7 mazzināmi veidi, kā atbrīvoties no ķiploku smakas

Veselība 21.oktobris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Rudens ir laiks, kad īpaši pievēršam uzmanību savai imūnsistēmai. Viens no senākajiem un dabiskākajiem palīgiem parasti ir ķiploks. Ikviens, kurš ir izmantojis sabiedrisko transportu rudens sezonā zina, ka rīta ķiploku ēdāji tajā ir sajūtami jau pa gabalu. Lai specifiskās smakas dēļ nebūtu jāatsakās no veselīgā ķiploka, Lifehacks ienira interneta dzīlēs, meklējot veidus, kā cīnīties ar ķiploku smaku bez zobu tīrīšanas līdzekļiem.

Kāpēc ķiploki rada sliktu elpu?

Portāls "Medical News Today" atklāj, ka ķiploka sastāvā ir vielas, kas rada smaku:

  • Allicīns - kad ķiploka daiviņas iekšpuse saskaras ar gaisu, ķiploka substance alliīns kļūst par allicīnu, kas pārvēršas sēra saturošās kompenentēs un piešķir ķiplokam smaku.
  • Alilmetilsulfīds - šī komponente izdalās, kad ķiploks tiek griezts. Ēdot šī viela nokļūst asinsritē un izdalās caur ādas porām.
  • Cisteīna sulfoksīdi - šī komponente ir cēlonis nepatīkamajai ķiploka smakai elpā, kas rodas uzreiz pēc tā apēšanas.

1. Dzer ūdeni

Padzeroties ūdeni pēc maltītes iespējams noskalot ķiploka paliekas no zobiem un mēles. Turklāt ūdens stimulē siekalu rašanos, kuras palīdz attīrīt muti no baktērijām, kas ir cēlonis sliktai smakai.

2. Ēd svaigus augļus un dārzeņus

Svaigu produktu ēšana maltītes laikā vai pēc tās, palīdz piesegt ķiploku smaku. Saskaņā ar portālu "Medical News Today", ir veikts pētījums, kas pierādījis, ka svaiga ābola vai salātlapu apēšana ievērojami samazina ķiploka smaku elpā.

3. Košļā pētersīļus vai piparmētras

Pētersīļu košļāšana pēc ēšanas ir sens līdzeklis pret smakojošu elpu. Pētersīlis attīra aukslējas un nomaskē nepatīkamu smaku. Arī piparmētras lapas samazina smaku, kas rodas no ķiploka appēšanas.

4. Pamēģini ābolu etiķi

Ēdamkaroti ābolu etiķa sajauc ar ūdeni un izdzer pirms vai pēc maltītes. Tas palīdzēs atbrīvoties no nevēlamām smakām elpā. Šī gan nav medicīniski pierādīta metode, tāpēc pirms ābolu etiķa izmantošanas vajadzētu pakonsultēties ar ārstu.

pixabay

5. Izdzer krūzi zaļās tējas

Krūze zaļās tējas pēc maltītes palīdzēs atbrīvoties no smakojošas elpas. Kāds pētījums atklājis, ka zaļā tēja pat ir labāks līdzeklis pret nepatīkamu elpu, kā piparmētra, košļājamā gumija vai produkti, ka satur pētersīļu eļļu.

Zaļā tēja ir arī laba mutes veselībai. Cits pētījums atklājis, ka mutes skalojamie līdzekļi satur katehīnus, kas ir nozīmīgas zaļās tējas sastāvdaļas. Līdz ar to zaļā tēja spēj mazināt mutes dobuma iekaisumus tikpat efektīvi, kā antiseptiski mutes skalojamie līdzekļi.

6. Palīdzēs piens

Piena glāzes izdzeršana pirms vai pēc ķiploka ēšanas, samazinās baktērijas mutē, kas rada nepatīkamu elpu. Pētījums parādījis, ka pilnpiens palīdz labāk cīņā ar smakojošu elpu, nekā vājpiens.

7. Izņem ķiploka serdi

Gatavojoties ēst ķiploku, ir iespējams mazināt sliktas elpas risku. Pārgriez katru ķiploka daiviņu uz pusēm un izņem no to vidus kātiņu.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija