10 produkti, no kuriem uztura speciālisti iesaka nekavējoties atteikties

Veselība 25.jūnijs 2022
 
pixabay
Vai zini no kādiem produktiem atsakās uztura speciālisti? Šos ēdienus viņi paši neēstu un iekļāvuši "sliktajā" sarakstā, kas nozīmē, ka tie ne tikai mūsu organismam neko nedod, bet pat nodara tam ļaunumu. Portāls "The Healthy" uzskaitījis pārtikas produktus, no kuriem speciālisti iesaka ar steigu atteikties.

pixabay

1. Siers

Uztura speciālists Endijs De Santis iekļāvis sieru nevēlamo produktu sarakstā un uzsver, ka esot daudz veselīgākas alternatīvas kā uzņemt kalciju. "Sierā ir daudz kaloriju, piesātināto tauku un nātrija - viss, no kā vajadzētu izvairīties. Labāk izvēlēties pienu ar samazinātu tauku saturu vai tā alternatīvas no mandelēm, sojas. Neaizmirstiet, ka arī rieksti, sēklas, pākšaugi un zaļumi ar tumši zaļām lapām ir bagāti ar kalciju."

pixabay

2. Zemesriekstu sviests ar samzinātu tauku saturu

Šis ir gadījums, kad vairāk tauku ir labāka izvēle. Uztura eksperte Megana Faletra uzsver, ka zemesriekstu sviestā ar samazinātu tauku saturu ir tikpat daudz kaloriju kā parastā zemesriekstu sviestā, taču tajā garšas dēļ ir pievienoti mākslīgie saldinātāji. "Zemesriekstu sviestā esošie tauki ir veselīgi mūsu ķermenim, tāpēc labāk pieturēties pie dabiska zemesriekstu sviesta," norāda Faletra.

Tikmēr dietoloģe Žizele Bouvier uzsver, ka ne visi zemesriekstu sviesti ir ražoti vienādi, tāpēc ir svarīgi izpētīt produkta sastāvu, lai pārliecinātos, ka ražošanas procesā ir saglabātas tā vērtīgās uzturvielas un tie nesatur transtaukus.

pixabay

3. Rīsu galetes

Rīsu galetes ilgi uzskatītas par veselīgas diētas pamatu un, kā norāda uztura speciālisti, tagad tās beidzot kritušas no nepelnītā troņa. "Rīsu galetes ir gatavotas no īpašiem ogļhidrātiem, kas paaugstina cukura līmeni asinīs," norāda uztura speciāliste Kara Valša.

pixabay

4. Zupas burciņās

Mūsdienās, lai pielāgotos cilvēku aizņemtībai, pat zupas iespējams nopirkt burciņās vai bundžās. "Lielākajā daļā konservēto zupu ir pārāk daudz nātrija. Liels nātrija daudzums var radīt veselības problēmas cilvēkiem ar hipertensiju, asinsvadu un sirds slimībām," skaidro dietoloģe Treisija Lešta.

pixabay

5. Enerģijas graudu batoniņi

Daudzi šādus batoniņus izvēlas kā alternatīvu cepumiem vai kādai citai "neveselīgākai" uzkodai. Kamēr uztura speciālists Ašvini Mašru saprotot šādu "aizraušanos", viņš uzsver, ka nav gudri aizstāt pilnvērtīgu maltīti ar šādiem batoniņiem. Viņš atklāj ka šādas "veselīgās" uzkodas patiesībā ir "maskējušies saldumi".

pixabay

6. Konservēti augļi

Uztura speciāliste Eimija Gorina atklāj, ka augļi jau no dabas ir saldi. Deserts, kas radīts no konservētiem augļiem sīrupā būs vēl neveselīgāks par šokolādes torti. "Ja iegādājies konservētus augļus, meklē tādus, kuros nav pievienoto cukuru, bet kuri ir konservēti ūdenī vai sulā," norāda speciāliste.

pixabay

7. Jēlas austeres

Austeres ir pazīstamas kā afrodiziaks un delikatese, ko baudīt saulainā dienā kopā ar baltvīnu, taču uztura speciāliste Dženifera Bovere norāda, ka tās nebūt pozitīvi ietekmē mūsu gremošanas sistēmu. Turklāt, svaigas austeres var pārnēsāt daudzas baktērijas, piemēram, hepatītu A un norovīrusu.

pixabay

8. Virtuļi

Šķiet, ka arī lielākajiem virtuļu kārumniekiem nav šaubu, ka šie našķi nebūt nav veselīgi un noteikti nebūs savienojami ar terminu "pilnvērtīgs uzturs". Uztura speciāliste un veselīga dzīvesveida trenere Džeimija Logija norāda, ka virtuļi ir veidoti no rafinēta cukura un miltiem, kas liek strauji pacelties cukura līmenim asinīs. Turklāt tajos ir transtauki, kas bloķē artērijas un par rosina vēzi. Apēdot virtuli, mēs uztura ziņā neko neiegūstam un tie tikai palielinās mūsu apetīti vēlāk.

pixabay

9. Cīsiņi

"Cīsiņos ne tikai ir daudz tauku, bet to sastāvā ir arī maz proteīna, kas ir kombinācija, kuru noteikti nevēlamies savā gaļas produktā. Turklāt tajos ir daudz nātrija, kurš mums absolūti nav nepieciešams," atklāj De Santis.

pixabay

10. Margarīns

Lai gan pēdējos gados margarīna popularitāte ir krasi sarukusi, daudzi joprojām to izvēlas sviesta vietā. Faletra apgalvo, ka margarīnos ir daudz pārstrādātu augu eļļu (piemēram, sojas pupiņu un palmu eļļas). Uztura speciāliste labāk iesaka izvēlēties sviestu margarīna vietā.

Noderēja?3

Komentāri 2

Komentē 2

 
Anonīms
 

Pareizi, nav ko ēst visādus našķus. Labāk ēdīsim kārtīgu rupjmaizi ar krietnu speķa šķēli virsū. Klāt piedzersim vienu ontlīgu lauku alu, vēl uzkodīsim kādu šķēli Jāņu siera. Un gaidīsim, kad arī visu to atzīs par kaitīgu. Un tad atliks grauzt saulespuķu eļļā pamērcētus salmus bez sāls.

20.jūnijs 2022 Atbildēt

Un dzivot ir kaitigi un tapat mes visi mirsim...

23.jūnijs 2022 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija