Kā palīdzēt apsaldētai mugurai?

Veselība 26.jūlijs 2020
 
pexels.com
Latvijas vasaras mainīgajos laikapstākļos apsaldēt muguru ir pavisam vienkārši. Ja zināms, ka pie sāpēm nav vainīgs nekas cits kā aukstums, ir veidi, kā mugurai palīdzēt. Diemžēl cilvēki bieži neatšķir, kad muguras sāpju iemesls ir saspringuši muskuļi, bet kad iemesls ir daudz nopietnāks – apsaldētas jeb iekaisušas nieres. Rehabilitācijas centra “Jaunķemeri” neiroloģe Elīna Malkiela stāsta, cik līdzīgi ir abu saslimšanu simptomi, bet cik atšķirīga to ārstēšana, savukārt farmaceite Amanda Ozoliņa skaidro, kas jāņem vērā, lietojot pretsāpju medikamentus.

Muguras muskuļi nav raduši pie aukstuma

Teiciens “es apsaldēju muguru” ir tautā gana izplatīts, taču medicīniski nepareizs apzīmējums situācijai, kad pēkšņi sākušās muguras sāpes, ko saista ar sēdēšanu caurvējā vai peldēšanos aukstā ūdenī. Sāpes rodas, kad aukstuma ietekmē muskuļu šķiedras noteiktos rajonos kontrahējas, saraujas, asinsapgāde šajās šķiedrās palēninās, muskulī veidojas skābekļa bads un - mugura smeldz!

“Šādos gadījumos runa ir par miofasciālajām jeb muskuļu saspringuma izraisītām muguras sāpēm. Lūk, šovasar atkal modē ir īsas jaciņas un topiņi, kas beidzas mazliet virs ribu loka - vietā, kur muguras muskuļi nav raduši pie aukstuma. Tāpēc vajag pavisam maz, lai iedzīvotos muguras sāpēs - vēsāks laiks, varbūt kāda neveiksmīga poza, uzpūš vējš, un muskulis saspringst, paliek gluži kā krampī savilkts, vairs nespēj pats ātri atslābināties,” sāpju rašanos izskaidro neiroloģe. Šajā situācijā pareizākā taktika būtu muskuli atslābināt, pastiept vai arī dot tam pilnīgu miera režīmu, ļaujot, lai tas atpūšas.

“Vēsā laikā pietiek pasēdēt uz auksta akmens vai betona un var apsaldēt arī bumbierveida muskuli, kas atrodas sēžas daļā. Muskulis saspringst, nospiež sēžas nervu un tad sāpes būs jūtamas arī kājās, gluži kā pie jostas daļas diska trūces,” skaidro Elīna Malkiela. Tāpēc mūsu mainīgajos klimatiskajos apstākļos kādai siltākai jakai vai lakatam vienmēr jābūt pa rokai.

Ja zini droši, ka mugura sāp saspringušo muskuļu dēļ, ir vairāki veidi, kā tai palīdzēt.

Pasildīšanās vannā vai pirtī - tas saspringtos muskuļus atbrīvo, relaksē.
Akūtu sāpju brīdī nederēs masāža, jo masēt saspringtus muskuļus būs ne tikai sāpīgi, bet arī muskulis atkal reaģēs ar saraušanos un sasprings.
Daudziem patīk aplikt muguras jostu vai nēsāt jostas, kurās iestrādāta suņu vilna, kas dod papildu sildošu efektu.
Var pagulēt uz akupresūras paklājiņiem, tas palīdzēs muskuļus atslābināt.
Var lūgt padomu fizioterapeitam - noderēs gan vingrinājumu komplekss, gan lokāla iedarbība uz sāpju jeb trigera punktiem, arī kinezioloģiskā teipošana un fizikālā terapija.
Noderēs, ja sāpju zonā tiks uzlīmēts piparu, sinepju vai kāda cita veida plāksteris ar pretsāpju iedarbību.
Konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, palīdzēs kāds bezrecepšu līdzeklis ar sāpes mazinošu un pretiekaisuma iedarbību.
Pat ja nekas netiks darīts, miofaciālām sāpēm pašām jāpāriet 3-7 dienu laikā. Ja tā nenotiek, jāmeklē ārsta palīdzība, jo, iespējams, sāpju cēlonis meklējams citur.

“Muguras sāpju gadījumos visbiežāk tiek kombinēti ārīgi lietojamie līdzekļi jeb dažādas ziedes un krēmi, kas lokāli iedarbojas uz sāpošo vietu, un iekšķīgi lietojamie pretsāpju preparāti. Svarīgi atcerēties, ka bezrecepšu pretsāpju medikamenti paredzēti vien īslaicīgu sāpju gadījumos, bet, ja sāpes ir ilgstošas vai neizturamas - nedrīkst nodarboties ar pašārstēšanos, ir jādodas pie ārsta. Īpaši uzmanīgiem jābūt cilvēkiem ar kuņģa problēmām, jo pretsāpju līdzekļi ietekmē gan kuņģa, gan visa gremošanas trakta gļotādu,” skaidro farmaceite Amanda Ozoliņa.

Nieres sāp līdzīgi. Viegli sajaukt!

Neiroloģe Elīna Malkiela pret šāda veida muguras sāpēm neiesaka izturēties ar paļāvību, ka pie visa vainīgs tikai aukstuma izraisīts muskuļu saspringums: “Visai līdzīgi mugura sāp arī tad, ja ir apaukstētas nieres. Turklāt iekaisušu nieru gadījumā ne vienmēr būs tipiskie simptomi, piemēram, sāpes urinējot vai bieža nepieciešamība doties uz labierīcībām - problēma var sākties ar līdzīgām muguras sāpēm kā miofaciālo sāpju gadījumā. Ja pacients vēršas pie ārsta, kurš sāpošo muguru iztausta, tad savilktos, saspringušos muskuļus varēs labi sajust - muguras garais muskulis - gluži kā tāds ciets striķis - būs sataustāms gar mugurkaulu. Turpinot muskuli palpēt, būs jūtami arī atsevišķi saspringtie, sāpīgie punkti jeb trigeri. Turpretim nieru apsaldēšanas gadījumā nebūs sataustāmi ne trigera punkti, ne saspringtais muskulis.” Jāņem vērā, ka atkarībā no tā, vai aukstums būs kaitējis nierēm vai urīnpūslim, ārstēšanas taktika arī būs pavisam atšķirīga - nekādā gadījumā nedrīkst sāpošo vietu sildīt, cerēt, ka palīdzēs pirts un citas ierastās metodes. Ja muguras sāpes pavada citi nepatīkami simptomi, steidzami jāvēršas pie ģimenes ārsta, jāveic izmeklējumi, analīzes un jāuzsāk atbilstoša terapija.

Ja muguras sāpes ir kopā ar šiem simptomiem - steigšus pie ārsta!

  • Paaugstināta temperatūra;
  • Asins piejaukums urīnam;
  • Bieža urinēšana nelielā daudzumā;
  • Sāpes urinējot.
Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija