Kā kanēlis palīdz uzlabot veselību: 10 pārsteidzošas īpašības

Veselība 6.decembris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Kanēlis ir garšviela, kuras ārstnieciskās īpašības tiek novērtētas jau tūkstošiem gadu. Tas ne tikai lieliski papildina dažādus ēdienus, jo īpaši desertus, bet arī palīdz mūsu organismam.

1. Spēcīgs antioksidants

Pētījumos ir pierādīts, ka kanēlim piemīt spēcīgas antioksidantu īpašības.

Lielais antioksidantu daudzums kanēlī palīdz aizsargāt organismu no brīvo radikāļu "uzbrukumiem" un mazināt iekaisumu. Turklāt, šo īpašbu dēļ, kanēlis mazina vēža un citu slimību risku.

pixabay

2. Cīnās ar akni

Kanēlis spēj apturēt aknes izraisošās baktērijas.

Pagatavo labi smaržojošu sejas masku - 3 ēdamkarotes medu sajauc ar vienu ēdamkaroti malta kanēļa. Uzklāj masku uz sejas un paturi 10 minūtes, tad visu nomazgā.

Emīls Desjatņikovs/F64

3. Uzlabo elpu

Kanēlis spēj cīnīties ar baktērijām, kas izraisa nepatīkamu elpu.

Lai gūtu svaigāku elpu, košļa kanēļa košļājamās gumijas vai radi savu mutes skalojamo līdzekli - 5 kanēļa standziņas vāri ūdenī (aptuveni krūzes tilpums) aptuveni 5 minūtes. Kad ūdens atdzisis, ar to skalo muti.

F64

4. 2. tipa diabēta slimniekiem

Kanēlis palīdz mazināt šīs slimības simptomus. Saskaņā ar sertificētu uztura speciālisti Loriju Kenjonu, kanēlis palīdz šīs slimības gadījumā divos veidos: "Tas samazina asinsspiedienu un pozitīvi ietekmē 2. tipa diabēta slimnieku asins paraugus."

Ķīmiķe Šeina Elisone portālam "Organic authority" norāda, ka kanēlis iedarbojas uz muskuļu audiem, piespiežot tos pārvērst cukuru enerģijā.

pixabay

5. Uzlabo metabolismu

Ņemot vērā jau iepriekš minēto, nav brīnums, ka kanēlis palīdz arī ar metabolismu saistītu problēmu gadījumā. Kanēlis samazina asinsspiedienu, normalizē glikozes līmeni asinīs un novērš aptaukošanos.

Kanēlis arī palīdz mazināt kāri pēs saldumiem tiem, kuri ir atkarīgi no cukura, jo kanēlim pašam piemīt dabiski salda garša.

6. Palielina lūpas

Dāmām, kuras daba apveltījusi ar plānām lūpām, ir iespēja tās dabiski palielināt. Kanēlis uzlabo asins riti ādas virspusē, tāpēc tas var palīdzēt nedaudz uztūkt lūpām bez injekciju palīdzības.

Sajauc 1/2 tējkaroti malta kanēļa ar vazilīnu un pievieno dažas piles eļļas (piemēram, kokosriektu eļļu vai olīveļļu). Visu sajauc un pastu uzklāj uz lūpām. Ļauj, lai mikstūra nedaudz iesūcas un tad noskalo to ar ūdeni.

pixabay

7. Antibakteriāls līdzeklis rokām

Kanēļa eļļa spēj iznīcināt daudzas infekcijas, piemēram, E.coli baktērijas. Pagatavo dabisku roku antibakteriālo līdzekli, sajaucot kanēli ar citrona eļļu un eikaliptu.

pixabay

8. Paātrina matu augšanu

Daži zinātnieki uzskata, ka kanēlis palīdz matu augšanai, uzlabojot asins piekļuvi matu folikulām.

Sajauc vienu ēdamkaroti malta kanēļa ar vienu ēdamkaroti medus un pievieno krūzi olīveļļas vai kokosriekstu eļļu. Iesmērē pastu matos un ļauj tai 10 minūtes ievilkties. Tad ar šampūnu maigi to izskalo.

pixabay

9. Palīdz acīm

Kanēlis kopā ar citiem ārstnieciskajiem augiem spēj palīdzēt konjunktivīta un sausās acs sindroma gadījumos. Tomēr tiek norādīts, ka ir nepieciešams vairāk pētījumu, lai pilnībā apstiprinātu, ka kanēlim tiešām piemīt šīs pārsteidzošās īpašības.

10. Dabisks insektu atbaidīšanas līdzeklis

2013. gadā veikts pētījums atklāj, ka kanēļa eļļa kopā ar eikaliptu un anīsu veido dabisku līdzekli pret dažādiem instektiem. Īpaši efektīvs tas ir pret dažādām ērcītēm. Jāatzīst, ka arī šim apgalvojumam nepieciešami vairāk pētījumu, kas pilnībā apstiprinātu šo kanēļa īpašību.

Avoti

Organic Authority

Best Health

New York Times

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija