6 "veselīgi" produkti, kas patiesībā tādi nav

Veselība 9.februāris 2020
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Mūsdienu plašajā pārtikas produktu klāstā daudzi no tiem tiek slavināti, kā īpaši veselīgi un nozīmīgi cilvēku ikdienas uzturā. Taču patiesībā šie slavinājumi nereti mēdz būt aplami un patiesībā, patērējot šos produktus lielos daudzumos, mēs varam pat kaitēt savam organismam.

1. Augļu sulas

Ilgu laiku dažādas augļu sulas un smūtiji pārdoti kā veselīga alternatīva. Taču patiesībā to sastāvā ir tikpat daudz cukura kā limonādēs, turklāt, tajās nav vitamīnu. Portāls "Brightside" norāda, ka veikalos nopērkamajās sulās ir daudz tā dēvēto tukšo kaloriju, kas nesniedz nekādu enerģiju.

Ieteikums: dzer dabiski spiestas sulas vai ēd svaigus augļus.

pixabay

2. Piens

Līdz šim piens un tā produkti vienmēr pozicionēti, kā būtiski uztura elementi. Lai gan pienā ir kalcijs un vitamīns D, ko absorbē organisms, ja piens uzturā tiek lietots ļoti lielos daudzumos, iespējams pārsniegt dienā nepieciešamo kaloriju daudzumu. Tāpēc pieaugušajiem ieteicams pievērst uzmanību piena daudzumam, ko izdzer dienā.

Ieteikums: ir daudz citu produktu ar tādu pašu kalcija un vitamīna D daudzumu.

pixabay

3. Limonādes bez cukura vai ar samazinātu kaloriju daudzumu

Tā kā limonādes tiek uzskatītas par neveselīgām, jo tajās ir daudz cukura, to ražotāji ir radījuši alternatīvas - limonādes, kuru etiķetes vēsta, ka tajās nav cukura ("sugar free") vai tām ir samazināts kaloriju daudzums (parasti dzērieni ar apzīmējumu "light"). Taču nekas nav minēts par to, kā šajos dzērienos esošais fosfāts spēj kaitēt minerālu balansam kaulos, ja tos bieži lieto. Šādas limonādes pat rada "apburto loku" - dēļ minerālu trūkuma cilvēks jūt nogurumu, kuru cenšas mazināt, dzerot vairāk kolas.

Ieteikums: dzer ūdeni! Arī tēja bez cukura ir daudz labāka alternatīva, bet, ja kārojas kas salds, labāk apēd kādu augli.

pixabay

4. Audzēti laši

Lasis ir lielisks avots veselīgajiem taukiem un Omega-3 taukskābēm. Kā norāda "Brightside", diemžēl, audzēti laši satur arī daudz pesticīdu, kas kaitē cilvēka veselībai. Lai gan daudzas valstis noteikušas ierobežojumus pesticīdu izmantošanai zivju audzētavās, lielais pieprasījums rada pārāk lielu zivju koncentrāciju audzētavās, kas veido perfektu vidi jūras utīm. Lai pret tām cīnītos, audzētāji izmanto ķimikālijas.

Ieteikums: vienmēr izpēti laša izcelsmi.

Vladislavs Proškins/F64

5. Pilngraudu maize

Maizē ir daudz kaloriju, bet maz vitamīnu un šķiedrvielu. Piemēram, vienā baltmaizes šķēlē ir 3 grami cukura. Pārsteidzoši, bet pilgraudu maizē patiesībā ir vēl vairāk cukura, lai nomāktu tās rūgto garšu, ko rada pilngraudu kvieši.

Ieteikums: noteiktos daudzumos maize ir būtisks uztura elements, taču labāk iegādāties tādu, kurai nav pievienoto cukuru. Šāda maize gan būs drīzāk nopērkama mazās ceptuvēs. Maizi iespējams izcept arī mājas apstākļos.

pixabay

6. Olīveļļa

Olīveļļa ir viena no veselīgākajām eļļām, ko izmantot uzturā. Taču, kad cilvēki runā par olīveļļas pozitīvajām īpašībām, tiek aizmirsts, ka runa ir par nerafinēto olīveļļu ("extra virgin olive oil" jeb EVOO). Veikalos nopērkamās olīveļļas nereti ir apstrādātas, lai tām būtu garāks lietošanas termiņš un tādejādi tās zaudē savu uzturvērtību un satur ķimikālijas.

Ieteikums: nelieto vairāk par 3 ēdamkarotēm olīveļļas dienā un izvēlies nerafinēto eļļu.

pixabay

Avots

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija