8 pārsteidzošas griķu īpašības, kas palīdz uzlabot veselību

Veselība 18.marts 2020
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Manuprāt, ikviens zina, ka starp griķiem un labu veselību jāliek vienādības zīme. Taču vai zinām, kāpēc tieši tie ir tik veselīgi? Kā tieši tie uzlabo mūsu pašsajūtu un vērtīgi mūsu organismam? "Organic Facts" uzskatitījis griķu vērtīgākās īpašības un atklāj, kā tie palīdz mūsu veselībai.

1. Liela uzturvērtība

Griķos ir daudz proteīna, kas mūs apgādā ar visām astoņām nepieciešajām aminoskābēm, ieskaitot lizīnu. Bezglutēna graudos ir spēcīgi flavonoīdi, kas iedarbojas kā antioksidanti, rutīns un kvercetīns. Tāpat griķos ir daudz vitamīnu un minerālvielu, kā riboflavīns, niacīns (B30), varš, magnijs, fosfors, cinks un mangāns.

pixabay

2. Stiprina imūnsistēmu

Viena no svarīgakajām super-griķu īpašībām ir to spēja stiprināt mūsu imūnsistēmu, pateicoties bagātīgajiem antioksidantiem, kā tokoferoliem (E vitamīns), fenolskābēm, selēnam un flavonoīdiem. Tie lieliski spēj atrast un izvadīt no organisma nevēlamos brīvos radikāļus. Tāpat griķi uzlabo, piemēram, vitamīna C iedarbību un aizsargā mūsu orgānus.

3. Mazina sirds slimību risku

Viena no svarīgākajām griķu īpašībām ir tajos esošais flavonoīdu daudzums, kas iedarbojas kā antioksidants uz organismu, meklējot un iznīcinot bīstamos brīvos radikāļus - ķīmiskus blakusprduktus, kas ir cēlonis sirds kaitēm. Rutīns ir viens no svarīgākajiem flavonoīdiem, kas atrodams griķos, jo tas mazina holesterīna līmeni un pasargā asinsvadus no aizsprostošanās.

pixabay

4. Potenciāls vēža riska mazināšanai

Saskaņā ar Oksfordā veiktu pētījumu, griķos esošās šķiedrvielas palīdz mazināt risku saslimt ar nopietnām kuņģa, zarnu traktas problēmām un pat krūts vēzi. Aptuveni krūzē griķu ir par 20% vairāk šķiedrvielu nekā dienā nepieciešams. Zviedrijš veikts pētījums atklājis, ka sievietēm, kuras brīvprātīgi piedalījās eksperimentā, par 50% samazinājās krūts vēža risks, ja tās regulāri ikdienā uzņēma nepieciešamo šķiedrvielu daudzumu.

5. Uzlabo gremošanas sistēmu

Pateicoties šķiedrvielām, kas uzlabo zarnu darbību, griķi palīdz aktivizēt gremošanas traktu un stimulēt viļņveida kustības (peristaltiskas), kas pārvieto attiecīgā orgāna saturu. Griķi palīdz mazināt zarnu kairinājumu un caurreju.

6. Novērš astmas lēkmes

Magnēzijs un vitamīns E griķos ir tādā daudzumā, lai varētu apgalvot, ka griķi palīdz bērniem novērst astmas risku. Nīderlandē veikts pētījums atklājis, ka bērniem, kuri nelieto uzturā pietiekami daudz graudu vai tiem līdzīgus produktus, ir daudz lielāks risks saslimt ar astmu, jo viņiem trūkst pretiekaisuma uzturvielas, piemēram, vitamīns E.

pixabay

7. Uzlabo kaulu veselību

Griķos ir daudz selēna un cinka, kas ir svarīgi minerāli, lai mūsu kauli, zobi un nagi būtu stipri.

8. Uzlabo matu un ādas stāvokli

Griķos esošais rutīns aizsargā ādu no saules kaitīgās iedarbības un iedarbojas kā dabīgs "aizsargkrēms". Antioksidanti un flavonoīdi novērš arī novecošanās pazīmes uz ādas, piemēram, krunkas un rievas.

Tāpat griķos esošās vielas veicina matu augšanu.

Izmēģini arī šo neparasto un veselīgo griķu krekeru recepti, kuru atradīsi ŠEIT.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija