Covid-19: profesores sastādīta diēta vīrusa profilaksei

Veselība 7.oktobris 2020
 
PantherMedia/Scanpix/LETA
Viktorija Gabrjuna
 
Aizsardzība pret vīrusiem, ieskaitot jauno koronavīrusu, ir spēcīga imunitāte. Apskatīsim, kā to stiprināt ar uzturu.

Koronavīrusam ir nepatīkama iezīme - provocēt plaušu fibrozi - rētaudu augšanu ar visām no tā izrietošajām sekām: elpas trūkums, sauss klepus, skābekļa deficīts. Par toraksta medicīnas zinātņu doktore, profesore Natālija Kostinskaja.

Pēc viņas domām, ir veids, kā pasargāt plaušas, novērst fibrozes attīstību, palielināt asinsvadu un gļotādu audu sieniņu elastību un uzlabot imunitāti. Lai to izdarītu, ir jāpielāgo diēta un jālieto mikromelements silīcijs.

Dabā silīcijs ir vienkārši smiltis, kvarcs, granīts, bet, kā reiz teica akadēmiķis Vladimirs Vernadskis: "Bez silīcija nevar pastāvēt neviens organisms".

Tātad, kas būtu jāed, lai mūsu organisms saņemtu tam nepieciešamo silīcija daudzumu, stiprinātu imunitāti un izturību pret vīrusiem? Silīcijs mūsu ķermenī netiek sintezēts, bet to var saņemt ar augu pārtiku.

pexels.com

Putra, kas pagatavota no septiņiem graudaugiem: kvieši, rudzi, pērļu mieži, prosa, auzu pārslas, rīsi, kukurūza - mūsu viss! Interesanti, ka katram no šiem graudaugiem ir papildu labās īpašības. Rudzos ir daudz kālija, tie ir labi aknu darbībai un labi uzsūcas ar ķimenēm. Auzas satur vērtīgu olbaltumvielu, kas stimulē insulīna ražošanu, tāpēc auzu pārslas var būt arī palīgs diabēta profilaksei. Prosa - saulainākais grauds - stiprina matus, nagus, uzlabo ādas stāvokli. Rīsi (īpaši daudz silīcija ir nepulētu rīsu mizā) aktivizē šķidrumu apriti organismā, veicina iekšēju mieru. Kukurūza nesatur glutēnu un tiek uzskatīta par labu alternatīvu tiem, kam ir alerģija pret graudu olbaltumvielām.

pexels.com

Tāpat daudz silīcija satur sojas pupas, turku zirņi, pupas, lēcas, pistācijas, cigoriņi, meža zemeņu lapas, kumelītes, citroni. Citronam, starp citu, silīcija un C vitamīna kombinācijas dēļ ir arī pretvīrusu iedarbība.

pexels.com

Interesanti, ka organisko silīciju var ne tikai ēst, bet arī dzert. Tas atrodams dažās veikalos nopērkamajās ūdens pudelēs, piemēram, "Evian".

Lielisks šī mikroelementa avots ir lauka kosas novārījums. Mēs to pagatavojam šādi: divas ēdamkarotes šī ārstniecības auga aplej ar litru ūdens, vāra 10 minūtes, ļauj ievilkties vēl 20 minūtes, dzer ikmēneša kursos divas reizes gadā.

Silīcija diētas alternatīva ir silīcija piedevas, ko varam nopirkt aptiekās. Bet ar vienu noteikumu: šī mikroelementa deva ir lielāka par 5 mg.

Tiek uzskatīts, ka augu šķiedrvielas samazina silīcija uzsūkšanos zarnās, tāpēc ir svarīgi sabalansēt diētu ar graudiem un neēst tikai augļus un dārzeņus.

Šis mikroelements "nedraudzējas" arī ar rafinētu pārtiku (maizes izstrādājumi, pusfabrikāti, jebkura ātrā ēdināšana), saldumu ogļhidrātiem - visi šie produkti samazina silīcija uzsūkšanos.

Un šeit ir vēl viena lieta, kurai ārsts iesaka pievērst uzmanību: silīcijs uzsūcas daudz labāk, ja cilvēks piekopj aktīvu dzīvesveidu.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

ķiploks, sīpols, žavēts speķis, citrona vietā upenes vai upeņu ievārijums, burkāni, vakarā 100 gr vodka.

7.oktobris 2020 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija