5 pārsteidzoši fakti, kā paprika palīdz veselībai

Veselība 22.jūlijs 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Paprika ir populāra virtuvē, pateicoties tās garšai un krāsām. Tomēr paprikai piemīt arī daudz pozitīvo īpašību, kas labi ietekmē mūsu veselību. Kā vēsta "NDTV Food", tā ne tikai normalizē asinsspiedienu, bet arī palīdz dzīt brūcēm, uzlabo ādas stāvokli, veicina matu augšanu, gādā par labu miegu un rūpējas par mūsu sirdi.

1. Brūcēm

Paprika ir bagāta ar vitamīnu E, tāpēc tā palīdz ķermenim ražot sarkanās asisns šūnas. Tā palīdz ātri sadziedēt brūces. Ja esi sagriezies, uzber uz brūces paprikas pulveri un maigi piespied ar tīru dvieli.

2. Ādai

Paprikā ir daudz antibakteriālo īpašību, kas to padara par efektīvu līdzekli pret ādas problēmām, ko rada baktēriju infekcija, arī aknes gadījumos. Tomēr, pārliecinies, ka nepārspīlē ar tās lietošanu, jo tā var "sakarsēt" ādu.

3. Matiem

Izrādās, ka paprika spēj darīt brīnumus ar matiem. Dzelzs, kas ir paprikā, palīdz skābeklim piekļūt matu folikulām, kas veicina matu augšanu.

Tāpat, paprikā esošais vitamīns B palīdz ražot melanīnu - pigmentu, ka spiešķir matiem krāsu. Saldās paprikas pulveris, kopā ar hennu piešķirs matiem sarkanbrūnu nokrāsu.

pixabay

4. Miegam

Paprikā esošais vitamīns B palīdz miega hormona melatonīna ražošanā, kas ir svaŗigi veselīgam miega ciklam. Tas arī stumulē sorotonīnu un norepinefrīna līmeni, kas palīdz saglabāt labu omu un atrbīvoties no stresa.

5. Sirdij

Paprikā esošais vitamīns C aizsargā pret kardiovaskulārajām slimībām, piemēram, sirds lēkmēm, insultu un citām. Paprikā ir dzelzs, magnēzijs, fosfors un kālijs, kas attīra asinis un palīdz sirds veselībai.

Interesanti, ka paprikas krāsa nosaka tās uzturvērtību.

  • Zaļā paprika - tajā ir maz cukura, tāpēc to ir ieteicams lietot cilvēkiem ar liekā svara problēmām un diabēta slimniekiem.
  • Sarkanā paprika - tajā ir rutīnu, kas ir flavonoīds, ko lieto, lai pazemīnātu kapilāru caurlaidību un stirpinātu asinsvadus, tāpēc šo papriku ieteicams lietot cilvēkiem ar anēmiju (mazasinība).
  • Dzeltenā paprika - tajā ir visvairāk C vitamīna.
  • Oranžā paprika - tajā ir visvairāk karotīna, kas palīdz uzlabot redzi.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija