4 iemesli, kāpēc jāēd avenes labākai veselībai

Veselība 11.jūlijs 2019
 
F64
Baiba Puriņa
 
Aveņu krūmi ar saldajām ogām vasarā tā vien vilina nogaršot mājas dārzos tik iecienīto ogu. Izrādās, ka avenes ne tikai palīdz imūnsistēmai, bet tās arī uzlabo atmiņu, palīdz acīm, novērš diabēta draudus un pat uzlabo auglību.

1. Uzlabo atmiņu un smadzeņu darbību

Aveņu ēšana varot novērst smadzeņu bojājumus un atmiņas zudumus, ko izraisa novecošana. Tāpat šīs ogas aizkavē citas ar smadzeņu darbību saistītas kaites, piemēram, Alcheimera un Pārkinsona slimības, jo tām piemīt nomierinošas īpašības tajā esošo antioksidantu dēļ.

Tāpat ogas uzlabo koordināciju, atmiņu un omu. Avenes "sakārto" smadzenes, atbrīvojot no toksiskajām olbaltumvielām, kas rada smadzeņu traucējumus.

2. Uzlabo acu veselību

Vitamīns C, vitamīns A un fenoli, kas ir avenēs, atvaira slimības un aizsargā acu membrānas, kuras rada šķidrumu, kas tīra un aizsargā acis no izžūšanas. Ogās esošā ellagskābe ir aktīvs komponents labākai redzei.

3. Uzlabo auglību

Vitamīns C un magnēzijs, kuri ir avenēs, varot uzlabot auglību gan sievietēm, gan vīriešiem. Viena no teorijām apgalvo, ka antioksidanti, kas ir avenēs, pasargā spermas veselību, veicina ieņemšanu un mazina spontānā aborta risku.

4. Palīdz novērst diabēta draudus

Amerikā tika veikts pētījums, kurā piedalījās 32 pieaugušie vecumā no 20 līdz 60 gadiem. Pētījuma dalībnieki ēda trīs brokastu maltītes, kuras bija līdzīgas pēc kaloriju daudzuma un galvenajiem makroelementiem, taču atšķīrās aveņu porciju daudzums tajās - viena vai divas krūzes.

Pētījums atklāja, ka tiem, kuriem bija risks saslimt ar diabētu, ēdot vairāk aveņu, samazināja insulīna daudzumu, normalizējot cukura daudzumu asinīs. Cukura daudzums asinīs bija daudz mazāks tiem dalībniekiem, kuri ēda vairāk aveņu.

F64

Kā vairāk ietvert avenes savās maltītēs

Avenes ir lielisks papildinājums daudziem ēdieniem. Tās var pievienot putrām, svaigiem salātiem. Tāpat tās ir laba piedeva arī pilngraudu ēdieniem un desertiem.

Avenes samīcot, var iegūt mērci, ko var pārliet, piemēram, divu izejvielu - banāna un olas - pankūkām, ceptai zivij vai pat grillētiem dārzeņiem.

Saldētas vai svaigas avenes ir lieliska un veselīga uzkoda kopā ar riekstiem, ķirbja sēklām vai dažiem melnās šokolādes gabaliņiem.

Avots 1

Avots 2

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija