Farmaceits iesaka: kas palīdz pret nobrāzumiem un ko ņemt līdzi aptieciņā uz festivālu

Veselība 21.jūlijs 2019
 
Pixabay
Vasara ir gada piemērotākais laiks brīvdabas festivālu un zaļumbaļļu apmeklēšanai, kā arī aktīvai atpūtai svaigā gaisā. Tomēr līdz ar aktīvās sezonas iestāšanos palielinās arī riski iegūt dažādus sasitumus, nepatīkamas traumas un brūces. Par to, kā rīkoties šādos gadījumos un kādus līdzekļus izmantot brūču un sasitumu apstrādei, stāsta farmaceite Ilze Priedniece.

Nobrāzumiem un brūcēm - dezinfekcija un regulāra pārsiešana

Skriešana, riteņbraukšana, pludmales volejbols, kā arī lustīgas dejas brīvdabas festivālos ir neatņemamas aktīvas, veselīgas un dzīvespriecīgas vasaras sastāvdaļas, tomēr svarīgi paturēt prātā, ka aktīvā atpūta un izklaide sevī ietver arī traumu un nobrāzumu riskus. BENU Aptiekas farmaceite I. Priedniece norāda, ka nobrāzumus un brūces vispirms nepieciešams rūpīgi izskalot ar tīru ūdeni, savukārt dezinfekcijai ieteicams izmantot dezinficējošus šķīdumus, kas pieejami ērti lietojamu spreju veidā. Lai veicinātu brūču un nobrāzumu dzīšanu, speciāliste iesaka izmantot arī gelus, krēmus vai ziedes, kas satur dekspantenolu vai hialuronskābi. Brūču un nobrāzumu apkopšana un pārsiešana būtu jāveic katru dienu, kur lieti noderēs dažādu izmēru plāksteri, marles saites un salvetes.

Sastiepumiem un izmežģījumiem - miers un atvēsinoši līdzekļi

Izmežģīta potīte un sastiepumi ir regulāra aktīvās atpūtas parādība. Lai mazinātu nepatīkamās sāpes, tūsku un iekaisumu, I. Priedniece traumas gadījumā aicina sastiepto ķermeņa daļu novietot miera pozīcijā un nekavējoties atvēsināt traumēto vietu, izmantojot, piemēram, atvēsinošos aerosolus. Šo līdzekļu sastāvā ir mentols, kas sastieptajai ķermeņa daļai nodrošina ilgstošu aukstuma iedarbību. Pēcāk pretsāpju nolūkos ieteicams lietot gēlus, kuru sastāvā ir diklofenaks vai ibuprofēns. Šie gēli tiek plaši izmantoti muguras sāpju, sporta traumu un tādu hronisko sāpju kā artrīts gadījumos. Gēlu uz ādas uzklāj plānā slānītī, tieši uz sāpošās vietas un lieto ne ilgāk kā vienu nedēļu 2 līdz 3 reizes dienā. Farmaceite atgādina, ka sāpju un traumas līmeni jāvērtē, šaubu par traumas nopietnību, spēcīgi asiņojošu brūču vai ilgstošāku sāpju gadījumos jāvēršas pie ārsta.

Bērniem - preventīvi pasākumi un tūlītējs ārsta apmeklējums

Vasara ir īpašs laiks arī bērniem, kuri svaigā gaisā var pilnveidot riteņbraukšanas un skrejriteņa pārvaldīšanas prasmes, kā arī iesaistīties dažādās aktīvās spēlēs. Bērniem vasarās visbiežāk raksturīgi dažādi nobrāzumi, piemēram, braucot ar velosipēdu, regulāri cieš ceļgali un elkoņi. Tāpēc ir svarīgi savlaicīgi atcerēties par drošību, lietojot ķiveres, kā arī ceļgalu un elkoņu aizsargus. Farmaceite I. Priedniece uzsver, ka bērnu traumu gadījumos būtu jāmeklē mediķu palīdzība.

Tava kabatas aptieciņas - festivāliem un drošai atpūtai pie dabas

Lai vasaras aktivitātes svaigā gaisā, kā arī festivālu un zaļumbaļļu apmeklējumi būtu droši un patīkami, farmaceite I. Priedniece aicina savlaicīgi izveidot savu kabatas aptieciņu, kas palīdzētu neparedzētu brūču, sasitumu vai nobrāzumu gadījumos. Kabatas aptieciņā vēlams iekļaut dezinficējošos līdzekļus, kas nelielu brūču un nobrāzumu gadījumos būtu noderīgi gan mājās, gan izbraukumos. Tāpat kabatas aptieciņā vieta būtu jāatrod plāksteriem, saules aizsargkrēmam, pret odu un pret alerģijas līdzekļiem, kā arī līdzekļiem pret vēdera nebūšanām, piemēram, aktivizētajai oglei vai diosmektīta līdzeklim. Lai jaunās kurpes zaļumballēs vai festivālos nenoberztu kājas, vēlams laicīgi parūpēties par speciālajiem pret tulznu plāksteriem ar hidrokoloīda slāni. Farmaceite atgādina, ka hroniskajiem slimniekiem, dodoties baudīt vasaras aktivitātes, jāatceras paņemt līdzi medikamentus, ko ārsts nozīmējis pastāvīgai lietošanai. Lai pilnvērtīgi un droši izbaudītu vasaras piedāvātās atpūtas un izklaides iespējas, kā arī pasargātu sevi un savus mīļos, I. Priedniece aicina laikus sagatavoties neparedzamām situācijām, izveidojot savu kabatas aptieciņu, un atgādina, ka labāk lieku reizi būt piesardzīgiem nekā pārgalvīgiem.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija