340 pieaugušiem pacientiem, kas gaidīja rindā pie zobārsta. Pusei no pacientiem kabinetā tika izplatīta lavandas smarža. Rezultātā atklāts, ka tie, kuri elpoja lavandas smaržu bija mazāk satraukti, nekā tie pacienti, kuriem lavanadas smaržu nedeva.

2. Matu zudums

Lavanda palīdzot alopēcijas areata (lielperēkļainā matu izkrišana) slimības gadījumā. Šī slimība izraisa matu izkrišanu dažādās ķermeņa daļās. 1998. gadā veikts pētījums norāda, ka lavanda stimulē matu augšanu līdz pat par 44 procentiem pēc septiņu mēnešu lietošanas. Nesenākā pētījumā atklājies, ka, ja lavandas eļļu smērē uz žurku mugurām, tā veicināja četrās nedēļās to apmatojuma augšanu.

3. Sēnītes infekcijas

Pētījumā, kas publicēts žurnālā "Journal of Medical Microbiology", atklāts, ka lavandas eļļa ir efektīvs līdzeklis cīņa ar sēnītes infekcijām. Lavandas eļļa iznīcina sēnītes šūnu mebmbrānas. Pētījums pierādījis, ka lavandas eļļa ir ievērojams līdzeklis cīņā pret sēnītes infekcijām.

4. Brūces

"Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine" publicēts pētījums, kurā salīdzināti dažādi līdzekļi brūču aprūpēšanai. Pētnieki atklāja, ka lavandas eļļa brūces dziedē ātrāk nekā citas. Lavandai piemīt paātrinājuma efekts brūču sadziedēšanā.

5. Pirmsmentstruālais sindroms

Daudzas sievietes reproduktīvajā vecumā piedzīvo simptomus pirmsmentruālā cikla laikā, ko pazīst kā pirmsmenstruālo sindromu (PMS). Lai gan tas ir izplatīts, tam nav radītas zāles un daudzas sievietes vēršas pie alternatīvām metodēm, piemēram, aromterapijas. Pētījums, kurā 17 sievietes, kuru vidējais vecums bija 20,6 gadi, ar PMS tika sadalītas divās daļās. Puse no viņām piedalījās lavanas aromterapijā. Pētījums parādīja, ka lavandas aromterapija atvieglo PMS simptomus.

Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka lavanda nav brīnumlīdzeklis un ir apšaubāma tās lietderība depresijas, koliku, aizcietējumu, sliktas dūšas un vemšanas, ausu infekcijas, augsta asinsspiediena, menstruālo sāpju, ekzēmas, ar vēzi sastīto sāpju, demences un utu gadījumos.

Avoti:

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija