Ko darīt, lai ziemā nepietrūktu enerģijas

Veselība 4.decembris 2019
 
pixabay
ZS Zenta Sokolova
 
Gada tumšākajā mēnesī enerģija bieži vien vajadzīga pat vairāk nekā citkārt, jo līdztekus saviem parastajiem pienākumiem veicami arī svētku priekšdarbi, un ir lieliski, ja tiem var nodoties radoši un priecīgi, nevis pagurumā piespiest sevi darboties tāpēc, ka tā vajag.
Te būs daži vienkārši ieteikumi enerģijas krājumu atjaunošanai un možuma saglabāšanai visas dienas garumā:
  • Ievēro konsekventu miega režīmu. Vēlams katru dienu celties un iet gulēt vienā un tajā pašā laikā, pat ja ir brīvdiena un nav nekur jāsteidzas, kā arī atvēlēt miegam 7-8 stundas. Nevajag modinātājpulksteņa zvanīšanas laiku iestatīt «ar rezervi», lai varētu nospiest zvana pogu un vēl kādas minūtes pagulēt. Ja pulkstenis zvana, tad jāceļas. Modinātāju var novietot nevis pie gultas, bet kaut kur tālāk telpā, lai tā izslēgšanai nāktos izkāpt no gultas.
  • Brokastīs - olbaltumvielas un pilngraudu produkti. Lai iegūtu enerģijas lādiņu dienas sākumam, vēlams ēst olas, jogurtu, riekstus, pilngraudu maizi vai putru. Šie ēdieni nodrošina ilgāku sāta sajūtu nekā balto miltu izstrādājumi un cukuroti našķi, līdz ar to vēlāk, darbdienas vidū, neuznāks pēkšņs enerģijas trūkums.
  • Arī ziemā dzer ūdeni. Vēsā laikā gribas ūdens patēriņu samazināt, taču to nevajadzētu darīt. Ja dienas vidū uznāk nogurums, miegainība un galvassāpes, tas var nozīmēt, ka organisms «aizņemas» ūdeni no asinīm, kas līdz ar to nevar piegādāt audiem pietiekami daudz skābekļa.
  • Ej vēsā dušā. Auksta duša ir klasisks līdzeklis, lai no rīta labāk pamostos un atgūtu ķermeņa un prāta možumu. Nav no gultas jāmetas zem ledainas strūklas, no sākuma var dušoties komforta temperatūrā, bet pēdējās minūtēs to pazemināt.
  • Neaizmirsti paņemt pauzīti. Vismaz reizi pāris stundās kaut vai uz 10-15 minūtēm pārtrauc savu darāmo un ieturi nelielu pauzi. Vēlams, lai tā nebūtu kafijas pauze, bet gan enerģijas pauze, kuras laikā izkustēties, izstaipīties, uz brīdi iziet laukā, apēst kādu augli, izdzert glāzi ūdens vai dziļi elpot. Nelielu atpūtu palaikam pelnījusi gan mugura, gan smadzenes, gan acis.
  • Vingro. Sporta nodarbības pozitīvi ietekmē sirds veselību: trenētam cilvēkam sirds viena sitiena laikā spēj izsūknēt gandrīz divreiz vairāk asiņu nekā netrenētam, organisms saņem vairāk skābekļa. Jāizvēlas aktivitātes, kas atbilst konkrētā cilvēka fiziskajai sagatavotībai, vecumam un vispārējai veselībai.
  • Klausies mūziku. Laba mūzika uzlabo garastāvokli un liek justies cilvēkam možākam. Mūzika aktivizē tos smadzeņu apvidus, kas saistīti ar prieka sajūtu. Iedarbīga ir jebkura mūzika, kas patīk, un tās pozitīvais efekts turpinās vēl ilgi pēc klausīšanās.
  • Smaidi un smejies. Ja priekam nav iemesla, pasmaidi kaut vai māksloti, tad smadzeņu garoza uztvers mīmikas signālu un liks pasmaidīt no sirds. Labs noskaņojums palīdz sekmīgāk tikt galā ar daudzām dzīves likstām, tostarp - ar enerģijas trūkumu. Stāsti anekdotes, skaties smieklīgus video, priecājies kaut vai par sīkumiem.

Koenzīms Q10

Organisma enerģijas ieguves procesos neaizstājams elements ir koenzīms Q10 - viela, kas sastopama visās organisma šūnās un ir vajadzīga, lai pārvērstu enerģijā ar uzturu uzņemtos taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus, kā arī nodrošinātu antioksidatīvo aizsardzību pret brīvajiem radikāļiem, kas veicina šūnu novecošanu un bojāeju. Daļēji koenzīmu Q10 var uzņemt ar pārtiku, tomēr lielāko daļu šīs vielas organisms sintezē pats. Ar gadiem iekšējā sintēze jūtami samazinās un koenzīma Q10 sāk trūkt, tajā skaitā arī sirds šūnām, un tādos gadījumos ir lietderīgi uzņemt to uztura bagātinātāju formā. Visaugstākā Q10 koncentrācija ir tajos orgānos, kuriem vajag daudz enerģijas - sirds muskulī, smadzenēs, aknās, nierēs. Tā ir maksimāla 20 gadu vecumā; 40 gados - aptuveni par 30% zemāka, bet 60 gados - jau par 40-60% zemāka.

Sirdij un asinsvadiem

Pēdējo 20 gadu laikā notikuši klīniski pētījumi par to, vai ir lietderīgi iekļaut koenzīmu Q10 sirds un asinsvadu slimību kompleksā ārstēšanā līdz ar citiem preparātiem. Sirdij nepieciešams daudz enerģijas, jo tai ik dienu jāveic ap 10 000 ritmisku kontrakciju. Sirds mazspēja, kas piemeklē daudzus vecākus cilvēkus, liecina, ka enerģijas nepietiek. Atzīts, ka koenzīms Q10 sirds mazspējas slimniekiem palīdz mazināt tādus simptomus kā cianoze, tūska, reiboņi. Koenzīmu Q10 iesaka lietot papildus nozīmētajai terapijai arī tiem, kas atkopjas no miokarda infarkta.

Papildu enerģijas lādiņš

Jau vairākas desmitgades koenzīmu Q10 lieto cilvēki, kuriem vajadzīga papildu enerģija. Tas ir īpaši populārs sportistu un biznesmeņu vidū, kā arī to labprāt lieto cilvēki, kuri vecāki par

45 gadiem. Somijā veiktie pētījumi, kuros piedalījās profesionāli distanču slēpotāji, savulaik parādīja, ka pēc koenzīma Q10 lietošanas uzlabojās sasniegtie rezultāti, sportisti spēja ilgāk trenēties un ātrāk atgūt spēkus pēc sacensībām un intensīvas treniņu slodzes periodiem. Ir notikuši arī pētījumi, kas liek domāt, ka koenzīms Q10 palīdz arī hroniska noguruma gadījumā. Protams, vispirms jāpārliecinās, vai nogurums nav kādas nopietnas slimības simptoms.

***

Kā izvēlēties Q10 preparātus:

• Ieteicamas kapsulas ar eļļas pildījumu. Koenzīms Q10 ir taukos šķīstoša viela, kas nozīmē, ka tam vajadzīga eļļa, lai varētu izšķīst.

• Pārliecinieties, ka kapsulas nav caurspīdīgas. Gaisma iznīcinoši iedarbojas uz preparāta sastāvu.

• Apspriedieties ar farmaceitu - viņš zinās pastāstīt vairāk par produktiem un palīdzēs izvēlēties labāko variantu.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija