Ko kāre pēc dažādiem produktiem patiesībā var liecināt par mūsu veselību

Veselība 20.aprīlis 2020
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Kāre pēc dažādiem produktiem iedalās divos tipos - selektīvā un neselektīvā. Kad mums vienkārši kārojas ēdiens, tā ir neselektīvā kāre. Taču, ja mums kārojas kaut kas konkrēts, tā ir selektīvā izvēle un organisms šādi mūs var brīdināt par svarīgu elementu trūkumu.

1. Šokolāde

Ko var nozīmēt: kāre pēc šokolādes var būt saistīta ar magnēzija trūkumu organismā, kas var novest pie trauksmes un depresijas. Labi zināms, ka ik dienas ēdot melno šokolādi, tā palīdz cīņā ar depresiju. Taču, šis fakts neattiecas uz piena un citām šokolādēm, kurās ir daudz cukura.

Alternatīvas: ēd melno šokolādi, vai izvēlies mandeles.

pixabay

2. Saldumi

Ko var nozīmēt: ja izjūti neparvaramu kāri pēc konfektēm, bulciņām, virtuļiem un citiem našķiem, tas var liecināt, ka tev pietrūkst miega. Mūsu organisms vēlas cukuru, kad ir noguris. Apmierinot kāri pēc saldumiem, vari nopietni kaitēt savai veselībai.

Alternatīvas: aizstāj saldumus ar saldiem augļiem un ogām, piemēram, ķiršiem, persikiem vai meloni. Derēs arī žāvētie augļi. Tomēr padomā arī, kā vari mainīt savus ikdienas paradumus, lai atvēlētu pietiekami daudz laika miegam un atpūtai.

pixabay

3. Siers

Ko var nozīmēt: sierā ir daudz dopamīna, tāpēc ir grūti atšķirt vai siers vienkārši kārojas, vai pēc tā jau izveidojusies atkarība. Ja ievēro diētu, kāre pēc siera var liecināt par vitamīnu A un D trūkumu organismā, bet piena produkti ir bagāti ar šiem vitamīniem.

Alternatīvas: ja vēlies sieru, izvēlies feta sieru no kazas piena vai mocarella sieru no bifeļa piena.

pixabay

4. Cepti kartupeļi, kartupeļi frī, čipsi

Ko var nozīmēt: šī ir ļoti populāra lieta, kas mēdz sakāroties daudziem un šī kāre var liecināt par veselīgo tauku, īpaši omega-3 trūkumu organismā. Ceptos kartupeļos ir arī daudz nātrija un tā trūkumu organismā var izraisīt pārmērīga svīšana.

Alternatīvas: aizstāj kartupeļus ar olīveļļu. Ēd vairāk lasi, riekstus un avokado

pixabay

5. Gāzētie dzērieni

Ko var nozīmēt: šajos dzērienos, piemēram, kolā parasti ir daudz kofeīna, kas var izskaidrot kāri pēc tiem. Taču šie dzērieni rada atkarību, kuru var sākumā nemanīt. Kāre pēc kolas var liecināt arī par kalcija un magnēzija trūkumu kaulos.

Alternatīvas: izvairies no šādiem dzērieiniem, jo tajos ir ļoti daudz cukura. Ja jūties noguris, ēd melno šokolādi vai izvēlies zaļo tēju.

pixabay

6. Ledus

Ko var nozīmēt: kāre pēc ledus var liecināt par dzelzs deficītu organismā. Ledus graušana var izraisīt psiholoģisku stimulu, kas mazina nogurumu, ko izraisa dzelzs trūkums.

Alternatīvas: šajā gadījumā jāvēršas pie ārsta. Ja domā, ka organismā trūkst dzelzs, ēd vairāk pupiņas un spinātus.

pixabay

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija