Kas izraisa un kā cīnīties ar sviedru smaku?

Veselība 10.septembris 2019
 
pixabay
Sviedri ir bez smaržas, jo par 98 % sastāv no ūdens. Specifiskais aromāts veidojas, baktērijām sadalot sviedros esošās olbaltumvielas un sāļus. Jo vairāk uz ādas mikrobu, jo nepatīkamāka smaka, tādēļ svarīgi rūpēties par personīgo higiēnu.

Ķiploki, asi, kalorijām bagāti un neveselīgi produkti rada nepatīkamu aromātu

Asi, sāļi, piparoti, kalorijām bagāti ēdieni, šokolāde, limonādes, kafija un alkoholiskie dzērieni pastiprina sviedru aromātu un veicina svīšanu. Tāpat aromātu veido ķiploki un kāpostveidīgie dārzeņi, jo tie satur sēru.

Dezodoranti

Lai mazinātu sviedru aromātu, var lietot dezodorantus - tie novērsīs baktēriju vairošanos un līdz ar to nepatīkamo aromātu, taču dezodoranti nemazina sviedru izdalīšanos. Farmaceite stāsta, ka mūsdienās pieejamas arī dažādas dabiskās alternatīvas, piemēram, kalnu kristālu dezodoranti, kas lietojami uz mitras ādas.

Antipersperanti

Ja nepieciešama spēcīgāka aizsardzība, piemērotāki būs antipersperanti, jo tie novērš kā sviedru, tā nepatīkamā aromāta izdalīšanos. “Antipersperantu iedarbību nodrošina to sastāvā esošie alumīnija sāļi. Svarīgi arī atcerēties, ka tos drīkst aplicēt tikai uz veselas, netraumētas un sausas ādas. Jāatceras, ka antipersperants nedrīkst ilgstoši krāties uz ādas - no rīta lietots līdzeklis vakarā rūpīgi jānomazgā. Lai arī šis ir efektīvs risinājums svīšanas mazināšanai un tam piemīt spēcīga iedarbība, tos nav ieteicams lietot katru dienu - ja antipersperantu lietošana ir neizbēgama, ieteicams lietot tos pamīšus ar dezodorantiem, atkarībā no situācijas - ilgstoša sviedru dziedzeru bloķēšana nojauc ādas imunitāti.

Lai mazinātu svīšanu, jāizvēlas atbilstošs apģērbs un apavi

Ikdienā ieteicams valkāt temperatūrai un laikapstākļiem atbilstošu apģērbu, vēlams no dabiska un elpojoša materiāla. Apģērbam nevajadzētu būt pārāk pieguļošam, īpaši ķermeņa daļās, kas visvairāk svīst.

Līdzīgi arī ar apaviem - ieteicams izvēlēties dabiska, elpojoša materiāla vaļējus apavus, regulāri tos mainīt, vēdināt, izžāvēt. Apaviem jābūt ērtiem, pēdas nedrīkst būt sažņaugtas un nospiestas, arī nepareizs spiediens uz pēdas pamatni var negatīvi ietekmēt sviedru dziedzerus. Ja pēdas svīst pastiprināti, ieteicams lietot speciālus krēmus vai dezodorantus, kas mazina pēdu svīšanu un novērš nepatīkamo aromātu, kā arī vannot tās ozola mizas novārījumā, kam ir poras savelkoša iedarbība, tādēļ svīšana vairs nebūs tik izteikta.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija