Vai bērzu sulas tiešām ir tik veselīgas?

Veselība 17.aprīlis 2020
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Aprīlis tiek dēvēts par sulu mēnesi, kaut gan sulas varam iegūt jau daudz agrāk un šogad daudzi pat tās tecināja visu ziemu, pateicoties siltajiem laikapsākļiem. Bērzu sulas daudziem ir pavasara gardums, kas veldzē slāpes, turklāt, vienmēr tiek akcentētas tās veselīgās īpašības. Nolēmām pārbaudīt, vai tā patiesi ir.
Bērzu sulas ir ļoti populāras Ziemeļeiropā un arī ikviens latvietis zina, ka pavasarī nekas tā neveldzē, kā šis dzidrais dzēriens. Bērzu sulas mēdz izmantot arī kosmētikas līdzekļos un ādas kopšanas procedūrās. Taču blakus daudzajām pozitīvajām īpašībām, ir arī daži trūkumi.

F64

1. Kāpēc bērzu sula ir veselīga?

Kā norāda "Healthline", lai gan pētījumu ir maz, bērzu sulām tiek piedēvētas vairākas pozitīvas īpašības.

Tās ir bagātas ar vērtīgām uzturvielām

Bērzu sulās ir daudz vitamīnu un minerāu. Izrādās, ka senāk jūrnieki to dzēruši, lai atvairītu skorbutu (slimība, ko izraisa ilgstošs С vitamīna trūkums organismā un izpaužas kā nespēks, smaganu asiņošana, samazinās organisma spēja pretoties infekciju slimībām, no kurām skorbuta slimniekam drīz var iestāties nāve).

Bērzu sulu sastāvu ietekmē vairāki faktori - ģeogrāfiskais stāvoklis, augsne, koka sugas un vēsums. Parasti bērzu sulās ir maz kaloriju un cukura, bet daudz magnija un mangāna.

300 mililitros bērzu sulas ir

  • 9 kalorijas
  • 3 grami ogļhidrātu
  • 3 grami cukura
  • 2% no nepieciešamās kalcija dienas devas
  • 95% no nepieciešamās magnija dienas devas
  • 130% no nepieciešamās magnēzija dienas devas
  • 3% no nepieciešamās cinka dienas devas

Tāpat tajās ir daudz fosfora, kālija, folijskābes, C vitamīna un vara.

Novērš veselības problēmas

Bērzu sulas palīdz novērst daudzas hroniskas slimības, jo uzlabo mūsu organisma darbību un palīdz līdzsvarot cukura līmeni asinīs, kā arī novērst epileptiskas lēkmes, informē 'Healthline".

Tāpat pētījumi atklājuši, ka bērzu sulas var mazināt sirds slimību, diabēta, osteoporozes, Alcheimera un Pārkinsona slimību risku un pat aizsargāt no vairākām vēža formām.

Bērzu sulas arī parūpējas par ādu, jo tajās ir daudz antioksidantu. Bērzu sulas arī stiprinot matus, pateicoties tajās esošajiem minerāliem.

F64

2. Kad bērzu sulas var kaitēt veselībai?

Ja bērzu sulas lieto saprātīgos daudzumos, tās veselībai nekaitēs, gluži pretēji, taču jārēķinās arī ar vairākiem iespējamiem blakusefektiem.

Alerģijas

Pētījums, kurā pētītas alerģijas, atklājis, ka 39% no pētījuma dalībniekiem ir alerģija pret bērzu sulu.

Pārāk daudz mangāna

Tāpat jāuzmanās ar bērzu sulu daudzumu, jo bērzu sulas rada mangāna toksicitātes risku, kas ir īpaši bīstams cilvēkiem ar aknu problēmām.

Jāatceras, ka 300 mililitros bērzu sulas ir 3 miligrami mangāna, pieaugušam cilvēkam ieteicamā mangāna dienas deva ir 9-11 miligrami, bet bērnam - 2-6 miligrami, kas nozīmē, ka bērni drīkst dienā izdzert tikai vienu glāzi bērzu sulas.

Piesārņojums

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" Riska novērtēšanas un epidemioloģijas nodaļas vecākā eksperte Elīna Ciekure portālam "lsm.lv" norādījusi, ka piesārņojums sulā var nonākt caur augsni, bet to ietekmē vairāki faktori - viens no tiem ir koka sakņu spēja uzsūkt vielas. Tāpat piesārņojums var nonākt sulā no gaisa, ja to vāc atvērtā traukā, norādīja pētniece. Šādā traukā varētu nonākt pesticīdu daļiņas, ja sulu vāc tuvu laukam, kuru miglo.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija