5 fakti un izplatītākie mīti par imunitāti 

Veselība 18.septembris 2020
 
pexels.com
Atgriežoties vēsākam un drēgnākam laikam, aktuālāka kļūst arī saaukstēšanās un vīrusi. Šis ir noslogotāks periods gan bērniem un jauniešiem, gan pieaugušajiem - vairāk stresa, lielāka slodze, vairāk uzturēšanās iekštelpās, kas var vājināt imunitāti. Arī senioriem šajā laikā jākļūst uzmanīgākiem no iespējamas saaukstēšanās un vīrusiem. Kā šajā laikā stiprināt imunitāti un pēc iespējas pasargāt sevi no saslimšanām? Padomos dalās ģimenes ārste Zane Zitmane un farmaceite Zanda Ozoliņa.

Imunitātes stiprināšanas pamatprincipi visos gadalaikos ir vienādi un ietver sabalansētu uzturu, pilnvērtīgu miegu un veselīgas fiziskās aktivitātes svaigā gaisā. Tomēr, atgriežoties vēsajam, mitrajam laikam un palielinoties stresam un ikdienas slodzei, mēdzam daudz vairāk izjust to, ka mūsu organisma dabīgās aizsargspējas krītas.

Imunitātes stiprināšanai svarīgs ir C vitamīns, uzsver ģimenes ārste Z.Zitmane. Tāpēc šajā laikā vēlams ēst daudz svaigu augļu - īpaši daudz C vitamīna ir kivi, citrusaugļos, dzērvenēs, smiltsērkšķos -, kā arī dārzeņus - papriku, kāpostus. Tāpat var lietot arī dažādas zāļu tējas.

pexels.com

1. Izplatītākie mīti par imunitāti

· Imūnsistēma ir nemainīga - šis mīts nav patiess, jo imunitāte dzīves laikā mainās, tā ir atkarīga no dažādiem faktoriem.

· Vakcīnas vājina imunitāti - šis mīts nav patiess, jo patiesībā vakcinācija stiprina imūnsistēmu, izstrādājot organismā antivielas pret konkrēto vīrusu un, kad organisms sastop šo vīrusu, tas nav tik bīstams.

· Jo vairāk uztura bagātinātāju un vitamīnu lieto, jo stiprāka imunitāte - šis mīts nav patiess, jo pārmērīga uztura bagātinātāju lietošana var nodarīt vairāk ļaunuma nekā labuma. Uztura bagātinātāji jālieto, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, un nav vēlams tos lietot bez konkrētas nepieciešamības.

Imunitātes stiprināšanas pamatnoteikumi vīrusu sezonai:

· sabalansēts un veselīgs uzturs;

· fiziskas aktivitātes, vēlams, svaigā gaisā, katru dienu vismaz 1 stundu;

· pilnvērtīgs miegs;

· rūdīšanās;

· roku mazgāšana, higiēna;

· D vitamīna lietošana;

· vakcinēšanās pret gripu.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija