5 ieteikumi, ko darīt vasarā, lai stiprinātu imunitāti pirms vīrusu sezonas

Veselība 7.augusts 2020
 
Publicitātes foto
Galvenie priekšnoteikumi labai veselībai ir kustība, emocionālais līdzsvars, svaigs gaiss un sabalansēts uzturs. Vasara ir labākais laiks, lai spēcinātu organismu un stiprinātu tā dabiskās aizsargspējas, tāpēc farmaceite Zane Melberga dalās ar pieciem padomiem – ko darīt vasarā, lai stiprinātu imunitāti pirms sākusies vīrusu sezona.

Publicitātes foto

1. Veselīgs uzturs

Augusts ir mēnesis, kad visus organismā trūkstošos vitamīnus vēl iespējams uzņemt ar pašmāju augļiem, ogām un dārzeņiem. Antibakteriāla iedarbība piemīt ķiplokiem, mārrutkiem, sīpoliem, paprikai, tomātiem, upenēm, mellenēm, dzērvenēm un brūklenēm, tāpēc tos ieteicams uzņemt uzturā jau tagad, pirms gripas sezonas sākuma. Savukārt, lai sagatavotos rudens sezonai, šis ir īstais laiks, kad sagatavot žāvētus ābolus, bumbierus, avenes un meža ogas. Vēsajos gadalaikos būsiet pateicīgi sev par iepriekš iesaldētajām vasaras veltēm, piemēram, zemenēm, avenēm, upenēm. Tos sablendējot un aplejot ar karstu ūdeni iespējams sagatavot vitamīniem bagātu dzērienu imunitātes stiprināšanai.

Lai arī to, kas ir veselīgs un sabalansēts uzturs, šķiet, zina visi, tomēr, kad tas jāievēro ikdienā, zināšanas tiek piemirstas. Maldīgi domājam, ka tā piekopšana ikdienā ir sarežģīta, meklējot arvien jaunus aizbildinājumus, kāpēc veselīgs uzturs nevarētu būt ikdienas svarīga sastāvdaļa. Patiesībā viss ir pavisam vienkārši. Uzturā jābūt pietiekamā daudzumā olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem, ūdenim, kā arī vitamīniem. Vislielākais vitamīnu avots ir augļi un dārzeņi, kuriem tagad, vasaras sezonā, ir visaugstākā uzturvērtība. Tiem būtu jāveido gandrīz puse no ikdienā uzņemto maltīšu daudzuma. Pieauguša cilvēka diennakts deva ir 2-4 porcijas augļu un vismaz 3-4 porcijas dārzeņu, kas kopā ir ap 500 gramiem.


Savukārt, ja no ēdienkartes tiek izslēgta kāda no pārtikas produktu grupām, kas nodrošina daļu uzturvielu, ir jāmeklē alternatīvas. Piemēram, ja tiek izslēgti gaļas produkti, tad jārūpējas, lai tiktu uzņemtas pietiekamā daudzumā pilnvērtīgas olbaltumvielas, dzelzs un B12 vitamīns, kā arī noteikti jāseko līdzi kopējam taukvielu, ogļhidrātu un dažādu minerālvielu un vitamīnu daudzumam ikdienā. Šādos gadījumos uztura papildināšanai ieteicams lietot arī uztura bagātinātājus. Tajos ir koncentrētas uzturvielas (vitamīni un minerālvielas) vai citas vielas, kurām ir uzturvērtība vai fizioloģiska ietekme atsevišķi vai kombinācijā. Lai izvēlētos sev piemērotāko, ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija