5 iemesli, kāpēc garlaikošanās nāk par labu mūsu veselībai

Veselība 25.jūlijs 2019
 
pixabay
Mūsdienās, kad tehnoloģijas ir aizpildījušas mūsu brīvo laiku, cilvēkiem ir daudz nevajadzīgu lietu, kas novērš uzmanību un nepārtraukti nodarbina mūsu prātu. No tā cieš mūsu veselība - paaugstinās stresa līmenis, zaudējam koncentrēšanās spējas un radošumu, kļūstam atkarīgi no tehnoloģijām. "Huffpost" ir apkopojis piecus iemeslus, kāpēc mūsdienu tehnoloģiju pārblīvētajā vidē mums ir pat nepieciešams ļauties garlaicībai.

1. Veicina radošumu

Tā vietā, lai garlaikošanos uzskatītu par veltu laika nosišanu, mēģini to uzlūkot kā smadzeņu atpūtu, kas palīdz attīrīt prātu un tam atjaunoties. Ļaujot prātam atpūsties, tas labāk uztvers jaunas lietas un rosinās radošas domas. Neirozinātnes pētījums atklājis, ka aizsapņošanās dienas laikā veicina tos pašus procesus, kas pārvalda iztēli un radošumu.

2. Veicina koncentrēšanās spējas

Nekā nedarīšana ir esence koncentrēšanās spēju uzlabošanai, jo tās laikā cilvēks apzinās un dzīvo konkrētajā mirklī. Pētījumi pierādījuši, ka koncentrēšanās uzlabo miegu, emocionālo stabilitāti un palīdz zaudēt lieko svaru.

pixabay

3. Palīdz izvairīties no tehnoloģiju atkarības

Atkarība no viedtālruņiem ir nopietna problēma. Cilvēki jūtas nomākti un satraukti, ja ilgāku laiku nav iespējas pārbaudīt savu viedtālruni. Pārāk bieža tehnoloģiju un soctīklu izmantošana var radīt depresiju un trauksmes sajūtu, mazināt akadēmisko sniegumu un ietekmēt miegu.

Nākamreiz, kad ir brīvs laiks, ļaujies garlaicībai un tās piedāvātajiem labumiem - sapņošanai, "kūkošanai" vai vienkārši nekā nedarīšanai.

4. Palīdz atklāt jaunus hobijus un intereses

Kad pārstājam aizpildīt katru mūsu dzīves mirkli ar nenozīmīgām aktivitātēm, iegūstam papildus laiku, enerģiju un tīrāku prātu. Ja papildus gūto enerģiju izmantosi kādai jaunai nodarbei, labi pavadīsi laiku un arī iemācīsies ko jaunu. Nepārtraukti "skrollējot" Instagram, patiesībā neko neiegūsti. Uzlabo savu laika pavadīšanu, ļaujot sev pagarlaikoties.

5. Mazina stresu

Tehnoloģiju izmantošana rada stresu, depresiju un nogurumu. Atslēdzoties no tehnoloģijām un neko nedarot, uzlabosies miegs un ievērojami mazināsies stresa līmenis.

Avots

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Garlaikoties vēlams pēc darba cēliena, kad gribas stulbi skatīties debesīs, bet ne piekopjot jau tā pasīvu dzīves stilu. Un arī ne vienmēr. Citi izvēlas doties kaut kur, apmeklēt kādu pasākumu, utt. Katrā vecuma posmā cilvēkam attieksme pret garlaikošanos mainās.

27.jūlijs 2019 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija