7 kļūdas, ko vecāki pieļauj bērnu zobu kopšanā

Veselība 16.decembris 2019
 
pixabay
Vecākiem jāsaprot, ka viņi ir atbildīgi par to, kādā stāvoklī ir viņu bērnu zobi. Agrīni un pietiekami rūpējoties par bērna zobiem, no nopietnām problēmām iespējams izvairīties un nenonākt situācijās, kad steidzami jāmeklē bērnu zobārstniecība, lai veiktu akūtu labošanu vai pat zoba izraušanu.
Lai nenonāktu šādās situācijās, ļoti svarīga ir vecāku un bērnu izglītošana, kā pareizi jārūpējas par zobiem un kādas kļūdas nevajadzētu pieļaut bērnu zobu kopšanā.

1. Neregulāra un nepareiza zobu tīrīšana

Vecāki par savu bērnu zobiem rūpējas atbilstoši viņu pašu izpratnei par to, kāda ir pietiekama mutes higiēna. Ja vecāku zobu kopšanas paradumi nav tie labākie, tad arī bērnu zobi netiek pietiekami aprūpēti. Tāpēc vecākiem, ja viņiem rūp bērnu zobi, vajadzētu mest kaunu pie malas un jautāt zobārstam vai zobu higiēnistam neskaidros jautājumus par zobu kopšanu. Tāpat noderīgu informāciju var atrast arī internetā. Tas palīdzēs uzlabot visu ģimenes locekļu mutes veselību.

2. Vieglprātīga attieksme pret piena zobu kopšanu

Joprojām izplatīts ir mīts, ka piena zobi nav svarīgi, to kariess un bojāšanās ir normāla. Tā nebūt nav. Piena zobiem nav jābūt ar kariesu un zaudētiem jau agrīnā pirmsskolas vecumā. Piena zobi ir jākopj tikpat rūpīgi kā pastāvīgie zobi. Piena zobi jātīra jau no pirmā zoba, kas parādījies bērna mutē. Piena zobiem ir būtiska loma bērna sakodiena veidošanā, arī runas attīstībā.

3. Bērna zobi netiek pārtīrīti

Līdz ko bērns pats var ar birstīti kaut kā darboties mutē, daudzi vecāki nodod šo darbiņu bērnu pārziņā, pasakot, lai aiziet un iztīra zobiņus. Pēc tam pat nepārliecinās, vai tas ir paveikts pietiekami rūpīgi. Speciālisti apgalvo, ka bērna zobi būtu jāpārtīra pat līdz 8-10 gadu vecumam. Vai jūs pārtīrāt sava bērna zobus?

4. Novēlota došanās pie zobārsta, kad pamanīti bojājumi

Ikdienas steiga, neuzmanība, arī doma, ka nav jau tik traki, bieži vien panāk to, ka vizīte pie zobārsta tiek novilcināta arī tad, kad ir aizdomas, ka zobs sācis bojāties. Šādā situācijā pēc iespējas ātrāka vizīte pie speciālista ir ļoti būtiska, jo katra nedēļa, kas tiek novilcināta, ļauj bojājumiem izplatīties un palielināt iespēju, ka būs jāurbj vai pat jāzaudē zobs. Ja ir aizdomas, ka ar bērna zobiem kaut kas nav kārtībā, bērnu zobārstniecība jāapmeklē pēc iespējas ātrāk.

5. Bērna nevešana pie zobu higiēnista

Paradums regulāri apmeklēt zobu higiēnistu Latvijā joprojām ir ļoti vājš. Arī bērni, lai gan viņiem pienākas viena apmaksāta zobu higiēnas procedūra gadā, netiek vesti pie šī speciālista. Daļa vecāku nemaz nezina, ka bērns jāved pie higiēnista, vēl citi uzskata, ka tas nav svarīgi. Tomēr higiēnista apmeklējums ir ļoti svarīgs, lai bērnam veidotos labi zobu kopšanas paradumi, kā arī viņa mutes veselība tiktu uzturēta labā stāvoklī.

6. Bērns netiek vests pie zobārsta profilaktiski

Loģiski, ka bērns tiek vests pie zobārsta tad, kad viņam jau sāp zobs, bet tā jau ir ugunsgrēka dzēšana. Bērnu zobārstniecība būtu jāapmeklē profilaktiski vismaz 1-2 reizes gadā arī tad, ja nav nekādu sūdzību. Jāatrod uzticama un profesionāla bērnu zobārstniecība, kuras speciālistiem uzticēt sava bērna mutes veselību. Regulāras pārbaudes ļaus izvairīties no kariesa, bojājumiem, urbšanas un zobu zaudēšanas.

7. Nekontrolēts saldumu patēriņš bērna ikdienā

Vēl vecāki grēko arī ar to, ka nekontrolē, cik daudz un kad bērns lieto saldumus un saldinātus dzērienus. Visbiežāk tie tiek lietoti starp ēdienreizēm, radot mutē labvēlīgu vidi zobu bojāšanās procesam, jo nepareiza uztura dēļ veidojas kariess. Vecākiem jārāda piemērs bērniem, jāpiedāvā veselīgs uzturs un veselīgi našķi, izskaužot no ikdienas produktus, kas veicina zobu bojāšanos.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija