Mīti un fakti par cukura ietekmi uz mūsu veselību

Veselība 12.jūnijs 2020
 

3 / 4

Pexels

3. Vai cukurs ir drauds cilvēka veselībai?

Atbilde ir vienkārša: „Nē, tikai tad, ja mēs to lietojam par daudz - tas liekais daudzums - var ietekmēt veselību!”

Sirds un asinsvadu slimības. Piecpadsmit gadus ilgā pētījumā tika apskatīta pievienotā cukura ietekme uz sirds slimībām. Respondentiem (neatkarīgi no cilvēka vecuma, dzimuma, fiziskās aktivitātes līmeņa un ķermeņa masas indeksa), kuri uzņēma cukuru par 25% vai vairāk no ikdienas kalorijām, ir divas reizes biežāks risks nomirt no sirds slimībām nekā tiem, kuru uzturā bija pievienots mazāk nekā 10% cukura - tā liecina Hārvardas Medicīnas universitātes publicēts pētījums. Liels cukura patēriņš ikdienā liek izmainīt lipīda profilu - paaugstinās tā sauktais "sliktais" (ZBL) holesterīna līmenis, kas veicina aterosklerozes veidošanos.

2. tipa cukura diabēts. Īpaši saldie dzērieni tiek saistīti ar 2. tipa cukura diabēta saslimšanas riska paaugstināšanos. Latvijā 2. tipa cukura diabēts varētu būt katram desmitajam pieaugušajam, bet diagnosticēts tas ir tikai trešdaļai cilvēku, kas patiesi slimo ar diabētu. Agrāk 2. tipa cukura diabētu sauca par senioru cukurslimību, bet tagad tas diemžēl skar arī bērnus un pieaugušos.

Hipertensija jeb augsts asinsspiediens. Parasti sāls tiek vainots par augsta asinsspiediena riska paaugstināšanu. ASV Nefrologu asociācijas (American Society of Nephrology) publicētā pētījuma žurnālā Science Daily tika secināts, ka 4528 pieaugušo, kam nekad nav bijis augsts asinsspiediens, lietojot 74 gramus cukura katru dienu (ar piebildi, ka šādu cukura daudzumu var saturēt, piemēram, neliels kūkas gabals), bija vērojama asinsspiediena līmeņa paaugstināšanās par 28%, 36% un 87%, attiecīgi - 135/85, 140/90 un 160/100 mmHg (uzskatot, ka normāls asinsspiediena rādījums ir 120/80 mmHg).

Podagra. Iespējams, jau zināms, ka „sāpīgo artrītu” jeb podagru var iegūt, ēdot, piemēram, pārāk daudz sarkanās gaļas, taču tas pats attiecināms arī uz fruktozi, kas vielmaiņas procesā paaugstina urīnskābes līmeni asinīs. Paaugstināts urīnskābes līmenis var izraisīt arī nieru bojājumu un urīnskābes nierakmeņu veidošanos.

Aknu slimība. Pārāk liels glikozes daudzums negatīvi ietekmē insulīnu un sekmē cukura diabēta iespējamību, bet pārāk liels fruktozes daudzums var kaitēt aknām. Par augļos esošo dabīgo fruktozi nevajadzētu uztraukties. Augļi satur ne tikai vitamīnus, bet arī šķiedrvielas. Tas ir svarīgi! Tādēļ nevajadzētu “dzert augļus”, jo izspiestās augļu sulās šķiedrvielu nav. Savukārt sula, kā jau minējām, satur patiešām daudz cukura.

Vairāk problēmu aknām rodas, ja tiek uzņemta fruktoze, kas kā saldinātājs tiek pievienots dzērieniem, šokolādes batoniņiem, brokastu pārslām, arī medus 50% un agaves sīrups satur 88% fruktozi. Ja šādi produkti tiek uzņemti ļoti bieži un daudz, aknas aptaukojas un ir risks iedzīvoties taukaino aknu slimībā jeb aknu hepatozē. Ja laikus tiek pārskatīti un koriģēti neveselīgie uztura paradumi, tad tas ir atgriezenisks stāvoklis.

Zobu veselība. Zobu veselību būtiski ietekmē ne tikai mutes dobuma higiēna, bet arī ēšanas paradumi. Zobu bojāšanos galvenokārt izraisa cukuru saturoši produkti - šokolāde, saldie dzērieni, žāvēti augļi. Mutes dobumā esošās baktērijas patērē ēdienā esošos cukurus un rada skābi, kas ir viens no zobu bojāšanās iemesliem. Uzkožot kaut ko saldu, ja pa rokai nav zobu birste ar zobu pasta, būtu vēlams vismaz izskalot muti ar tīru ūdeni vai izdzert glāzi piena, kas nedaudz neitralizēs skābo vidi mutes dobumā.

Uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms (UDHS). Valda uzskats, ka cukurs pasliktina vai izraisa UDHS. Tomēr teorija, ka UDHS veicina pārmērīgs cukura patēriņš, vairākos nozīmīgos pētījumos tiek noraidīta. Daži pētījumi liecina, ka nav gandrīz nekādu šaubu, ka vislielākā loma ir iedzimtiem faktoriem.

Priekšlaicīga novecošanās. Telomēri jeb DNS kopumi atrodas hromosomu galos un ar gadiem kļūst īsāki, bet to garums būtiski saīsinās saldo dzērienu piekritējiem. Cilvēki ar gariem telomēriem noveco lēnāk, tā liecina pētījumā, kas publicēts ASV sabiedrības veselības žurnālā (American Journal of Public Health), atklājās, ka cilvēkiem, kuri dienā izdzer 350 ml saldinātos dzērienus telomēri ir īsāki, kas ietekmē šūnu audu novecošanos par 4 gadiem.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija