5 iemesli, kāpēc āboli jāēd savas veselības uzlabošanai

Veselība 20.augusts 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Lai gan šogad Latvijā prognozēta mazāka ābolu raža nekā pērn, tie vienmēr bagātīgi papildina mūsu ēdienkarti. Nav noslēpums, ka ābols ir viens no veselīgākajiem augļiem, kas sastopams mūsu dārzos.

1. Āboli uzlabo smadzeņu darbību

Kāds pētījums pierādījis, ka ābolu sula palīdz cīņā ar smadzeņu novecošanās procesiem. Tā pat palīdz mazināt Alcheimera slimības riksu.

Pētījumi ar pelēm atklājuši, ka, pateicoties ābolu sulai, vecāku peļu atmiņa tikusi atjaunota un sasniegusi pat jaunāku peļu atmiņas līmeni.

2. Ābolos ir vielas, kas palīdz cīņā ar astmu

Āboli ir bagāti ar antioksidantiem, kas palīdz aizsargāt plaušas no bojājumiem. Plašā pētījumā, kurā piedalījās 68 000 sievietes, atklāts, ka, ēdot ābolus, mazinās risks saslimt ar astmu.

Ābolu mizā ir flavonoīdu kvercitīns, kas palīdz normalizēt imūnsistēmu un mazināt iekaisuma risku. Pateicoties šīm vielām, āboli ietekmē astmu un alerģiskās reakcijas.

3. Āboli uzlabo kaulu veselību

Augļu ēšana uzlabo kaulu blīvumu, kas ir galvenā kaulu veselīguma pazīme. Pētnieki uzskata, ka ābolos esošie antioksidanti un citas vielas padara kaulus izturīgākus un pozitīvi ietekmē to veselību.

Kādā pētījumā sievietes savās maltītēs iekļāva ābolus (gan svaigus, gan mizotus, gan to sulu). Atklājies, ka āboli mazina kalcija zudumu ķermenī.

4. Āboli palīdz sirdij

Āboli mazina dažādu sirds slimību riskus. Tas ir tāpēc, ka ābolos ir šķiedrvielas, kas palīdz normalizēt holesterīna līmeni asinīs.

5. Āboli palīdz zobiem būt baltākiem un veselīgākiem

Āboli, protams, neaizstās zobu birsti un pastu, taču to graušana un košļāšana stimulē siekalu izdali. Siekalas, savukārt, cīnās ar baktērijām, kas kaitē zobiem.

Vidēja lieluma ābola uzturvērtība

  • 95 kalorijas
  • 25 grami ogļhidrātu
  • 4 grami šķiedrvielu
  • Vitamīns C: 14% no nepieciešamās dienas devas
  • Kālijs: 6% no nepieciešamās dienas devas
  • Vitamīns K: 5% no nepieciešamās dienas devas

Avoti:

Healthline

Best health

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija