6 iemesli, kāpēc citroni labi ietekmē mūsu veselību

Veselība 15.janvāris 2020
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Visi zina, ka citroni ir mūsu imūnsistēmas vieni no lielākajiem labvēļiem. Īpaši šādos laikapstākļos. Būtībā citroni ir "aptieciņas", kas ikvienam no mums nepieciešamas, lai jau laicīgi novērstu dažādu nopietnu slimību rašanos. "Medical News Today" un "Edison Institute of Nutrition" norāda, ka citroni mūsu veselību uzlabo daudz un dāžados veidos.

1. Mazina insulta, vēža un sirds slimību risku

Saskaņā ar 2012. gadā veiktu pētījumu, citrusa augļi mazina išēmiskā insulta risku sievietēm. Pētījumā, kurā 14 gadus novērotas 70 000 sievietes, atklājies, ka tām, kuras dienā patērēja visvairāk citrusa augļu, ir par 19% mazāks insulta risks.

Savukārt, 2019. gada pētījums piirādījis, ka ilgtermiņā regulāri ēdot citrusa augļus, kuru sastāvā ir flavonoīdi, tiek mazināts vēža un sirds slimību risks. Jāpiebilst, ka cilvēkiem, kuri bieži lieto alkoholu vai smēķē, ieguvumi no citrusa augļiem ir mazāki.

pixabay

Citrons ir varens C vitamīna avots. Tajā esošie antioksidanti palīdz novērst brīvo radikāļu radītos bojājumus šūnām, kas var novest pie vēža.

2. Stiprina imūnsistēmu

Nav noslēpums, ka produkti, kuri ir bagāti ar vitamīnu C, palīdz stiprināt mūsu imūnsistēmu. Tieši tāpēc citroni ir vieni no mūsu imūnsistēmas lielākajiem draugiem, īpaši saaukstēšanās sezonās. Lai gan citrons pats par sevi nenovērš saaukstēšanos, tas palīdz samazināt simptomu intensitāti un saīsināt slimošanas laiku.

Vitamīns C arī palīdz uzlabot imūnsistēmu cilvēkiem, kuriem ir liela iziskā slodze. Atliek vien izspiest citrona sulu glāzē ar siltu ūdeni, pievienot medu un veselības dzēriens gatavs. Lielākam efektam, vari pievienot arī ingveru.

pixabay

3. Palielina organisma spēju absorbēt dzelzi

Dzelzs trūkums organismā var novest pie anēmijas. Ja uzturā tiek lietoti produkti, kas bagāti ar C vitamīnu kopā ar bagātīgiem dzelzs avotiem, organisms labāk uzņems dzelzi.

Jāatceras, ka vitamīns C var radīt gremošanas problēmas cilvēkiem, kuri lieto dzelzs uztura bagātinātājus. Tāpēc labāk dzelzi uzņemt no dabiskajiem avotiem - lielopa aknām, lēcām, rozīnēm, pupiņām, dzīvnieku gaļas un spinātiem.

pixabay

4. Ādai un veselīgam svaram

Vitamīnam C ir liela nozīme kalogēna radīšanā, kas balsta ādas struktūru. Saule, piesārņojums, novecošanās procesi un citi faktori traumē mūsu ādu. 2014. gadā pētījumā, kurā izmantotas peles, atklājās, ka C vitamīna uzņēmšana mazina ādas bojājumus.

pixabay

2008. gadā veikts pētījums pierādījis, ka grauzēji, kuri kopā ar trekniem ēdieniem uzņēma arī citrona mizas, 12 nedēļu laikā uzņēma mazāk lieko svaru, nekā tie grauzēji, kuri citronu nelietoja.

5. Novērša astmu

2013. gadā veikts pētījums atklājis, ka cilvēki ar astmu, kuri uzturā lietoja lielu daudzumu produktu ar C vitamīnu, piedzīvoja mazāk astmas lēkmju.

pixabay

Pētījuma autori pierādījuši, ka C vitamīns arī palīdz cilvēkiem ar paaugstinātu bronhu jutīgumu, kad tie ir saaukstējušies.

6. Katru rītu dzer ūdeni ar citronu

Lai stiprinātu imūnsistēmu, īpaši šajos laikapstākļos, ieteicams katru rītu tukšā dūšā dzert siltu citrona ūdeni. Lūk iemesli:

  • C vitamīns uzlabos imūnsistēmu;
  • katru rītu dzerot ūdeni ar citronu, ķemenī balansēsies pH līmenis;
  • citrons palīdz pret iekaisumiem;
  • iedarbojas kā detoksikācijas līdzeklis;
  • bagātīgs kālija, kalcija, fosfora, magnija u.c. avots;
  • mazinās ādas problēmas;
  • palīdzēs no aknām izvadīt toksīnus;
  • uzlabos zobu veselību un novērsīs smaganu iekaisumu.

pixabay

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija