8 pazīmes, ka organismam trūkst dzelzs

Veselība 9.oktobris 2020
 
pixabay
Nogurums, bāla sejas āda, elpas trūkums un reiboņi ir vien dažas no pazīmēm, kas liecina par dzelzs trūkumu organismā, no kā cieš viss ķermenis. Kā atpazīt dzelzs trūkumu un kā to ikdienā iespējams uzņemt nepieciešamajā daudzumā, skaidro  farmaceite Zane Melberga.

Viena no galvenajām dzelzs funkcijām organismā ir tā piedalīšanās sarkano asins šūnu jeb eritrocītu un hemoglobīna ražošanā. Papildu tam dzelzs ir nepieciešams arī mūsu muskuļaudu funkcionēšanai, saistaudu veidošanai, normālai augšanai un organisma attīstībai, kā arī dažu hormonu, piemēram, x un y ražošanai. Dzelzs deficīts ir viens no visizplatītākajiem uzturvielu trūkumiem, ar ko biežāk saskaras sievietes. Tā trūkums ietekmē visu organismu un fizisko labsajūtu, turklāt var izraisīt arī anēmiju.

Tomas Urbelionis /F64

1. Nogurums

Ja organismam trūkst dzelzs, audiem netiek piegādāts pietiekami daudz skābekļa, un līdz ar to ķermenim trūkst enerģija. Tiesa, noguruma cēlonis var būt arī virkne citu saslimšanu vai arī tavs pārlieku saspringtais dzīves ritms. Ja nogurums ir pastāvīgs un to pavada izteikts vājums, aizkaitināmība un grūtības koncentrēties, vērsies pie speciālista, lai veiktu nepieciešamās pārbaudes.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija