4 interesanti fakti par melleņu ietekmi uz veselību

Veselība 17.jūlijs 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Mellenes, līdzīgi, kā citas ogas ir bagātas ar antioksidantiem, kas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību, piemēram, mazinot vēžu risku, normalizējot cukura līmeni asinīs, veicinot šūnu atjaunošanos.

1. Aizsargā plaušas

Mellenēs esošie antocianīni aizsargā plaušas, cilvēkam kļūstot vecākam. Amerikā veikts pētījums, kurš ilga 16 gadus, parādījis, ka vīriešiem, kuri nedēļā apēda divas vai vairāk porcijas ar mellenēm, bija par 37.9 procentiem mazāk plaušu problēmu, nekā tiem, kuri mellenes ēda mazāk.

2. Iedarbojas kā antidepresanti

Mellenes ir bagātas ar flavonoīdiem, kas palīdz uzlabot garstāvokli un iedarbojas uz organizsmu kā spēcīgi antidepresanti. Tādejādi, kad ir slikts garstāvoklis vai nomāktības sajūta, vēlams apēst kādu melleni.

3. Attīra ādu

Melleņu ēšana palīdz aizkavēt novecošanu un palīdz ādai saglabāt elastīgumu. Tās palīdz arī cīņā pret akni, krunkām un vecuma plankumiem uz ādas.

Mellenes var izmantot arī ārišķīgi, pagatavojot melleņu un cukura skrubi. Šādam skrubim nepieciešamas tikai trīs sastāvdaļas:

  • svaigas mellenes
  • olīveļļa
  • cukurs (jo rupjāks cukurs, jo labāk skrubis saglabās savu konsistenci, kad visas sastāvdaļas tiks sajauktas)

Mellenes samīca ar dakšu, ja ier vēlēšanās, lai mellenes būtu viendabīgā masā, var izmantot arī blenderi. Visas sastāvdaļas sajauc kopā. Ja skrubis šķiet pārāk šķidrs, tam var pievienot vairāk cukura. Skrubi aptuveni nedēļu var uzglabāt ledusskapī.

pixabay

4. Veselīgas arī mājdzīvniekiem

Izrādās, ka mellenes ir veselōgas arī mūsu četrkājainajiem draugiem, jo tie spēj absorbēt vitamīnus un šķiedrvielas, kas ir mellenēs. Protams, nevajadzētu pārspīlēt ar melleņu došanu, taču ir iespējams pašam pagatavot suņu melleņu cepumus, ar k mājdzīvnieks varēs panašķoties.

Vajadzēs

  • Pusotra krūzi auzu miltu
  • Divas ar pusi krūzes kvinojas miltu
  • 3.4 krūzes
  • 1/2 krūzi saldētu melleņu
  • 1/4 krūzes olīveļļas
  • vienu lielu olu

Krāsni liek sildīties uz 180 grādiem. Uz pannas izklāj cepampapīru. Lielā bļodā samaisa visas sastāvdaļas un tām pielej glāzi ūdens, lai veidotos masa. Masu izklāj starp divām pārtikas plēvēm un izrullē plānā kārtā. Tad ar formiņas vai naža palīdzību izgriež vajadzīgās formas cepumus. Cepumus novieto uz cepampapīra un ievieto krāsnī, kur tos cep aptuveni 30 minūtes, līdz tie kļūst brūni un cieti. Šādus suņu cepumus var uzglabāt aptuveni divas nedēļas.

Avoti:

"Organic facts"

"Food revolution"

"Martha Stewart"

"Simplie Stacey"

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija