Pārsteidzoši un mazzināmi fakti par veselīgajiem bumbieriem

Veselība 19.oktobris 2019
 
pixabay.com
Baiba Puriņa
 
Lai gan bumbieri nespēj pārspēt savā popularitātē ābolus, tie joprojām ir nozīmīgi pašmāju augļi, ko baudīt arī rudenī. Arī bumbieriem piemīt daudz veselībai pozitīvu īpašību. Apskatīsim, kā bumbieris palīdz mūsu organismam un atklāsim daudz ko tādu, par ko iespējams nemaz nenojauti.
Izrādās, ka bumbieri radušies Ķīnā, taču tie sastopami arī Eiropā, Ziemeļāfrikā un Āzijā. Jau tūkstošiem gadu cilvēki savā uzturā lieto bumbierus un, kā vēsta portāls "Organic Facts", tie pieminēti Ķeltu literatūrā, Romas vēsturē un Ķīnas zintīs. Bumbieriem patīk augt gan karstā, gan vēsā klimatā un tos ir viegli kultivēt.

1. Paātrina brūču dzīšanu

C grupas vitamīni ir nozīmīga sastāvdaļa jaunu audu sintizēšanā vairākiem orgāniem un šūnu struktūrām. Tas veicina veselīgu organisma metabolismu un nodrošina organisma funkciju normālu darbību. Brūču dzīšanu paātrina askorbīnskābe, kas ir bumbieros. Bumbieri palīdz bojātu asinsvadu gadījumos, kas mazina sirds slimību risku.

2. Ieteicami grūtniecēm

Folijskābe, kas ir bumbieros, ir svarīga, lai novērstu defektus dzemdībās. Bumbieros esošie folāti korelē ar neironu cauruļu defektu samazināšanos jaundzimušajiem. Ēdot ar folātiem bagātus augļus, iespējams pasargāt mazuļa veselību, tāpēc stāvoklī esošām sievietēm ieteicams novērot folijskābes līmeni organismā.

pixabay.com

3. Uzlabo kaulu veselību

Bumbierī ir daudz minerālu, piemēram, magnēzijs, mangāns, fosfors, kalcijs un varš. Tādejādi bumbieri palīdz samazināt minerālvielu zudumu kaulos un mazināt osteoporozes risku.

4. Ādas un matu veselībai

Bumbieros esoši A grupas vitamīni darbojas kā antioksidanti un līdz ar to samazina ādas novecošanās efektus, kā grumbas un krāsu plankumus.

Bumbieri ir arī lielisks līdzeklis taukainas ādas gadījumos. Sajaucot bumbieri ar krējumu un medu, iespējams gūt sejas masku, kas uzlabos taukainas ādas stāvokli.

Tāpat bumbieri spēj mazināt matu izkrišanu, palīdz tiem atgūt mirdzumu un padara vieglāk kopjamus nepaklausīgus matus.

Attēlam ir ilustratīva nozīme / pixabay.com

5. Neizraisa alerģisku reakciju

Izrādās, ka bumbieri, salīdzinot ar citiem augļiem, mazāk izraisa alerģiskas reakcijas. Tāpēc bumbieris ir lielisks auglis, ko iekļaut mazu bērnu ēdienkartē.

6. Palielina enerģiju

Augstais glikozes līmenis, kas ir bumbieros, acumirklī palielina enerģiju, kad jūtams vājums. Ķermenis ļoti ātri absorbē glikozi un pārvērš to enerģijā.

7. Palīdz veldzēties karstumā

Vasaras karstumā nereti cilvēkiem ir grūtāk elpot un elpa kļūst saraustīta. Šādos gadījums ieteicams lietot bumbierus, kuriem piemīt atvēsinošas īpašības. Tie palīdzēs gan bērniem, gan pieaugušajiem vieglāk elpot karstajās dienās.

Avoti:

"Style Craze"

"Organic Facts"

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija