Ārste nosauc 4 svarīgas lietas, kas būtu jāzina par cukura ietekmi uz veselību

Veselība 29.novembris 2020
 
Publicitātes foto
Ikviens no mums kaut reizi ir domājis par to, kāda ir patiesā cukura ietekme uz mūsu ķermeni. Gan sabiedrībā, gan ekspertu vidū ir raisījušās dažādas diskusijas par to, vai cukurs būtu jāiekļauj uzturā vai tomēr jāsaka stingrs “Nē!”. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģijas nodaļas virsmāsa un Latvijas Diabēta aprūpes māsu apvienības priekšsēdētāja Līga Ārente skaidro, ka vairumā gadījumu šo mulsumu un diskusijas rada tas, ka atsevišķas produktu grupas, kuru sastāvā ir cukurs, piemēram, augļi vai medus, tiek definētas kā “veselīgi produkti”, kurus var ēst bez mēra. Diemžēl tā tas nav! Cukurs ir organisma enerģijas avots, taču pārmērīgā daudzumā tas var radīt nopietnas veselības problēmas.

pexels.com

1. Saudzē savu ķermeni - seko līdzi patērētajam cukura daudzumam

Cukurs ir koncentrēts enerģijas avots. Organismā tas pārvēršas par glikozi un ir galvenais organisma enerģijas avots. Varētu teikt, ka tas ir kā benzīns spēkratiem. Problēmas sākas tad, kad to sākam lietot pārmērīgos daudzumos. Pirmkārt, vienkāršie cukuri gremošanas traktā ļoti strauji tiek pārstrādāti, un īsā laikā strauji paaugstinās glikozes līmenis asinīs. Tas izraisa strauju insulīna izdali un sekojošu strauju cukura līmeņa krišanos, kā rezultātā atkal rodas apetīte. Tas veido situāciju, kad cilvēkam visu laiku gribas ēst. Otrkārt, neiztērēto glikozi organisms pārveido par „stabilajām rezervēm” taukaudu veidā. Šādi rodas liekais svars, insulīna rezistence un visbeidzot 2. tipa cukura diabēts. Liekais svars dod lielu ieguldījumu arī citu nopietnu slimību attīstībā - tādu kā sirds - asinsvadu slimības, paaugstinātu asinsspiedienu u.c.

Noderēja?

Komentāri 2

Komentē 2

 
Anonīms
 

Par optimālo apjomu bērniem viss pareizi, bet 6 tējkarotes pieaugušajiem būs krietni vairāk kā 25 grami. Ja pieņemam ka tējkarote ir 8-10 grami cukura.

29.novembris 2020 Atbildēt

19g cukura- 2 tējkarotes; 25g cukura - 6 tējkarotes??? Kaut kas te nav pareizi, ne? Un neticami šķiet, ka 90g kartupelis ir pielīdzināms 2 tējk. cukura...

30.novembris 2020 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija