10 interesanti fakti par veselīgajām dzērvenēm

Veselība 6.oktobris 2020
 
Pixabay
"Rimi Gardēži" apkopojuši noderīgus faktus par dzērvenēm, kurus der zināt!

1. Dabīgās krāsvielas - Amerikas indiāņi dzērvenes izmantojuši dažādu āudumu tonēšanai sārtā krāsā. Tāpat dzērvenes var izmantot kā dabīgo ēdienu krāsvielu. Īpaši parocīgs būs dabīgais dzērveņu ievārījums.

2. Tikai 5% dzērveņu sasniedz veikalu svaigā veidā - lielākā daļa pasaulē audzēto dzērveņu tiek izmantotas mērču, sulu un sīrupu pagatavošanā.

Pixabay

3. Dzērvenes zied - vēlā pavasarī dzērveņu krūmi arī zied.

4. Dzērves oga - dzērvenes nosaukums izcēlies pateicoties tās ziedam, kurš atgādina noliektu dzērves kaklu un galvu.

5. Stiprina veselību - dzērvenes jau izsenis izmantotas savu unikālo īpašību dēļ - senie indiāņi tās lietoja kā zāles, kā arī indes izvilkšanai no bultu brūcēm. Dzērvenes ir bagātīgas ar C vitamīnu, kā arī uzlabo sirds un asinsvadu veselību.

Pixabay

6. Zems cukura līmenis - dzērvenēs atšķirībā no citām ogām ir ļoti maz cukura - 1 glāzē dzērveņu ir mazāk nekā 1 tējkarote cukura. Tādēļ, žāvējot tās vai gatavojot sulas un mērces, nepieciešams noteikti pievienot klāt kādu saldinātāju.

7. Uzlabo zobu veselību - dzērvenēs atrodama viela, kas spēj iznīcinātdažādas mutes baktērijas, tādējādi aizkavējot caurumu un smaganu slimību rašanos.

Pixabay

8. Ilggadējs augs - dzērveņu krūmi var producēt ogas ļoti ilgā laikā. Pasaulē ir dzērveņu ogulāji, kas ir vairāk nekā 100 gadu veci un joprojām dod augļus.

9. Latvijas izaugsmes iespējas - kaut gan dzērveņu lielvalsts neapšaubāmi ir ASV, arī Latvijas uzņēmēji naski rosās dzērveņu audzēšanā dzērvenēm labvēlīgā klimata dēļ.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija