7 fakti, kā kurkuma ietekmē mūsu veselību

Veselība 7.janvāris 2020
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Kurkuma tiek uzskatīta par garšvielu karalieni un ne velti - tā ne tikai piešķir ēdienam garšu un krāsu, bet labvēlīgi ietekmē arī mūsu veselību. Kurkuma nāk no Indijas, kur jau izsenis augstu tiek vērtētas arī tās ārstnieciskās īpašības.
!!! ATCERIES - dienā nav ieteicams uzņemt vairāk par trīs gramiem kurkumas.

1. Kurkuma nogalina vēža šūnas

Kurkuma ietekmē vēža attīstību molekulārā līmenī. Ir iegūti daudzsološi rezultāti par kurkuma pretvēža iedarbību, jo īpaši attiecībā uz leikēmiju, kuņģa vēzi un kolorektālo vēzi un krūts vēzi. Pētījumi arī liecina, ka vēzis Indijā, kur kurkuma lietošana ir cilvēku ikdiena kopā ar pārtiku, ir daudz zemāka nekā rietumu valstīs. Lietojot kurkumu ikdienā, ir iespējams mazināt vēža risku.

pixabay

2. Kurkuma palielina antioksidantu kapacitāti organismā

Daudzas slimības un novecošanās procesus veicina oksidēšanās, kas ietver brīvo radikāļu uzbrukumu būtiskām mūsu organisma daļām, piemēram, taukskābēm, olbaltumvielām vai pat DNS. Antioksidanti pasargā šos organisma elementus, kas neitralizē šos radikāļus. Kurkuma ne tikai neitralizē brīvos radikāļus, bet arī palielina paša organisma antioksidantu aktivitāti.

3. Kurkuma palīdz mazināt artrīta simptomus

Pastāv dažādi artrīta tipi, ko rada iekaisums locītāvās. Ņemot vērā, ka kurkumai piemīt pretiekaisuma īpašības, loģiski, ka tā palīdz arī artrīta gadījumā un to pierāda arī pētījumi. Daži pētījumi pat norāda, ka kurkuma ir labāks līdzeklis pret artrītu nekā pretiekaisuma zāles.

pixabay

4. Kurkuma palīdz pret depresiju

Portāls "Healthline" atklāj, ka, novērojot 60 cilvēkus ar depresiju, tika veikts pētījums. Šos cilvēkus sadalīja trīs grupās. Viena grupa lietoja prozaku (populāras zāles pret depresiju), otra grupa dienā apēda vienu gramu kurkumas, bet trešā grupa lietoja abus līdzekļus. Pēc sešām nedēļām atklājās, ka kurkumas ietekme uz pacientiem ir tāda pati kā prozakam. Vislabāk veicās grupai, kura lietoja abus.

5. Kurkuma uzlabo smadzeņu darbību

Agrāk uzskatīja, ka neironi spēj dalīties un vairoties tikai agrā bērnībā. Taču šie procesi notiek arī vēlāk. Kurkuma palielina smadzeņu hormonu augšanu un cīnās pret deģeneratīvajiem procesiem smadzenēs.

Tāpat kurkuma tiek uzskatīta par efektīvu līdzekli Arlcheimera slimības novēršanai. Kurkuma var palēnināt vai novērst dažas ar vecumu saistītas proteīnu izmaiņas, kuras izraisa neirodeģenerācija.

pixabay

6. Kurkuma palīdz ārstēt plaušu slimības

Pētnieki norāda, ka kurkumas pretiekaisuma un antioksidatīvās īpašības var samazināt hronisku vai ilgstošu plaušu slimību simptomus.

Kurkuma var palīdzēt ārstēt astmu, cistisko fibrozi, plaušu vēzi, kā arī hronisku obstruktīvu plaušu slimību.

7. Kurkuma cīnās pret aptaukošanos

No rītiem ieteicams dzert siltu ūdeni, pievienojot melnos piparus, kurkumu un ingveru, lai atbrīvotos no liekajiem taukiem un paātrinātu vielmaiņu. Lai uzlabotu garšu, varat pievienot citronu sulu.

Pētījumi atklāj, ka kurkumīns mijiedarbojas ar tauku šūnām, aizkuņģa dziedzera šūnām, aknām, imūnsistēmu (makrofāgiem), muskuļu šūnām. Tas palīdz novērst insulīna rezistences, hiperglikēmijas, iekaisuma, hiperlipidēmijas (augsta asins tauku satura) un citu ar aptaukošanos saistītu simptomu problēmas. Lai iegūtu labākus rezultātus, ieteicams izmantot svaigu kurkumu.

pixabay

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija