Esi vesels! Lavanda palīdz sakārtot iekšējo pasauli

Veselība 15.augusts 2019
 
Publicitātes foto
ZS Zenta Sokolova
 
Lai papriecātos par ziedošiem, smaržīgiem lavandas laukiem, vairs nav jābrauc uz Vidusjūras zemēm. Tepat Latvijā šodien atrodami gan lielāki lauki, gan pa kādam krūmiņam – daiļdārzos, lauku sētās un mazdārziņos.

Vai esat kādreiz padomājuši, kāpēc viena auga smarža šķiet ļoti pievilcīga, cita atstāj vienaldzīgu, bet cita varbūt pat nepatīk, kaut arī apkārtējie par to ir sajūsmā? Nav vērts strīdēties un pierādīt, ka viens aromāts labāks par otru, bet jāsaprot, ka tā smarža, kura patīk, acīmredzot tieši šajā brīdī ir jums ļoti vajadzīga. Mūsu spriedzes un haotiskās informācijas gūzmas laikmetā daudzus piesaista lavandas aromāts. Tā nav nejaušība, jo lavanda iedarbojas nomierinoši, vienlaikus atbrīvojot smadzenes no nevajadzīgas informācijas.

Kādam lavanda ir visa mūža vadošais augs, kādam tā vajadzīga noteiktos dzīves periodos, kādam - tikai reizēm. Zinātāji teic, ka iedarbību nosaka ne jau tikai auga sastāvā atrodamās ķīmiskās vielas, bet arī pati auga daba. Jau paraugoties uz lavandu, tās ziedu, kātiņu un lapiņu smalko veidojumu, kļūst skaidrs, cik šis augs savā būtībā ir strukturēts, precīzs un vienlaikus - ļoti skaists. Skaisti zilā ziedu krāsa nav auksta, tā nes sevī sargājošu siltumu un iedveš mieru, palīdz koncentrēties, garīgi atjaunoties un radīt jaunas idejas. Tieši tas vajadzīgs pieaugušam cilvēkam pēc nervozas, saspringtas darba dienas un arī bērnam, kurš daudz spēlējis datorspēles un augu dienu rakņājies viedtālrunī.

No lavandas biogrāfijas:

* Lavandas dzimtene ir Vidusjūras reģiona dienvidu klinšainie kalni. Tai ir pieticīgas prasības pret augsni, labi iztur sausumu un karstumu, toties nevar ciest pārlieku mitrumu.

* Senajiem grieķiem lavanda ietilpa svētajā zāļu maisījumā kopā ar safrānu, kalmēm, kanēli, mirrēm, alveju un citiem augiem.

* Senajā Romā, lai nopirktu nedaudz vairāk par 300 gramiem lavandas ziedu, laukstrādniekam nācās strādāt veselu mēnesi, bet bārddzinim vajadzēja apgriezt matus 50 klientiem. Romieši ar lavandu aromatizēja ūdeni, kurā mazgājās.

* Viduslaikos, kad vannošanās nebija cieņā, ar lavandas ziediem izkaisīja grīdas dzīvojamās mājās un baznīcās, lai tie uzsūktu no vides lieko mitrumu un uzlabotu gaisu.

* Mēra laikos cilvēki dažviet valkāja ādas cimdus, kas bija apstrādāti ar lavandas eļļu, jo ticēja, kā tā atvaira mēri. Šodien ir zināms, ka lavandas smarža atbaida blusas, kas bija vienas no ļaunās slimības izplatītājām.

* 18. gadsimtā ar lavandu ārstēja traku suņu kodumus, galvassāpes, histēriju un daudzas citas kaites.

* I pasaules kara laikā lavandas eļļu lietoja hospitāļos kā antiseptisku līdzekli.

* Aromterapijas speciālisti lavandas eļļu dēvē par visu ēterisko eļļu vecmāmiņu, jo, iespējams, tā ir visilgāk pazīstamā ēteriskā eļļa.

* Šodien lavandas ēteriskā eļļa tiek iekļauta daudzu kosmētikas līdzekļu, ziepju, šampūnu, dušas želeju, vannas putu u.c. sastāvā.

* Zemēs, kur lavanda aug, to izmanto arī ēdienu gatavošanā, īpaši lielu pieredzi šajā jomā uzkrājuši Provansas pavāri. Iecukurotus lavandas ziediņus lieto konditorejas izstrādājumu rotāšanai. Lavandas ziediņus pievieno zaļajai vai melnajai tējai, ar tiem aromatizē arī cukuru. Ekskluzīvs produkts ir lavandas medus, ko ciena izsmalcināti gardēži.

Lavandu tautas medicīnā lieto, lai:

* nomierinātos un uzlabotu miegu

* saglabātu iekšējo līdzsvaru un varētu labāk koncentrēties

* palīdzētu atbrīvoties no slēptām raizēm un mierīgu prātu risināt problēmas

* atgūtu dzīvesprieku, mazinātu garastāvokļa svārstības

* remdētu galvassāpes

* veicinātu organisma aizsargspējas, atbaidītu elpceļu vīrusus

* mazinātu ādas iekaisumus, veicinātu dzīšanu

* atvieglotu nepatīkamās sajūtas kukaiņu dzēluma vietās

* palīdzētu tikt galā ar premenstruālā sindroma izpausmēm

Ieteikumi lavandas produktu lietošanā:

* Ikdienas lietošanai ērti ir jau gatavi produkti, kas satur dabīgu lavandas ēterisko eļļu. Pieaugušie var vakarā iet lavandas vannā, bet bērniem var ieteikt lavandas dušu. Ar lavandas ēterisko eļļu var ieziest ķermeņa vietas, kur asinsvadi ir tuvu ādas virspusei, piemēram, pēdas, delmus vai aizauss apvidu, tad dabīgā smaržviela iedarbosies caur ožas orgāniem un tiks panākts vēlamais efekts.

* Iegādājoties izstrādājumus ar lavandas ēterisko eļļu, jāpārliecinās, vai tie ir dabīgi. Visdrošāk ir izvēlēties ekoproduktus. Ja eļļu iegūst nevis no bioloģiski audzētas, bet no konvencionāli audzētas lavandas, tad arī iedarbība var būt pavisam atšķirīga.

* Ieteicams paļauties uz savu izjūtu un vienkārši uz savu degunu. Smaržu izjūtu iespējams attīstīt tā, ka cilvēks uztver smalkākās nianses, spēj atšķirt, kurš produkts ir dabīgs, kurš - nav, un sajust, kurš aromāts viņam šajā dzīves brīdī ir vajadzīgs. Izkoptai smaržu izjūtai var uzticēties pat vairāk nekā konsultantu padomam.

* Jāņem vērā, ka vienā un tajā pašā vietā audzētas lavandas smarža var atšķirties atkarībā no tā, kādi togad bijuši augšanas apstākļi. Atšķiras arī dažādu šķirņu lavandas smaržas nianses un intensitāte.

* Savam priekam, dažādiem ikdienas rituāliem var izmantot arī sažāvētus lavandas pušķīšus vai lavandas spilventiņus, piemēram, drēbju skapī vai pie gultas. Tie ir jauki vides elementi, kas rada labu noskaņojumu. Taču jāņem vērā, ka aromāts no lavandas pušķīšiem, spilventiņiem vai maisiņiem ar laiku izgaro. To var atjaunot, uzpilinot dažus pilienus lavandas ēteriskās eļļas.

* Ja ir vēlēšanās, katrs var arī pats gatavot sev vannas, ķermeņa kopšanas vai masāžas līdzekļus ar lavandas ēterisko eļļu, bet, lai būtu labs rezultāts, tas prasa iedziļināšanos un rūpību. Ikdienā ērtāk izmantot gatavos preparātus, kur viss vajadzīgais jau ir pievienots pareizās proporcijās.

* Sezonā, kad aktivizējas elpceļu vīrusi, lavandas ēteriskā eļļa ir viena no tām, ko var izmantot aromlampā, lai telpā attīrītu gaisu.

* Labi var kombinēt lavandas un rožu ēteriskās eļļas, lietojot abas pārmaiņus. Rezultējošā iedarbība ir harmonizējoša, palīdz panākt saskaņu starp fizisko un garīgo jomu cilvēka dzīvē.

* Vajadzētu līdztekus arī ievērot harmonisku dzīves ritmu, kur gana daudz laika atvēlēts ne vien darbam, bet arī atpūtai, kontaktiem ar līdzcilvēkiem. Ir arī būtiski izmantot pilnu atvaļinājumu, lai varētu atjaunot spēkus, emocionāli attīrīties, ar svaigu skatu paskatīties uz darbavietu un visu pasauli kopumā.

* Par labu nāk dažādas fiziskas nodarbes, kādas nu katram labāk patīk, bet cita starpā ļoti ieteicams vienkārši staigāt raitā solī katru dienu aptuveni stundu no vietas.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija