6 iedarbīgas tautas metodes pret saaukstēšanos rudenī

Veselība 9.oktobris 2019
 
pixabay
Šis ir laiks, kad visapkārt arvien vairāk dzirdami klepus un degunu šņaukšanas trokšņi. Pārējie steidz rīkoties, lai nepatīkamie vīrusi, kas ir neatņemama rudens mitrā laika un aukstuma sastāvdaļa, neuzbruktu arī viņiem. Parakājāmies "pūra lādē", lai atrastu tautas līdzekļus pret rudens saaukstēšanos.

1. Sīpols pret pirmajiem saaukstēšanās simptomiem

Kad jūti, ka saaukstēšanās jau teju būs klāt, ņem talkā sīpolu. Sīpolu pārgriez uz pusēm un ieelpo to. Tā rīkojies 3 līdz 4 reizes dienā. Šī metode būs īpaši iedarbīga iesnu sākuma stadijā.

Sīpols labi palīdz arī pret klepu, kad to smalki sagriež un sajauc ar tējkaroti medus. Ēd uzreiz, tikko iegūtā masa sāk suloties.

2. Priežu sīrups pret klepu

Vajadzēs:

  • 1 kg priežu čiekuru (tie jau laikus jāievāc līdz 6. jūlijam)
  • 2 kg cukura
  • 2 litrus ūdens

Vispirms čiekurus aplej ar verdošu ūdeni un 10 minūtes pamērcē. Kamēr čiekuri mirkst, cukuru izkausē udenī, sagatavojot sīrupu.

Čiekurus nokāš un liek sagatavotajā sīrupā vārīties uz lēnas uguns trīs stundas. Ik pa laikam pamaisa un nosmeļ putas. Kad sīrups iegūst tumši sarkanu nokrāsu, tas ir gatavs.

Novārījumu caur sietiņu izkāš, sīrupu pilda burkās un aizvāko. Sīrupu var uzglabāt istabas temperatūrā, bet pēc atvēršanas to ieteicams turēt ledusskapī.

Šo sīrupu parasti dod pa ēdamkarotei līdz pat piecām reizēm dienā. Palīdz dažādiem klepus paveidiem - gan sausam, gan mitram.

3. Biezpiena komprese klepus mīkstināšanai

Vajadzēs:

  • paciņu vājpiena biezpiena
  • dvieli, marli

Biezpienu sasilda ūdens peldē, lai tas būtu patīkami silts. Tad biezpienu liek marlītē un novieto uz krūtīm. Lai drēbes nepaliktu mitras, pa virsu var uzklāt vairākās kārtās salocītu dvielīti. Ar šādu kompresi jāguļ divas stundas. Šī metode ļoti labi mīkstinot klepu.

!!! Mediķi norāda, ka lietojot tautas medicīnas metodes, tomēr labāk ieteicams sildīt muguriņu. Tāpat jāatceras, ka nedrīkst sildīt pie paaugstinātas temperatūras un arī, ja ir dzirdama „čīkstēšana” plaušās.

4. Ķērpja novārījums pret sāpošu klepu

Islandes ķērpju, kas sastopami mūsu Latvijas mežos, novārījums palīdzēs sāpoša kakla gadījumos.

Krūzei novārījuma ūdenī ber tējkaroti ķērpja un piecas minūtes vāra. Novārījumu lieto pa malkiem visas dienas garumā. Ķērpis ir viens no dabas spēcīgākajiem antibiotķiem.

Kaspars Krafts/F64

5. Kāju karsēšana siltā ūdenī pret iesnām

Viena no klasiskākajām tautas metodēm ir kāju mērcēšana siltā ūdenī, kam pievienotas sinepes vai sinepju pulveri. Kājas jābeidz karsēt brīdī, kad tās ieguvušas sārtu toni. Tad kājās velc vilnas zeķes un lien zem segas. Iesnas pēc aptuveni 2 līdz 3 dienām būs pazudušas.

!!! Šo procedūru gan nedrīkst veikt, kad ir paaugstināta ķermeņa temperatūra.

6. Svaigs gaiss elpceļu attīrīšanai

Svaigu gaiss var radīt brīnumus, kad ciet no saaukstēšanās un sāpīga klepus. Aukstajā laikā lielākā daļa cilvēku pavada laiku iekštelpās, kur viņi ir pakļauti pārstrādātam, sausam gaisam, kas var izraisīt kairinājumu un novājināt organismu. Pat īsa un ātra pastaiga var būtiski attīrīt ar gļotām aizliktos elpceļus. Tāpat svarīgi ir regulāri vēdināt telpas, kurās atrodas slimnieks.

pixabay

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija