7 pelašķa ārstnieciskās īpašības un blakusefekti, kas ietekmē mūsu veselību

Veselība 1.augusts 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Pelašķim ir izteikta pretvīrusa iedarbība, tas novērš spazmas, pazemina asinsspiedienu, aptur asiņošanu un veicina brūču dzīšanu. Tomēr tā dziedinošās īpašības pie noteiktiem apstākļiem var arī kaitēt. Uzzini, kā pelašķis palīdz mūsu veselībai un kādos gadījumos to lietot nevajadzētu.

1. Palīdz brūcēm un aptur asiņošanu

Pelašķi jau gadsimtiem ilgi izmanto, kā dabisku līdzekli brūču apkopšanai. Pelašķī esošais ahilleīns palīdz apturēt asiņošanu. Pūdera veidā šo augu var uzbērt uz brūces un tas ne tikai apturēs asiņošanu, bet arī mazinās sāpes un neļaus brūcē iekļūt infekcijai.

2. Vienlaicīgi arī veicina asiņošanu

Interesanti, ka pelašķis ne tikai aptur brūču asioņošanu, bet arī, pie noteiktām veselības problēmām, palīdz to veicināt. Viena no šādām problēmām ir amenoreja, kas ir menstruāciju trūkums. Pelašķis stimulē asins plūsmu iegurņa rajonā un dzemdē, veicinot menstruācijas. Diemžēl medicīnā nav pētījumu, kas to zinātniski pierādītu, taču sievietes šim nolūkam pelašķi izmanto jau gadsimtiem.

3. Nomierina trauksmes gadījumā

Pētījumi atklājuši, ka pelašķim piemīt nomierinošas īpašībs un tas iedarbojas līdzīgi diazepāmam, ko paraksti izraksta trauksmes gadījumos. Pelašķis savu efektivitāti nezaudē arī pēc īslaicīgas lietošanas.

4. Palīdz mastīta (krūšu infekcija) gadījumā

Pelašķis atvieglo mastīta simptomus- asas sāpes krūtīs, vājumu, drudzi, tūsku. Mastīta gadījumā ieteicams izmantot gan aukstās (atvieglos sāpes), gan siltās kompreses (veicinās cirkulāciju).

pixabay

Blakusefekti:

5. Nelietot grūtniecības un bērna barošanas laikā

Pelašķis nav drošs grūtniecības laikā, jo tas var ietekmēt menstruāciju ciklu, kas var beigties ar abortu.

6. Nelietot, ja ir asiņošanas traucējumi

Pelašķis var palēlināt asins recēšanu. Cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar asiņošanu, pelašķis var palielināt noasiņošanas risku.

7. Nelietot, ja veikta ķirurģiska operācija

Pelašķis var palēlināt asins recēšanu, tāpēc palielinās asiņošanas risks pēc operācijas. Pelašķi nedrīkst lietot vismaz divas nedēļas pirms paredzētās operācijas.

Avoti:

Dr. Axe

WebMD

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija