9 ieteikumi, kā rūpēties par acu veselību vasarā

Veselība 19.jūlijs 2020
 
pexels.com
Uzturēšanās saulē, dārzā, uz ūdeņiem, sportošana dabā, protams, ir siltā gadalaika priekšrocība, taču jāpatur prātā, ka neuzmanība vai neapdomīga rīcība var nodarīt ļaunu acīm. No kā acis jāsargā un kā rīkoties, ja noticis negadījums – padomus sagatavojusi oftalmoloģe Dace Lietuviete un farmaceite Ieva Virza.

1. Nobrāzums

“Jo biežāk atrodamies dārzā vai mežā, jo vieglāk ir iegūt acs traumu. Izplatītākā problēma - acs nobrāzumi. Tie rodas, ja noberž acs ārējo virsmu, kas visbiežāk gadās, ja acī kaut kas iekļūst un tādēļ to paberžam vai, uzduroties zaram. Rodas sajūta, ka acī ir svešķermenis, acs asaro, ir grūti skatīties gaismā, gribas aci turēt aizvērtu. Šīs sajūtas nebūt neliecina par to, ka acī noteikti ir iekļuvis svešķermenis, acs nobrāzums ir nepatīkams, turklāt tas ir diezgan ilgi jādziedē,” skaidro Dace Lietuviete.

pexels.com

Visticamāk sākumā ārsts izrakstīs acu pilienus ar antibiotiku, lai novērstu bakteriālo infekciju. Bet jāturpina ārstēšana būs ar mitrinošiem acu pilieniem. Tas jādara ilgstoši un, cik iespējams, acs jātur aizvērta. Visticamāk, jau pēc trim terapijas dienām, šķitīs, ka nobrāzums ir sadzijis, taču tā tas nav - acs nobrāzums ātri nesadzīst. Ja ārsts ir noteicis, ka mitrinošie pilieni jālieto, piemēram, vienu mēnesi, tad tieši tik ilgi tie arī ir jāpilina. Pārtraucot lietot pilienus, pilnībā nesadziedēta brūce var atvērties jebkura brīdī, pat bez īpaša iemesla - traumas vai kairinājuma.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija