5 tautas līdzekļi pret rudens nomāktību

Veselība 3.oktobris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Laiks aiz loga kļūst arvien pelēkāks un nomācošāks, kas nereti nozīmē, ka arī mūsu noskaņojums tam gribot negribot pakļaujas. Turklāt rudens ir laiks, kad aktīvāka kļūst arī darba dzīve, kas nozīmē lielāku stresu. Lifehacks nolēma papētīt, kādi dabiskie līdzekļi palīdzētu tikt galā ar rudens nomāktību.

1. Kad nevari izgulēties - melisa

Melisa nomierina un palīdz stresa vai stipras slodzes gadījumos. Kad cilvēks nevar aizmigt, slikti guļ vai arī nejūtas atpūties pēc nakts miega, kas var būt par cēloni nomāktībai, ieteicams sev pagatavot melisas lapu tēju. Jau gadsimtiem cilvēki melisai piedēvē atslābinošas īpašības.

Tomēr der atcerēties, ka melisu nedrīkst lietot cilvēki ar zemu asinsspiedienu, jo tā to vēl vairāk pazeminās.

Tēja:

Divas tējkarotes sausu melisas lapu aplej ar glāzi vāroša ūdens. Ļauj tējai ievilkties 12-15 minūtes. Melisas tēja ir garšīgāka svaigi uzlieta. Pēc aptuveni stundas tā zaudē ēteriskās eļļas un savas pozitīvās īpašības.

pixabay

2. Kad pārlieku liels stress - apiņi

Rudens laikā parasti pieaug darba ražīgums un nereti līdz ar to arī stress. Stress rada neapmierinātību, trauksmi, kas var izpausties arī fiziskās sāpēs. Tautas medicīnā pret stresu izmanto apiņus.

Tēja:

Uz divām tējkarotēm apiņu uzlej 1/4 litra verdoša ūdens un nostādini 15 minūtes. Lieto divas reizes dienā pa tasītei kā nomierinošu līdzekli.

Spilvenā:

Apiņus var izmanto kā sastāvdaļu miega spilvenu pildījumam neirozes gadījumā. Pa dienu spilventiņu pārklāj ar biezāku audumu, lai aromāts tik ātri neizgarotu.

pixabay

3. Kad jūti nogurumu - rozmarīns

Rudenī nereti mūs piemeklē nogurums un spēku izsīkums, kad nepamet vēlme kaut kur ērti "iekūņoties" un nepamest māju.

Kad piemeklē šādas sajūtas, talkā var nākt rozmarīns. Šī dienvidjūras garšviela uzlabo asinsriti un uzmundrina pašsajūtu. Turklāt rozmarīns uzlabo arī atmiņu.

Uzlējums:

Divas tējkarotes kaltētu rozmarīna lapiņu pārlej ar verdošu ūdeni un 15 - 20 minūtes vāra. Tad nokāš un dzer pa tējkarotei trīs reizes dienā.

!Der atcerēties, ka rozmarīna uzlējumu neiesaka cilvēkiem ar hipertoniju, jo tas uz īsu brīdi paaugstina arteriālo asinsspiedienu.

Labs līdzeklis būs arī Sibīrijas žeņšeņs, kas palīdz pielāgoties stresa situācijām. Saknes tinktūru dzer 12-25 pilienus trīs reizes dienā.

pixabay

4. Apetītes trūkums - vērmele

Nereti stresa vai depresijas laikā ievērojami mazinās arī mūsu apetīte.

Apetītes veicinšanai var izmantot vērmeli, kas gan pēc garšas ir ļoti rūgta. Vērmeļu tēja veicina gremošanu un palīdz, ja sāp vēders. Ar vērmelēm, gan nedrīkst pārspīlēt, jo tā ir indīga. Saindēšanās gadījumos var būt krampji, roku drebēšana un psihiski traucējumi. Vērmeli nedrīkst lietot grūtnieces un mātes bērna zīdīšanas laikā, kā arī cilvēki, kas slimo ar mazasinību.

Tēja:

Pievieno karstam (bet ne verdošam!) ūdenim vienu tējkaroti ar vērmelēm un ļauj ievilkties. Tā kā dzēriens ir ļoti rūgts, garšas uzlabošanai var pievienot piparmētras vai anīsu.

pixabay

5. Ja saskaries ar izdegšanas sindromu - pasiflora vai baldriāni

Mūsdienās izdegšanas sindroms piemeklē cilvēkus, kuri ir pārstrādājušies. Tā izpaužas kā koncentrēšanās trūkums, galvas sāpes, miega traucējumi, straujas garstāvokļu maiņas.

Dziednieki iesaka zilo pasifloru, kas mazina baiļu sajūtu un samazina iekšējo uztraukumu. Zilā pasiflora ir telpaugs, kura izcelsme gan meklējama tālajā Amerikā, taču veikalos iespējams iegādāties tās tēju.

Palīdzēs arī baldriāni, lavanda un žeņšeņs.

pixabay

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija