10 mazzināmi labumi un blakusefekti, ko pīlādžogas dod mūsu veselībai

Veselība 4.septembris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Pēc pīlādžu krāsas intensivitātes un daudzuma parasti dabas vērotāji pareģo cik auksta un sniegota būs ziema. Ja ogu ķekaru daudz un tajos jūlijā jau sārtme, tad nākošais pavasaris būs mitrs. Ja ogu maz, nākamais pavasaris sauss. Taču no pīlādžogām var pagatavot arī pīlādžu vīnu, marinādi gaļas ēdieniem, kā arī tās ēst kaltētā veidā. Izrādās, ka pīlādzis ir efektīvs ārstnieciskais līdzeklis emocionālo, ādas, gremošanas sistēmas un asinsvadu problēmu gadījumā.

1. Pīlādžos ir daudz vitamīnu, piemēram, P grupas vitamīni, kas atbalsta mūsu psihisko un emocionālo stāvokli. Pīlādža novārījums var palīdzēt depresivitātes, nervozitātes, bezmiega, letarģijas un apātijas gadījumos. Tajā esošie A grupas vitamīni palīdz redzei. Šīs ogas mazina kataraktas risku, stiprina muskuļus un ražo asaras.

2. Pīlādžu sula stimulē asinsķermenīšus, attīra asinsvadus no kaitīgā holesterīna un uzlabo ķermeņa metaboliskos procesus. Tāpat svaigas ogas vai to sula stimulē zarna trakta darbību. Pīlādža ogas arī paaugstina kuņģa skābes sekrēciju, līdz ar to, apēdot 10-15 kaltētas pīlādžogas, efekts būs tāds pats kā tabletēm, kas veicina gremošanu.

3. Pīlādža ogas palīdz arī dermatoloģisku problēmu gadījumā. Tās ir efektīvs līdzeklis pret kārpām. Pietiks, ja pārgriezīsi pīlādžogu uz pusēm un uzliksi to uz kārpas. Nostiprini ogu ar plāksteri.

4. Vīriešiem šīs ogas nāk par labu, jo tās tradicionalajā medicīnā bieži izmanto hemoroīdu ārstēšanai, īpaši vecāka gada gājuma vīriešiem. Tāpat regulāra šo ogu lietošana uzlabo kardiovaskulāro sistēmu un mazina prostatas risku (tam iesaka dzert pīlādžogu novārījumu).

5. Arī bērniem pīlādžogas ir ieteicamas, jo tās aizsargā ķermeni, dodot tam nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas. Regulāra pīlādžogu ēšana palīdz attīstīt muskuļaudus. Bērniem bieži šo ogu garša nepatīk, tāpēc no tām ieteicams pagatavot ievārījumu vai kompotu, taču no svaigām ogām ieguvumi, protams, būs lielāki.

pixabay

Blakusefekti:

6. Svaigas ogas iedarbojas kā antibiotikas, tāpēc to iedarbība nav tik ilgstoša. Tāpat pīlādžogas var izraisīt caureju un gremošanas traucējumus.

7.Eksperti apgalvo, ka nekādā gadījumā nedrīkst ar svaigām pīlādžogām apstrādāt atvērtas brūces.

NB Pīlādžogas ir vienas no veselīgākajām ogām, taču pirms to lietošanas medicīnieskiem nolūkiem, jāpārliecinās, ka tās tev nekaitēs. Pīlādžogas bieži izraisa alerģisku reakciju, tāpēc jābūt īpaši uzmanīgiem, dodot tās bērniem. Pīlādžogas visvērtīgākās ir tad, kad novāktas pirms pirmajām salnām.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija